Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ingredientul special din bucătăria ta. Băutura care reduce colesterolul, previne cancerul și boala Alzheimer

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Cu toate acestea, 78% din ceaiul consumat în întreaga lume este negru și doar aproximativ 20% este verde. Toate tipurile de ceai, cu excepția ceaiului din plante, se prepară din frunzele uscate ale bushului Camellia sinensis. Nivelul de oxidare a frunzelor determină tipul ceaiului.

14 Iunie 2017, 11:35

Ceaiul verde, originar din China și India, a fost consumat de-a lungul secolelor și apreciat pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Ceaiul verde este fabricat din frunze neoxidate și este unul dintre tipurile mai puțin prelucrate de ceai și, prin urmare, conține cei mai mulți antioxidanți și polifenoli utili.

Este încărcat cu antioxidanți și substanțe nutritive care au efecte puternice asupra organismului.

Acestea includ stimularea scăderii în greutate, reducerea colesterolului, combaterea bolilor cardiovasculare și previnerea cancerului și bolii Alzheimer.

Frunzele de ceai conțin cantități mari de nutrienți importanți. Acestea sunt încărcate cu polifenoli cum ar fi flavonoide și catechine, care funcționează ca antioxidanți puternici.

Aceste substanțe pot reduce formarea radicalilor liberi în organism, protejând celulele și moleculele de deteriorări. Se știe că acești radicali liberi joacă un rol în îmbătrânirea și tot felul de boli.

Unul dintre compușii mai puternici din ceaiul verde este antioxidantul Epigallocatechin gallate (EGCG), care a fost studiat pentru tratarea diferitelor boli și poate fi unul dintre principalele motive pentru care ceaiul verde are proprietăți atât de puternice.

Ceaiul verde are, de asemenea, cantități mici de minerale care sunt importante pentru sănătate.

Încercați să alegeți o marcă de calitate mai bună a ceaiului verde, deoarece unele dintre mărcile de calitate inferioară pot conține niveluri excesive de fluor. (PM)

Ingredientul special din bucătăria ta. Băutura care reduce colesterolul, previne cancerul și boala Alzheimer

Ceaiul conţine compuşi antioxidanţi numiţi catechine. În cazul ceaiului negru, oxidarea frunzelor este mai puternică, astfel încât proprietățile sale antioxidante sunt mai puțin pronunțate.

Ceaiul negru, spre deosebire de cel verde, este supus unei prelucrări prelungite, deoarece trece printr-o proces complet de fermentație. În acest proces, îşi pierde o parte semnificativă a valorii sale nutritive – conținutul de vitamina C scade de aproximativ 10 ori.

Ceaiul negru este util în tratarea hipotensiunii arteriale, datorită conținutului său ridicat de cafeină. Este eficient împotriva stărilor de greață, taninurile din compoziţia sa calmând mucoasa stomacului și eliminând crampele. Multe studii au arătat că ambele tipuri de ceai sunt bune pentru sănătate – scad colesterolul şi reduc riscul de boli cardiovasculare, însă ceaiul verde are mai multe beneficii.

Un motiv pentru aceasta este faptul că se bea fără lapte. Conform unei cercetări realizate de oamenii de știință de la Universitatea din Berlin, ceaiul negru cu lapte nu ajută sistemul cardiovascular.

Sursa: rador.ro

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Sanatos si verde 26 August 2024, 14:43

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății

În contextul actual, cu primele cazuri de COVID-19 deja înregistrate în luna august, este esențial să ne fortificăm...

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi
Sanatos si verde 21 August 2024, 18:17

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi

O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, face parte de mult timp din sfaturile nutriționale date pentru a reduce...

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi