Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ingredientul special din bucătăria ta. Băutura care reduce colesterolul, previne cancerul și boala Alzheimer

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Cu toate acestea, 78% din ceaiul consumat în întreaga lume este negru și doar aproximativ 20% este verde. Toate tipurile de ceai, cu excepția ceaiului din plante, se prepară din frunzele uscate ale bushului Camellia sinensis. Nivelul de oxidare a frunzelor determină tipul ceaiului.

14 Iunie 2017, 11:35

Ceaiul verde, originar din China și India, a fost consumat de-a lungul secolelor și apreciat pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Ceaiul verde este fabricat din frunze neoxidate și este unul dintre tipurile mai puțin prelucrate de ceai și, prin urmare, conține cei mai mulți antioxidanți și polifenoli utili.

Este încărcat cu antioxidanți și substanțe nutritive care au efecte puternice asupra organismului.

Acestea includ stimularea scăderii în greutate, reducerea colesterolului, combaterea bolilor cardiovasculare și previnerea cancerului și bolii Alzheimer.

Frunzele de ceai conțin cantități mari de nutrienți importanți. Acestea sunt încărcate cu polifenoli cum ar fi flavonoide și catechine, care funcționează ca antioxidanți puternici.

Aceste substanțe pot reduce formarea radicalilor liberi în organism, protejând celulele și moleculele de deteriorări. Se știe că acești radicali liberi joacă un rol în îmbătrânirea și tot felul de boli.

Unul dintre compușii mai puternici din ceaiul verde este antioxidantul Epigallocatechin gallate (EGCG), care a fost studiat pentru tratarea diferitelor boli și poate fi unul dintre principalele motive pentru care ceaiul verde are proprietăți atât de puternice.

Ceaiul verde are, de asemenea, cantități mici de minerale care sunt importante pentru sănătate.

Încercați să alegeți o marcă de calitate mai bună a ceaiului verde, deoarece unele dintre mărcile de calitate inferioară pot conține niveluri excesive de fluor. (PM)

Ingredientul special din bucătăria ta. Băutura care reduce colesterolul, previne cancerul și boala Alzheimer

Ceaiul conţine compuşi antioxidanţi numiţi catechine. În cazul ceaiului negru, oxidarea frunzelor este mai puternică, astfel încât proprietățile sale antioxidante sunt mai puțin pronunțate.

Ceaiul negru, spre deosebire de cel verde, este supus unei prelucrări prelungite, deoarece trece printr-o proces complet de fermentație. În acest proces, îşi pierde o parte semnificativă a valorii sale nutritive – conținutul de vitamina C scade de aproximativ 10 ori.

Ceaiul negru este util în tratarea hipotensiunii arteriale, datorită conținutului său ridicat de cafeină. Este eficient împotriva stărilor de greață, taninurile din compoziţia sa calmând mucoasa stomacului și eliminând crampele. Multe studii au arătat că ambele tipuri de ceai sunt bune pentru sănătate – scad colesterolul şi reduc riscul de boli cardiovasculare, însă ceaiul verde are mai multe beneficii.

Un motiv pentru aceasta este faptul că se bea fără lapte. Conform unei cercetări realizate de oamenii de știință de la Universitatea din Berlin, ceaiul negru cu lapte nu ajută sistemul cardiovascular.

Sursa: rador.ro

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui