Ascultă Radio Antena Satelor Live

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul dietei. Ca inhibitor al apetitului, konjac este un excelent aliat al slăbitului. 

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia
Originar din Asia, konjac este o plantă cultivată și consumată în mod tradițional în Japonia. Rădăcina (tuberculul) de konjac este folosită pentru a prepara "Konnyaku", un aliment tradițional japonez sub formă de pastă gelatinoasă.
Efectul de "burtă plină"
Tuberculii Konjac conțin glucomanan. Această substanță este utilizată în industrie ca aditiv alimentar (E425) ca agent de îngroșare sau de gelificare.
În fitoterapie, glucomananul extras din konjac prezintă interes pentru capacitatea sa de a absorbi de o sută de ori volumul său de apă și de a forma în stomac un gel vegetal dens și vâscos, care dă rapid o senzație de sațietate.
Aliat ideal pentru slăbire, konjac este un excelent inhibitor natural al apetitului. Fiind natural foarte sărac în calorii, vă permite să reduceți cantitatea de alimente pe care o consumați fără să vă simțiți foame sau să consumați calorii suplimentare.
Pe lângă proprietățile sale de suprimare a apetitului, konjac este, de asemenea, bogat în fibre, ceea ce îl face mai ușor de digerat. Gelul pe care îl formează în stomac reduce, de asemenea, absorbția grăsimilor și a zaharurilor în intestin.
EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) recunoaște o legătură de cauzalitate între consumul de glucomanan și pierderea în greutate în cadrul unei diete hipocalorice.
Konjac în practică
Konjac este foarte în vogă, ceea ce îl face un aliat interesant pentru slăbit atunci când urmați o dietă hipocalorică pentru a pierde în greutate.
În ultimii ani, a devenit mai ușor să găsești alimente care conțin konjac: pe piață sunt disponibile spaghete konjac "shirataki" și "konnyaku". De asemenea, este ușor de găsit rețete pentru a-l găti, ținând cont de faptul că konjac are, în mod natural, puțin gust.
Konjac este, de asemenea, disponibil ca supliment alimentar, în special sub formă de capsule. Aceste capsule trebuie luate cu o jumătate de oră înainte de masă, cu unul sau două pahare mari de apă sau cu o cantitate mică de alimente, pentru a vă ajuta să vă simțiți rapid sătul.
EFSA recomandă consumul a cel puțin 3 grame de konjac repartizate pe parcursul zilei (3 doze a câte un gram fiecare) pentru a vedea efectele în cadrul unei diete hipocalorice. (1) - Este important să nu uitați să mențineți o dietă echilibrată, bogată în minerale și vitamine, deoarece konjac nu conține niciunul.
Combinații posibile
Konjac este uneori combinat cu garcinia pentru a reduce pofta de mâncare.

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:05

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon

Prunele uscate se remarcă drept un aliment valoros care protejează intestinul şi reduce riscul de cancer de colon. Aceste...

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 12:58

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie

Combinaţia simplă de lămâie, ghimbir şi curcuma cu apă caldă consumată dimineaţa ajută la ameliorarea disconfortului...

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
6 remedii naturiste pentru rozacee
Sanatos si verde 01 Iunie 2025, 00:23

6 remedii naturiste pentru rozacee

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin roșeață persistentă, vase de sânge vizibile, inflamații și...

6 remedii naturiste pentru rozacee
Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință
Sanatos si verde 13 Mai 2025, 11:16

Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință

Rostopasca (Chelidonium majus) este una dintre cele mai cunoscute plante cu proprietăți curative, folosită de secole în...

Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință