Ascultă Radio Antena Satelor Live

Leacuri băbești pentru sughiț și alte remedii

Zici de multe ori că dacă sughiți este pentru că... te pomenește cineva. Dar când această afecțiune devine stânjenitoare? Când se cronicizează ori când are accese de-a dreptul convulsive, ce-i de făcut?

04 Mai 2015, 01:19

Sughiţul reprezintă contracţii involuntare şi repetate ale muşchiului diafragmatic, însoţite de inspiraţie bruscă şi incompletă. Acesta poate fi asociat cu multiple situaţii, dar niciuna nu poate fi definită ca şi cauză efectivă ce l-ar putea induce. Astfel, orice iritare a muşchiului diafragmatic poate produce sughiţ.

Când sughițăm? Când mâncăm prea repede (pe lângă mâncare înghiţim şi aer) sau prea mult (în special alimente cu conţinut mare de grăsimi); când bem prea mult odată (sughiţul „băutorilor de cursă lungă”) stomacul, situat chiar în apropierea diafragmei, se destinde şi se contractă producând reflexul de înec. Sughiţul vine în ajutor, încercând să elibereze presiunea din stomac, puţin câte puţin.

Cum poți trata sughițul?

La persoanele sănătoase, sughiţul trece de la sine după câteva minute, fără să lase urme. Aşa cum ştim cu toţii, există o serie de „metode băbeşti” care pot alunga această probleme, metode ce pot fi regăsite chiar şi în tratatele medicale:

apnee câteva secunde (ne ţinem respiraţia), un pahar cu apă băut fără a respira între înghiţituri, o sperietură bună, un cub de gheaţă (produce un şoc termic la nivelul diafragmei, ce are ca efect reluarea respiraţiei corecte)
pentru sughiţul cronic există şi tratament medicamentos prescris de medicul specialist, ca urmare a diagnosticării cauzei ce-l produce.

Dacă sperietura sau paharul cu apă n-au avut efect, se pot încerca diverse alimente, ceaiuri sau remedii homeopate.

· o linguriţă de miere - capacităţile sale dezinfectante la nivelul stomacului sunt deja cunoscute
· zahăr pus la baza limbii
· lămâie crudă, mâncată ca şi fruct, nu doar zeamă
· sughiţul poate fi alungat şi cu ceai neîndulcit. Se face infuzie din o lingură de seminţe de mărar la o cană cu apă. De asemenea, mestecarea câtorva frunze de tarhon sau de mentă, cât mai mult timp, calmează stomacul
· infuzie de scorţişoară pisată. Trei vârfuri de cuţit la o cană cu apă, timp de cinci minute.

Reguli simple pentru evitarea apariţiei sughiţului

Sughiţul nu este o afecţiune gravă. Cu toate acestea, poate crea situaţii jenante atunci când apare în momente nepotrivite. Prin urmare este bine să cunoaştem câteva reguli de igienă alimentară.

mesele trebuie servite în momente liniştite, fără întreruperi frecvente, cum ar fi dialogurile intense şi hohotele de râs. Acestea pot favoriza înghiţirea de aer odată cu mâncarea provocând apariţia sughiţului
cantitatea de alimente mâncată la o masă trebuie să fie rezonabilă, astfel încât atunci când terminăm să nu avem senzaţia de stomac plin
orarul meselor trebuie să fie regulat, trei mese principale şi două gustări. În niciun caz nu este indicat să „recuperăm” la o singură masă (de obicei, seara) ceea ce nu am mâncat toată ziua
lichidele nu trebuie consumate în timpul mesei, ci la 15 minute după ce am terminat de mâncat, la o temperatură medie.

Sughiţul poate fi foarte rar catalogat ca urgenţă medicală, atunci când se asociază cu puternice dureri abdominale, sau cu vărsături sangvinolente. Poate deveni periculos atunci când apare în mod repetat şi durează mai mult de trei ore, afectând perioadele de somn sau întrerupând alimentaţia normală. În acest caz trebuie consultat medicul.

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac