Leacuri băbești pentru sughiț și alte remedii
Zici de multe ori că dacă sughiți este pentru că... te pomenește cineva. Dar când această afecțiune devine stânjenitoare? Când se cronicizează ori când are accese de-a dreptul convulsive, ce-i de făcut?
04 Mai 2015, 01:19
Sughiţul reprezintă contracţii involuntare şi repetate ale muşchiului diafragmatic, însoţite de inspiraţie bruscă şi incompletă. Acesta poate fi asociat cu multiple situaţii, dar niciuna nu poate fi definită ca şi cauză efectivă ce l-ar putea induce. Astfel, orice iritare a muşchiului diafragmatic poate produce sughiţ.
Când sughițăm? Când mâncăm prea repede (pe lângă mâncare înghiţim şi aer) sau prea mult (în special alimente cu conţinut mare de grăsimi); când bem prea mult odată (sughiţul „băutorilor de cursă lungă”) stomacul, situat chiar în apropierea diafragmei, se destinde şi se contractă producând reflexul de înec. Sughiţul vine în ajutor, încercând să elibereze presiunea din stomac, puţin câte puţin.
Cum poți trata sughițul?
La persoanele sănătoase, sughiţul trece de la sine după câteva minute, fără să lase urme. Aşa cum ştim cu toţii, există o serie de „metode băbeşti” care pot alunga această probleme, metode ce pot fi regăsite chiar şi în tratatele medicale:
apnee câteva secunde (ne ţinem respiraţia), un pahar cu apă băut fără a respira între înghiţituri, o sperietură bună, un cub de gheaţă (produce un şoc termic la nivelul diafragmei, ce are ca efect reluarea respiraţiei corecte)
pentru sughiţul cronic există şi tratament medicamentos prescris de medicul specialist, ca urmare a diagnosticării cauzei ce-l produce.
Dacă sperietura sau paharul cu apă n-au avut efect, se pot încerca diverse alimente, ceaiuri sau remedii homeopate.
· o linguriţă de miere - capacităţile sale dezinfectante la nivelul stomacului sunt deja cunoscute
· zahăr pus la baza limbii
· lămâie crudă, mâncată ca şi fruct, nu doar zeamă
· sughiţul poate fi alungat şi cu ceai neîndulcit. Se face infuzie din o lingură de seminţe de mărar la o cană cu apă. De asemenea, mestecarea câtorva frunze de tarhon sau de mentă, cât mai mult timp, calmează stomacul
· infuzie de scorţişoară pisată. Trei vârfuri de cuţit la o cană cu apă, timp de cinci minute.
Reguli simple pentru evitarea apariţiei sughiţului
Sughiţul nu este o afecţiune gravă. Cu toate acestea, poate crea situaţii jenante atunci când apare în momente nepotrivite. Prin urmare este bine să cunoaştem câteva reguli de igienă alimentară.
mesele trebuie servite în momente liniştite, fără întreruperi frecvente, cum ar fi dialogurile intense şi hohotele de râs. Acestea pot favoriza înghiţirea de aer odată cu mâncarea provocând apariţia sughiţului
cantitatea de alimente mâncată la o masă trebuie să fie rezonabilă, astfel încât atunci când terminăm să nu avem senzaţia de stomac plin
orarul meselor trebuie să fie regulat, trei mese principale şi două gustări. În niciun caz nu este indicat să „recuperăm” la o singură masă (de obicei, seara) ceea ce nu am mâncat toată ziua
lichidele nu trebuie consumate în timpul mesei, ci la 15 minute după ce am terminat de mâncat, la o temperatură medie.
Sughiţul poate fi foarte rar catalogat ca urgenţă medicală, atunci când se asociază cu puternice dureri abdominale, sau cu vărsături sangvinolente. Poate deveni periculos atunci când apare în mod repetat şi durează mai mult de trei ore, afectând perioadele de somn sau întrerupând alimentaţia normală. În acest caz trebuie consultat medicul.