Măcrișul, un adevarat medicament pentru ficat
Macrisul, cu gustul sau acrisor, este utilizat ca planta medicinala sau alimentara inca din Evul Mediu in tratamentul inflamatiilor tractului respirator superior si in cazul bolilor de piele. Macrisul (Rumex), denumit popular si corlegeni, cratica de gradina, dragavei, glojdani, schiaz, este o planta erbacee, perena, care face parte din familia Polygonaceae, dupa cum mentioneaza site-ul old.doctoracasa.ro. Ea creste spontan sau este cultivata.
03 Iunie 2015, 06:02
Are o radacina pivotanta, o tulpina dreapta si ramificata, inalta pana la 1 metru, la unele soiuri nuantata in rosu. Specia cultivata (Rumex acetosa) are dimensiuni mai reduse. Frunzele sunt alungite sub forma de sageti, au culoarea verde inchis si sunt dispuse in rozeta.
Este raspandit in lume si creste de obicei pe pajistile si prin fanetele cu sol bogat in materii nutritive, pe terenuri arabile si pe marginile cararilor si in poienile din zonele de campie, deal si in cea subalpina.
Frunzele macrisului contin mult fier, vitaminele B, C, A, PP, K, magneziu, iod, sulf, potasiu, fosfor, acid folic, antioxidanti si calciu. Au un continut scazut de calorii si, la fel ca spanacul, contin acid oxalic, ceea ce ii confera un gust acru, astringent. In radacinile de macris se gasesc substante fenolice.
Putem consuma macrisul crud — in salate — sau fiert — in ciorbe, sosuri, piureuri, omlete, in combinatii cu alte legume. Frunzele de macris se pot prepara in acelasi mod ca spanacul sau stevia.
Pentru uz medicinal, se recolteaza partea aeriana a plantei si radacina. Se folosesc in stare cruda, sub forma de infuzie, pulbere, decoct si in amestec cu alte plante.
Macrisul este un adevarat medicament pentru ficat. Radacina de macris are un gust dulce-acrisor si se foloseste deseori in cure de detoxifiere si in tratamentul unor afectiuni hepatice.
Afla mai mult despre subiect pe www.paginadeagricultura.ro