Maghiranul, planta antistres cu multiple beneficii pentru sănătate
Maghiranul, cunoscut sub denumirea de mageran, madiran sau macran, este o plantă medicinală cu miros asemănător pinului, un binecunoscut remediu natural în numeroase afecţiuni digestive şi nervoase.
28 Noiembrie 2015, 15:39
Specialiștii în fitoterapie spun că efectele relaxante ale plantei se datorează uleiurilor volatile pe care le conține.
În Grecia Antică se credea că parfumul maghiranului se datorează faptului că Afrodita, zeiţa frumuseţii, şi a trecut degetele peste plantă. Tinerele cupluri primeau în dar, la nuntă, un buchet de maghiran, pentru o căsnicie fericită. Dincolo de legendă, grecii utilizau planta contra muşcăturilor de şarpe, ca digestiv şi ca leac împotriva artritei. Și vechii egipteni o foloseau în ritualurile de îmbălsămare.
Planta este bogată în vitamina K, vitamina E, fier, calciu, mangan, acizi fenolici, flavone şi uleiuri esenţiale. Toţi aceşti compuşi îi conferă maghiranului proprietăţi antispasmodice, antifungice, antalgice, puternic antibacteriene, calmante, sedative, hipotensive, vasodilatatoare. Folosită sub formă de infuzie calmantă, are efect somnifer, dar e indicată şi în crampele stomacale sau în colici. Această plantă medicinală este însă contraindicată persoanelor hipertensive, pacieților cu stări febrile și femeilor însărcinate.
Tulpinile şi frunzele uscate ale maghiranului sunt folosite la prepararea de infuziilor, pulberilor şi tincturilor, iar din florile proaspete se extrage un ulei esenţial galben-verzui, cu miros penetrant, de camfor. Părţile aeriene ale maghiranului conţin ulei volatil format din terpinen, pinen, sabinen, carvacrol, precum şi acizi graşi, triterpene, flavonoizi.
Datorită proprietăților sale care acționează benefic asupra sănătății, maghiranul poate fi folosit cu succes pentru tratarea următoarelor afecțiuni:
1. Stresul și oboseala – maghiranul are efect uimitor asupra sistemului nervos. Specialiştii susţin că are proprietăţi tranchilizante şi anxiolitice, care te ajută să combaţi oboseala, stresul și calmarea stărilor de nervozitate sau nelinişte.
2. Dureri de cap persistente - sucul proaspăt, extras din frunze, este folosit contra migrenelor.
3. Artrita și reumatismul - utilizat sub formă de aplicaţii externe, uleiul esenţial calmează durerile articulare şi musculare, putând fi util și în uşurarea durerilor de dinți. Dacă suferiți de reumatism, artrită sau sciatica, masați zonele afectate de două ori pe zi cu ulei esențial de maghiran.
4. Detoxifiere - datorită efectului său sudorific, maghiranul ajută la eliminarea toxinelor din organism.
5. Gastrită, colici și dureri abdominale - preparatele medicinale din maghiran sunt recomandate pentru stimularea digestiei, în meteorism abdominal, colici abdominale și gastrite.
6. Stimulează lactaţia – în acest sens se recomadă infuzia de maghiran, preparată din 1-2 linguriţe de frunze uscate la o cană cu apă. Se beau 1-2 căni pe zi.
7. Răceală și gripă - studiile specialiștilor în domeniu au arătat că maghiranul poate trata răceala și gripa, iar ceaiul, consumat în orice moment al zilei, ajută la refacerea organismului.