Ascultă Radio Antena Satelor Live

Menopauză: ce să mănânci pentru a-ți restabili echilibrul

Menopauza apare în viața femeilor în jurul vârstei de 50 de ani, aducând cu ea o serie de tulburări care nu sunt întotdeauna ușor de gestionat.

Articol de Simona Lazăr, 16 Mai 2024, 14:19

Acordarea unei atenții la ceea ce mâncați poate ajuta la ameliorarea anumitor probleme, cum ar fi bufeurile. În cartea sa „Ménopause - mon alimentation au quotidien” (Menopauza - alimentația mea zilnică), publicată la editura Alpen, Dr. Michèle Serrand oferă cheile nutriționale pentru a reduce disconforturile menopauzei.

Menopauza nu este o boală... Cu toate acestea, această etapă inevitabilă din viața unei femei aduce cu sine o serie de simptome, dintre care unele pot fi destul de jenante. De fapt, 20-25% dintre franțuzoaicele intervievate la menopauză recunosc că au probleme care le afectează calitatea vieții. Bufeuri, transpirații nocturne, schimbări de dispoziție, uscăciune vaginală, probleme urinare, dureri de cap... toate aceste probleme sunt agravate de lipsa de estrogeni legată de încetarea funcționării ovarelor.

Menopauza: ce să puneți în farfurie
O altă nemulțumire frecventă a femeilor aflate la menopauză este creșterea în greutate. „Modificările hormonale ale menopauzei duc la o distribuție diferită a grăsimii la femei. În timpul anilor de reproducere, grăsimea este distribuită pe coapse și șolduri, acumulând o rezervă care poate fi mobilizată rapid pentru sarcină și alăptare. La menopauză, grăsimea se deplasează spre stomac și, în același timp, masa musculară scade", explică Dr. Michèle Serrand în cartea sa «Ménopause - mon alimentation au quotidien», publicată de Alpen.
Pentru a limita kilogramele în plus, ea sfătuiește să mâncați 3 „mese adevărate”. Aceasta înseamnă micul dejun (25% din caloriile zilei), prânzul (40% din caloriile zilei; bogat în proteine) și cina (35% din caloriile zilei; bogată în carbohidrați lenți).
De asemenea, aportul nutrițional zilnic ar trebui să fie alcătuit din 15% proteine, 30-35% grăsimi (cu accent pe acizi grași nesaturați, cum ar fi uleiul de rapiță și de măsline) și 50-55% carbohidrați (cu accent pe zaharuri cu indice glicemic scăzut).
Atunci când vă alcătuiți meniul, acordați un loc de cinste >fructelor și legumelor. Acestea sunt bogate în antioxidanți, în special cele care conțin carotenoizi, vitamina C sau vitamina E și seleniu. Aceștia joacă un rol esențial în lupta împotriva îmbătrânirii și în prevenirea anumitor boli (osteoporoză, cancer...).

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:05

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon

Prunele uscate se remarcă drept un aliment valoros care protejează intestinul şi reduce riscul de cancer de colon. Aceste...

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 12:58

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie

Combinaţia simplă de lămâie, ghimbir şi curcuma cu apă caldă consumată dimineaţa ajută la ameliorarea disconfortului...

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
6 remedii naturiste pentru rozacee
Sanatos si verde 01 Iunie 2025, 00:23

6 remedii naturiste pentru rozacee

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin roșeață persistentă, vase de sânge vizibile, inflamații și...

6 remedii naturiste pentru rozacee
Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință
Sanatos si verde 13 Mai 2025, 11:16

Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință

Rostopasca (Chelidonium majus) este una dintre cele mai cunoscute plante cu proprietăți curative, folosită de secole în...

Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință