Ascultă Radio Antena Satelor Live

Menopauză: ce să mănânci pentru a-ți restabili echilibrul

Menopauza apare în viața femeilor în jurul vârstei de 50 de ani, aducând cu ea o serie de tulburări care nu sunt întotdeauna ușor de gestionat.

Articol de Simona Lazăr, 16 Mai 2024, 14:19

Acordarea unei atenții la ceea ce mâncați poate ajuta la ameliorarea anumitor probleme, cum ar fi bufeurile. În cartea sa „Ménopause - mon alimentation au quotidien” (Menopauza - alimentația mea zilnică), publicată la editura Alpen, Dr. Michèle Serrand oferă cheile nutriționale pentru a reduce disconforturile menopauzei.

Menopauza nu este o boală... Cu toate acestea, această etapă inevitabilă din viața unei femei aduce cu sine o serie de simptome, dintre care unele pot fi destul de jenante. De fapt, 20-25% dintre franțuzoaicele intervievate la menopauză recunosc că au probleme care le afectează calitatea vieții. Bufeuri, transpirații nocturne, schimbări de dispoziție, uscăciune vaginală, probleme urinare, dureri de cap... toate aceste probleme sunt agravate de lipsa de estrogeni legată de încetarea funcționării ovarelor.

Menopauza: ce să puneți în farfurie
O altă nemulțumire frecventă a femeilor aflate la menopauză este creșterea în greutate. „Modificările hormonale ale menopauzei duc la o distribuție diferită a grăsimii la femei. În timpul anilor de reproducere, grăsimea este distribuită pe coapse și șolduri, acumulând o rezervă care poate fi mobilizată rapid pentru sarcină și alăptare. La menopauză, grăsimea se deplasează spre stomac și, în același timp, masa musculară scade", explică Dr. Michèle Serrand în cartea sa «Ménopause - mon alimentation au quotidien», publicată de Alpen.
Pentru a limita kilogramele în plus, ea sfătuiește să mâncați 3 „mese adevărate”. Aceasta înseamnă micul dejun (25% din caloriile zilei), prânzul (40% din caloriile zilei; bogat în proteine) și cina (35% din caloriile zilei; bogată în carbohidrați lenți).
De asemenea, aportul nutrițional zilnic ar trebui să fie alcătuit din 15% proteine, 30-35% grăsimi (cu accent pe acizi grași nesaturați, cum ar fi uleiul de rapiță și de măsline) și 50-55% carbohidrați (cu accent pe zaharuri cu indice glicemic scăzut).
Atunci când vă alcătuiți meniul, acordați un loc de cinste >fructelor și legumelor. Acestea sunt bogate în antioxidanți, în special cele care conțin carotenoizi, vitamina C sau vitamina E și seleniu. Aceștia joacă un rol esențial în lupta împotriva îmbătrânirii și în prevenirea anumitor boli (osteoporoză, cancer...).

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 11:54

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității

Merele, considerate adesea un aliment de bază datorită disponibilității și versatilității lor, sunt mai mult decât o gustare...

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 09:28

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă

Începând de astăzi, timp de două săptămâni, emisiunea „Viața la Țară” lansează campania intitulată „Sănătatea din bucate”....

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare