Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miracolul din bobul de grâu. Ce rol joacă în sănătatea omului

Chipul lui Dumnezeu. În popor, se spune că pe fiecare bob de grâu se găsește, multiplicat, chipul lui Hristos. De aceea grâul este abordat, de multe ori, și ca parte a unui ritual. Unul dintre alimentele ritualice în relația cu lumea de dincolo este coliva.

22 Aprilie 2015, 06:48

Cerealele au constituit baza alimentației omului din toate colțurile lumii de cel puțin zece milenii, iar populațiile care au păstrat acest tip de hrană și-au prezervat capitalul de sănătate. Asta și pentru că, la origini, omul a fost frugivor, hrana sa a constat în principal din fructe și semințe, carnea, peștele, lactatele și celelalte elemente care conturează alimentația omului modern fiind adăugate pe parcursul istoriei. Cerealele – care au trecut și ele, în timp, de la statutul de “sălbatice” la “domestice”, fiind cultivate pe arii tot mai întinse de către om, sunt alimente excepționale, datorită aportului lor nutritiv, nu doar energetic, dar și prin proteine, săruri minerale și vitamine. În grăuncioarele din spice se concentrează toată bogăția și forța vitală a plantei. Spicul care se coace este promisiunea pâinii viitoare.
Una dintre cele mai răspândite cereale o reprezintă grâul, iar teritoriul de astăzi al României dintotdeauna a fost recunoscut pentru bogăția grânelor. Herodot amintește lanurile de grâu din ținuturile dacilor, în scrierile sale, cronicile medievale vorbesc și ele despre cultura acestei cereale, în vreme ce în prima jumătate a secolului al XX-lea România căpătase renumele de “grânarul Europei”.

“Oul vegetal”

Înainte de a vedea în ce fel putem să folosim grâul (nu ne vom referi astăzi la pâine, făinuri, tărâțe și alte subproduse, cărora le rezervăm un articol aparte) pentru a ne prepara o hrană sănătoasă, să-i trecem în revistă virtuțile. El conține calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, grăsime fosforată, amidon, vitaminele A, B, E, K, D, PP, fermenți, fibre.
Considerat de specialiștii în nutriție un adevărat “ou vegetal” - datorită faptului că el conține absolut toate elementele necesare pentru un organism sănătos – grâul oferă garanția că întoarcerea la o alimentație bazată în bună măsură pe cereale (ca în zorii omenirii) ar reduce substanțial numărul suferinzilor de astenie, rahitism, colici, arterioscleroză, anemie, constipație și ar îmbunătăți starea de sănătate a celor care suferă de multe alte boli cronice. Este drept că nu sunt puțini și specialiștii care atrag atenția asupra efectelor negative pe care le-ar avea asupra bolnavilor de diabet, precum și asupra celor care suferă de diferite forme de boli cardiovasculare sau cancer.

Grâul germinat

Indicat în anemie, astenie fizică și intelectuală, probleme de creștere, rahitism, tuberculoză, sarcină și alăptare, grâul germinat conține 1050 mg% fosfor, 342 mg% magneziu, 71 mg% calciu. Pentru a-l pregăti, grâul se alege, se spală și se pune într-un recipient cu uncrop (apă încropită, apă călduță). Se va lăsa 24 de ore, după care se va clăti, se va pune pe o farfurie întinsă (într-un strat nu prea gros) și se va avea grijă să rămână mereu umed. După două zile (vara) și patru zile (iarna), atunci când se va observa că apare un punct alb, se consideră că este gata și poate fi utilizat. Atenție: nu se păstrează de pe o zi pe alta! Grâul încolțit (germinat) se pregătește separat pentru fiecare zi de tratament. Se mănâncă una până la trei lingurițe pe zi, timp de 15-20 de zile, cu o pauză de două sau trei luni până la reluarea tratamentului. Grâul încolțit este revitalizant, recunoscut pentru acțiunea lui tonică, dar nu trebuie consumat în exces și nu e recomandat hipertensivilor.

Galetă din grâu germinat
După ce a fost preparat după cum s-a explicat, grâul germinat (două boluri) se mixează, cu puțină apă, pentru a se obține un piure mai gros. O formă pentru tarte se unge cu ulei, se toarnă pasta de grâu după care se presară nuci măcinate, apăsându-se puțin cu dosul lingurii pentru a se încorpora. Se dă la cuptor, pentru 20 de minute. Este un preparat hrănitor, nutritiv și cu gust ușor dulce, datorită transformării unei părți din amidon în zahăr, în timpul germinării bobului de grâu.

Grâul bulgur
Folosit în mod tradițional în Orientul Mijlociu, bulgurul se pregătește din grâu germinat, copt, uscat și zdrobit. De mult ori, la bulgurul care se găsește în comerț s-a neglijat o etapă importantă, respectiv germinarea. După ce a germinat, grâul se pune la cuptor timp de o oră și jumătate, la foc mic, într-un vas descoperit. Se lasă să se usuce la soare, după care se zdrobește în piuă sau în mașina specială. Este ideal fiert, cu diverse legume, înmuiat în apă și folosit în salate sau la prepararea unor copturi.

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale