Ascultă Radio Antena Satelor Live

Motivul pentru care ar trebui să includem portocalele în alimentaţia noastră zilnică pe timp de iarnă

Portocalele sunt parfumate, savuroase, delicioase, iar gustul şi mirosul inconfundabil al portocalelor ne fac mai frumoase zilele de iarnă. În plus, portocalele numite şi „soarele iernii” datorită superbei nuanţe de portocaliu-auriu au beneficii remarcabile pentru sănătatea noastră, iar specialiştii ne recomandă să le consumăm în plin sezon. Trebuie să includem portocalele în alimentaţia noastră zilnică pentru că portocalele au un conţinut ridicat de vitamina C, vitamină ce protejează împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi.

21 Ianuarie 2016, 06:43

În plus, vitamina C şi antioxidanţii care se găsesc în portocale întăresc sistemul imunitar al organismului, ajutându-l să lupte împotriva bolilor. Portocalele previn apariţia cancerului prin conţinutul lor de limonoide. Conform anumitor cercetări, în compoziţia portocalelor se găseşte un compus numit D-limonen ce poate preveni apariţia anumitor forme de cancer precum cancerul la plămâni, cancerul la sân, cancerul de piele, cancerul la stomac şi la colon etc.

Portocalele conţin peste 170 de fitochimicale şi peste 60 de flavonoide, având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante. Portocalele conţin tiamină (B1), riboflavină (B2), niacina (B3), vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu, cupru, vitamina C.

În compoziţia portocalelor se află şi potasiul, un mineral cu o funcţie importantă în funcţionarea optimă a inimii, dar şi a activităţii nervoase şi musculare. Portocalele conţin şi fibre şi de aceea ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. În acelaşi timp, fibrele din portocale stimulează sucurile digestive, fiind astfel eficiente împotriva constipaţiei.

Consumul de portocale are un efect benefic şi asupra pielii. Portocalele abundă în betacaroten, un antioxidant puternic ce împiedică îmbătrânirea celulară şi protejează pielea împotriva radicalilor liberi.

Portocalele şi mai ales sucul de portocale contribuie la prevenirea apariţiei bolilor la rinichi, dar şi la reducerea formării de pietre la rinichi. Consumaţi însă cu moderaţie sucul de portocale pentru că acidul din suc poate dăuna smalţului dinţilor. Portocalele sunt bogate în polifenoli, antioxidanţi ce luptă împotriva îmbătrânirii pielii, protejând în acelaşi timp şi împotriva infecţiilor virale. Consumul de portocale contribuie şi la menţinerea vederii, portocalele conţin carotenoizi. Aceşti compuşi speciali sunt transformaţi ulterior de organism în vitamina A, prevenind astfel degenerarea maculară oculară.

În plus, potasiul şi vitamina C care se regăsesc în compoziţia portocalelor au şi ele efecte benefice asupra vederii.

Portocalele previn apariţia bolilor de inimă şi reglează tensiunea arterială. Hesperidina reduce nivelul de colesterol din sânge şi împiedică depunerea sa pe artere, protejând astfel împotriva bolilor cardiovasculare. Mai mult, magneziul din magneziul din portocale contribuie şi el la menţinerea unei tensiuni arteriale bune. Creierul beneficiază şi el de pe urma consumului de portocale. A

cidul folic conţinut de portocale ajută la dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii creierului, fiind de aceea recomandate chiar şi femeilor însărcinate.

Portocalele conţin şi zaharuri. Au un indice glicemic rezonabil, fiind indicate chiar şi persoanelor care suferă de diabet (consumate bineînţeles cu moderaţie, fără a face exces).

Rador.ro

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:43

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă

Buzele crăpate pot fi nu doar inestetice, dar și dureroase uneori. Această problemă comună poate fi cauzată de expunerea la...

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă
Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:15

Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete

Suplimentele alimentare au devenit o parte integrantă a vieții moderne, promițând să completeze dietele noastre și să ne...

Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete
Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:07

Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea

Ciocolata neagră, un deliciu apreciat de mulți, nu este doar o plăcere gustativă, ci și un aliment cu multiple beneficii...

Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea
Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 11:38

Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric

Cartofii, adesea asociați cu alimentele de confort și preparatele culinare bogate în carbohidrați, au fost mult timp...

Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric
Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă
Sanatos si verde 19 Iunie 2024, 13:54

Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă

Vara, dieta noastră este diferită de cea din timpul iernii - ar trebui să includă alimente mai uşoare, care conţin multe...

Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă
Sanatos si verde 16 Iunie 2024, 23:30

Cum îi ajutăm pe copii să se hidrateze?

Pentru copii, ca și pentru adulți, reflexul de a se hidrata regulat este esențial. Dar pentru a-i ajuta să crească așa cum...

Cum îi ajutăm pe copii să se hidrateze?
Plantele verii benefice sănătății
Sanatos si verde 07 Iunie 2024, 15:57

Plantele verii benefice sănătății

Plantele medicinale pot fi considerate, fără teama de a greși, o adevărată minune a naturii. Înainte ca medicina să evolueze,...

Plantele verii benefice sănătății
Sare contra răceală
Sanatos si verde 05 Iunie 2024, 11:32

Sare contra răceală

E sezonul virozelor și vrând nevrând nu prea putem fenta răcelile în această perioadă. Avem însă la îndemână multe remedii...

Sare contra răceală