Ascultă Radio Antena Satelor Live

Motivul pentru care ar trebui să includem portocalele în alimentaţia noastră zilnică pe timp de iarnă

Portocalele sunt parfumate, savuroase, delicioase, iar gustul şi mirosul inconfundabil al portocalelor ne fac mai frumoase zilele de iarnă. În plus, portocalele numite şi „soarele iernii” datorită superbei nuanţe de portocaliu-auriu au beneficii remarcabile pentru sănătatea noastră, iar specialiştii ne recomandă să le consumăm în plin sezon. Trebuie să includem portocalele în alimentaţia noastră zilnică pentru că portocalele au un conţinut ridicat de vitamina C, vitamină ce protejează împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi.

21 Ianuarie 2016, 06:43

În plus, vitamina C şi antioxidanţii care se găsesc în portocale întăresc sistemul imunitar al organismului, ajutându-l să lupte împotriva bolilor. Portocalele previn apariţia cancerului prin conţinutul lor de limonoide. Conform anumitor cercetări, în compoziţia portocalelor se găseşte un compus numit D-limonen ce poate preveni apariţia anumitor forme de cancer precum cancerul la plămâni, cancerul la sân, cancerul de piele, cancerul la stomac şi la colon etc.

Portocalele conţin peste 170 de fitochimicale şi peste 60 de flavonoide, având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante. Portocalele conţin tiamină (B1), riboflavină (B2), niacina (B3), vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu, cupru, vitamina C.

În compoziţia portocalelor se află şi potasiul, un mineral cu o funcţie importantă în funcţionarea optimă a inimii, dar şi a activităţii nervoase şi musculare. Portocalele conţin şi fibre şi de aceea ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. În acelaşi timp, fibrele din portocale stimulează sucurile digestive, fiind astfel eficiente împotriva constipaţiei.

Consumul de portocale are un efect benefic şi asupra pielii. Portocalele abundă în betacaroten, un antioxidant puternic ce împiedică îmbătrânirea celulară şi protejează pielea împotriva radicalilor liberi.

Portocalele şi mai ales sucul de portocale contribuie la prevenirea apariţiei bolilor la rinichi, dar şi la reducerea formării de pietre la rinichi. Consumaţi însă cu moderaţie sucul de portocale pentru că acidul din suc poate dăuna smalţului dinţilor. Portocalele sunt bogate în polifenoli, antioxidanţi ce luptă împotriva îmbătrânirii pielii, protejând în acelaşi timp şi împotriva infecţiilor virale. Consumul de portocale contribuie şi la menţinerea vederii, portocalele conţin carotenoizi. Aceşti compuşi speciali sunt transformaţi ulterior de organism în vitamina A, prevenind astfel degenerarea maculară oculară.

În plus, potasiul şi vitamina C care se regăsesc în compoziţia portocalelor au şi ele efecte benefice asupra vederii.

Portocalele previn apariţia bolilor de inimă şi reglează tensiunea arterială. Hesperidina reduce nivelul de colesterol din sânge şi împiedică depunerea sa pe artere, protejând astfel împotriva bolilor cardiovasculare. Mai mult, magneziul din magneziul din portocale contribuie şi el la menţinerea unei tensiuni arteriale bune. Creierul beneficiază şi el de pe urma consumului de portocale. A

cidul folic conţinut de portocale ajută la dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii creierului, fiind de aceea recomandate chiar şi femeilor însărcinate.

Portocalele conţin şi zaharuri. Au un indice glicemic rezonabil, fiind indicate chiar şi persoanelor care suferă de diabet (consumate bineînţeles cu moderaţie, fără a face exces).

Rador.ro

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană
Sanatos si verde 29 Ianuarie 2025, 21:36

Regim mediteranean pentru a combate depresia!

Iată un nou argument pentru a vă încuraja să treceți la dieta mediteraneană. Pe lângă beneficiile cardiovasculare, efectele...

Regim mediteranean pentru a combate depresia!
Cum influențează viața cotidiană fericirea noastră
Sanatos si verde 27 Ianuarie 2025, 10:10

Cum influențează viața cotidiană fericirea noastră

Fericirea pare un ideal greu de atins, chiar și atunci când avem tot ce ne dorim. În fiecare zi, viața ne pune în față...

Cum influențează viața cotidiană fericirea noastră