Ascultă Radio Antena Satelor Live

Murele, vedetele toamnei. Beneficii pe care ar trebui să le cunoști

Murul este un fruct delicios și versatil, aparținând genului Rubus din familia Rosaceae care include și zmeură. Culturile antice percepeau planta de mure ca o buruiană sau o plantă sălbatică, totuși istoria sa medicinală datează de mai bine de 2000 de ani.

Murele, vedetele toamnei. Beneficii pe care ar trebui să le cunoști

03 Septembrie 2021, 10:48

Istoria relevă utilizarea tradițională a fructelor de mure, a frunzelor, a scoarței și a rădăcinilor de către romani și greci pentru vindecarea a numeroase probleme de sănătate, de la infecții ușoare până la mușcături veninoase.

De fapt, în timpul secolului al XVIII-lea, leacul grecesc care folosea mure pentru tratarea gutei a fost atât de influent în Europa încât a fost cunoscută sub numele de „boabe de gută”.

Beneficiile pentru sănătate ale murei pot include o digestie mai bună, o imunitate mărită, o funcționare sănătoasă a inimii, prevenirea cancerului și ameliorarea disfuncției endoteliale.

Murele pot oferi beneficii cognitive și ajută la îmbunătățirea memoriei, gestionarea greutății, menținerea oaselor puternice, îngrijirea pielii, îmbunătățirea vederii și coagularea normală a sângelui. Poate servi și ca hrană valoroasă în timpul sarcinii datorită unei game impresionante de substanțe nutritive.

Planta de mur are o tulpină bienală, cu vârfuri ascuțite și frunze verde închis, cu ciorchini de flori alb-roz. Produce un fruct purpuriu-negru care cuprinde mai multe segmente cărnoase mai mici.

Mure conțin o cantitate abundentă de antioxidanți puternici care pot proteja organismul în mai multe moduri. Componentele precum acizii fenolici, flavonoizii și flavonolii, în special antocianozidele, prezente în mur, acționează împotriva moleculelor nocive fără oxigen și contracarează acțiunea lor.

Această activitate a radicalilor de protecție protejează organismul de o serie de boli cauzate ca urmare a deteriorării oxidative care poate fi cauza principală a multor afecțiuni fatale.

Fructele de mure sunt eficiente împotriva dezvoltării cancerului, inclusiv cancerul pulmonar, cancerul de colon și cancerul esofagian. Micronutrienții prezenți în mure exercită un efect chimo-preventiv și previn proliferarea celulelor maligne.

De asemenea, murul poate extinde efectul său benefic în îmbunătățirea funcțiilor cognitive ale corpului. Consumul regulat de mure se poate dovedi util în îmbunătățirea performanței memoriei și îmbunătățirea funcțiilor comportamentale și neuronale.

Murele sunt o sursă atât de fibre insolubile cât și solubile esențiale pentru funcționarea optimă a sistemului digestiv. Fibrele insolubile din mure încurajează absorbția ușoară și mai bună a apei în intestinul gros și adaugă volum în scaune. Acest lucru ajută la mișcările intestinale regulate, la lipsa constipației și la sănătatea digestivă adecvată.

Potențialul bogat în flavonoli, cum ar fi antocianinele din mure, îl face un fruct "prietenos" cu inima. Alte componente utile, cum ar fi magneziul și fibrele prezente în murele împiedică blocarea arterelor și stimulează un flux lin de sânge.

Acest lucru poate reduce riscul diferitelor boli de inimă, cum ar fi accident vascular cerebral și ateroscleroză și menține sănătatea cardiovasculară. Magneziul, în mure, ajută și la reglarea tensiunii arteriale și previne aritmia cardiacă și contracția neregulată.

Totodată, consumul de mure ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar al corpului, datorită prezenței fitoestrogenilor, vitaminelor și mineralelor. Consumul regulat de mure ajută la combaterea diferiților agenți patogeni și protejează organismul de infecții și alte boli letale.

Cu cantități foarte mici de zahăr, murele ajută la gestionarea sănătoasă a greutății. Curățarea eficientă a intestinelor datorită conținutului de fibre din mure și foarte puține cantități de calorii fac din aceasta o gustare excelentă în timpul încercărilor de slăbire.

Murele conțin minerale vitale, cum ar fi magneziu și calciu, care sunt esențiale pentru menținerea oaselor sănătoase. Calciul întărește oasele, iar magneziul facilitează absorbția calciului și potasiului în organism. În plus, fosforul prezent în mure poate ajuta la reglarea calciului, ajutând astfel la construirea oaselor puternice și contribuind, de asemenea, la buna funcționare celulară.

Conțin vitamina K, care ajută la coagularea normală a sângelui. De asemenea, ajută la prevenirea sângerărilor excesive din cauza rănilor ușoare și ajută la vindecarea rănilor. Vitamina K prezentă în mure este, de asemenea, esențială pentru modificarea proteinelor și joacă un rol important în protejarea oaselor de osteoporoză.

Petrut Mazilu

Foto: pixabay

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac