Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pătrunjelul, remediu împotriva efectelor nocive ale consumului de alcool

Numele latin al pătrunjelului este „Petroselinum crispum” şi vine din limba greacă (“petros” – piatră, iar “selinon” – ţelină). Grecii antici il foloseau atât ca aliment, cât şi ca plantă medicinală. Cu frunzele sale erau decorate şi aromatizate mâncărurile, dar erau şi încoronaţi învingătorii în întrecerile sportive sau erau tratate muşcăturile de şarpe ori de scorpion.

20 Iulie 2015, 07:09

Planta provine de pe malurile Mării Mediterane şi a ajuns pe actualul teritoriu al României cu cel puţin 2000 de ani în urmă. În prezent, pătrunjelul este cel mai folosit zarzavat în bucătăria tradiţională românească, iar până nu demult, era un remediu redutabil în medicina noastră populară.

Cum putem consuma pătrunjelul

Orice fruct, legumă sau zarzavat este preferabil să fie consumat în stare crudă. Prin prepararea termică, nu numai culoarea şi aroma, dar cea mai mare parte din enzime şi vitamine se pierd. Frunza verde de pătrunjel tocată mărunt se poate adăuga la orice mâncare gătită, la sfârşit, după ce prepararea termică s-a încheiat, sau la salate.

Pentru că rădăcina de pătrunjel este şi ea valoroasă din punct de vedere nutritiv, o putem consuma, de asemenea, crudă, dată pe răzătoare, în amestec cu morcov şi ţelină.

Ce folosim de la pătrunjel

Totul! Conţinutul de vitamina C (frunzele de pătrunjel conţin de trei ori mai multă vitamina C decât portocalele şi de 2,5 ori mai multă decât lămâile), beta caroten, clorofilă, vitamina B 12, fluor şi acizi graşi esenţiali face din această legumă un real ajutor în tratarea diverselor boli. Rădăcina este un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor, drenor al ficatului şi antiviral.

Frunzele şi tulpinile neutralizează şi ajută la eliminarea toxinelor din organism, împrospătează respiraţia, dizolvă şi ajută la eliminarea pietrelor la rinichi şi la ficat, iar fructele (seminţele) de pătrunjel sunt un puternic tonic digestiv. Iată câteva preparate din pătrunjel.

Sucul de frunze. Se mixează o mână de frunze proaspete, la care s-au adăugat patru linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat, apoi se filtrează. Licoarea obţinută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore.

De regulă, se iau de 4 ori pe zi, câte 4-6 linguri de suc de frunze de pătrunjel, diluate în câte un sfert de pahar de suc de morcov.

Sucul de rădăcină. Rădăcinile de pătrunjel se spală bine, eventual frecându-le cu o perie aspră, dar fără a le răzui cu cuţitul, întrucât astfel
s-ar pierde anumite vitamine şi enzime preţioase. După spălare, se taie bucăţi, apoi se pun în centrifugă. Sucul care rezultă se consumă diluat în proporţia de 1:3 în suc de morcov.

Pulberea. Se obţine din seminţe de pătrunjel, prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea. Pulberea se păstrează la frigider într-un borcan bine închis, pentru a nu se evapora uleiurile volatile. Se administrează jumătate de linguriţă rasă, de 2-3 ori pe zi.

Virtuţile terapeutice ale pătrunjelului

Fumat – mai multe componente ale uleiului volatil din frunzele de pătrunjel protejează organismul împotriva acţiunii nocive a gudroanelor din fumul de ţigară, prevenind diferite afecţiuni ale aparatului respirator, de la bronşita cronică, la cancerul pulmonar. Sunt recomandate curele cu suc de pătrunjel, din care se administrează câte 50 ml pe zi, vreme de 4 săptămâni.

Citeste continuarea pe ziarulunirea.ro

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale