Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Planta mileniului trei”, leacul naturii la debut de primăvară

Leurda, denumită și usturoiul ursului, deoarece este consumată de urși ca medicament purificator după perioada de hibernare, este o plantă sălbatică ce creşte numai în pădurile din Europa Centrală, nereușindu-se până în prezent aclimatizarea ei în nici o altă regiune.

17 Martie 2016, 15:27

Popular, planta este numită şi usturoită, ai-de-pădure sau ai-ciorăsc, datorită similarității gustului şi mirosului său cu cel de usturoi, cu care de altfel este şi rudă, din punct de vedere botanic.
Fiind unul dintre vestitorii primăverii, leurda este o plantă de talie medie-mică, cu frunze cărnoase, de un verde puternic, ce își face apariția încă din luna martie, imediat după ghiocei și preferă pădurile umede și umbroase de foioase din zonele de deal și munte.

Din punct de vedere terapeutic, leurda este mai puternică decât usturoiul, datorită faptului că acesta este o plantă salbatică, neatinsă de mâna omului, ce reușește să-și păstreze nealterate însuşirile, care îi conferă efecte terapeutice uimitoare. Mai mult decât atât, această plantă a fost declarată de către cercetătorii germani „planta mileniului trei”, pentru efectele sale asupra inimii şi a vaselor de sânge, asupra digestiei, asupra sistemului imunitar şi a celui endocrin.

Frunzele acestei plante sunt extrem de bogate în substanțe care aduc mari beneficii sănătății predominând sulfura de alil, care îi imprimă gustul și mirosul caracteristic. Leurda abundă în carotenoizi, vitaminele A și C, levuloza, ulei eteric complex și săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.

Acestea sunt câteva dintre afecțiunile pe care consumul de leudă le vindecă:

1. Purifică sângele și organele

Frunzele leurdei au capacitatea de curățare a sângelui, ficatului, stomacului și intestinelor, mult mai activă decât usturoiul. Pentru a beneficia de aceste calități, se recomandă ca, în fiecare primăvară, să se facă o cură de 4 săptămâni, cu frunze proaspete (prin uscare, frunzele își pierd din proprietăți).

2. Ajută la scăderea valorilor ridicate ale colesterolului

Leurda este foarte bogată în adenozină, substanţă care, conform unor studii recente, are un rol esenţial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor și în scăderea tensiunii arteriale. Astfel, leurda este pe termen lung adjuvantul ideal în tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie), fiind administrată în cure de câte 2-3 luni, cu două săptămâni de pauză, sub formă de tinctură. Se ia o linguriţă de tinctură diluată în apă, de 4 ori pe zi, înaintea meselor principale.

3.Tromboflebita

Leuda are printre cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine şi antiagregante plachetare dintre plantele medicinale din flora europeană. Se consumă sub formă de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minim 20 de zile. Când sezonul de culegere se sfârşeşte, se administrează tinctură de leurdă: o linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă, de patru ori pe zi, în cure de câte o lună, cu o săptămână de pauză.

4. Bolile gastrointestinale

Leurda are efecte în diaree acută și cronică, dizenterie, indigestii, insuficiență biliară, colici abdominale, balonări și în distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici.

5. Combate reumatismul și vindecă rănile

Utilizată extern, leurda are bune efecte în combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, răni greu vindecabile, scrofuloză și alte boli cronice de piele. Cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculilor.

6. Afecțiuni ale sistemului nervos

Leurda stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, amețelile de dimineață, stările depresive, tensiunea la nivelul capului și stările de anxietate și de neliniște.

7. Bolile renale

Leurda curăță rinichii și vezica urinară, favorizează urinarea și elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută.

8. Problemele respiratorii

Leurda este benefică persoanelor cu bronșite, tuberculoză pulmonară și infecții la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, răceli)

9. Oprește procesul de îmbătrânire

Studiile au demonstrat că anumite substanţe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, au efecte de relansare a activităţii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sânge şi favorizează circulaţia cerebrală. În acest scop, leurda se consumă zilnic salată de leurdă, înaintea meselor principale, pe o perioadă cât mai îndelungată, în timpul sezonului de recoltare a frunzelor.

10. Înlătură efectele nocive ale nicotinei şi fumatului

Atât clorofila din frunzele proaspete de leurdă, cât şi anumite substanțe pe care le conține, au efecte antitoxice puternice. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi al gudronului din ţigări, fiind un mijloc de protecţie excelent, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi. De asemenea, se pare că în timpul curei cu leurdă, renunţarea la fumat este mai uşoară. Se consumă zilnic suc de leurdă, câte 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de minim două săptămâni.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 12:49

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor

Într-o lume plină de opțiuni de gustări și fructe, una dintre ele se distinge ca o adevărată bijuterie a nutriției - rodia.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 11:58

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății

Ceaiul este mult mai mult decât o simplă băutură reconfortantă, este un elixir al sănătății care ne surprinde cu beneficii...

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 10 Mai 2024, 14:02

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă

Cancerul gastric, o afecțiune gravă care afectează stomacul, este asociat adesea cu factori de mediu și stiluri de viață...

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 11:39

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede

Pierderea grăsimii abdominale este departe de a fi ușoară. Procesul necesită o revizuire a obiceiurilor alimentare și a...

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 07:54

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?

Sunteți un fan al jocurilor video de sport? Jurați pe tenisul virtual, iar golful pe o consolă nu are niciun secret pentru...

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Sanatos si verde 02 Mai 2024, 20:03

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?

Respirația dificilă din cauza unui atac de astm poate necesita spitalizare de urgență. O criză de astm fără Ventolin este o...

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Alimentața în postul Paștelui
Sanatos si verde 25 Aprilie 2024, 12:40

Alimentața în postul Paștelui

Persoanele care țin postul Paștelui fac acest lucru din motive spirituale, însă ar trebui avută în vedere și starea de...

Alimentața în postul Paștelui
Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale