Ascultă Radio Antena Satelor Live

Psoriazisul și dieta mediteraneană - chiar poate să-l oprească?

Psoriazisul are un nou „inamic”. Dieta mediteraneană ar putea face mai mult decât să ajute la îndepărtarea riscului bolilor de inimă sau la ameliorarea acestora.

26 Iulie 2018, 05:15

Un studiu recent, publicat de revista JAMA Dermatol, relevă că dieta mediteraneană are un rol de jucat în tratamentul psoriazisului.

Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică, declanșată de factorii de mediu”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Celine Phan, dermatolog la Hopital Mondor, în Creteil, Franța.

„Dieta mediteraneană, caracterizată printr-o mare proporție de fructe, legume, cereale, pește, ulei de măsline extra-virgin etc., ar putea reduce inflamația sistemică cronică, grație proprietăților antiinflamatorii ale acestor alimente", a spus.

Unii oameni par a moșteni o susceptibilitate la dezvoltarea psoriazisului, a remarcat dr. Laura Ferris, profesor asociat de dermatologie la Universitatea din Pittsburgh: „Este o afecțiune caracterizată prin zone sau pete de piele, înroșită, îngroșată și scalabilă. Psoriazisul poate afecta într-adevăr calitatea vieții pacientului, din cauza disconfortului și a aspectului”.

Psoriazisul afectează mai mult de 2% din populația planetei

Alte studii arată că aproximativ 2% din populația SUA are psoriazis. Pe plan global, se estimează că psoriazisul afectează 2,35% din populație.

Studiul la care face referire publicația JAMA Dermatol s-a derulat în Franța, timp de doi ani, pe un număr de 158.361 de voluntari. Cercetatorii au trimis tuturor participantilor la studiu un chestionar. Din cei 35.735 care au completat chestionarul, 3.557 au raportat că au avut psoriazis, 878 spunând că este severă.

Pe lângă informațiile despre regimul alimentar, studiul a colectat, de asemenea, informații despre stilul de viață și factorii de sănătate, cum ar fi sexul, vârsta, obiceiurile (fumat, consum de alcool), indicele de masă corporală (IMC), nivelurile de activitate fizică, bolile cardiovasculare și simptomele de depresie.

Cercetătorii au evaluat obiceiurile alimentare ale voluntarilor în funcție dieta mediteraneană. Studiile anterioare au descoperit că aceasta este asociată cu un risc mai scăzut de inflamație sistemică cronică, care a fost legată de boli de inimă, precum și de condiții cum ar fi psoriazisul.

În comparație cu persoanele ale căror obiceiuri alimentare au fost cele mai scăzute după standardele mediteraneene de dietă, cei care au ținut dieta mediteraneană au fost cu 22% mai puțin susceptibili de a avea psoriazis sever.

Cercetătorii au găsit o asociere între severitatea psoriazisului și câțiva alți factori, inclusiv IMC, fumatul, nivelurile de activitate, bolile cardiace, trigliceridele ridicate, tensiunea arterială ridicată, diabetul și depresia.

Studiul nu dovedește că prin consumarea unei diete mediteraneene se va diminua severitatea psoriazisului, dar „ridică totuși câteva întrebări interesante și provocatoare”, a spus dr. Jonathan Silverberg, profesor asociat de dermatologie, medicină preventivă și științe sociale medicale la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine din Chicago și director al Centrului pentru Eczeme la Northwestern Medicine, citat de JAMA Dermatol. „Chiar dacă se arată că dieta mediteraneană poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor, mă îndoiesc ca dieta ar fi suficient de eficientă pentru a înlocui numeroasele opțiuni de tratament pe care le folosim acum în practica clinică”, a spus Silverberg. „Dar medicii ar putea să folosească asta ca o strategie de tratament suplimentar”.

„Pentru moment, însă, ar putea avea sens să direcționăm pacienții spre o dietă mediteraneană, deoarece nu prezintă niciun dezavantaj”, a spus Ferris. „Mai mult decât atât, există o asociere între dieta mediteraneană și alte beneficii pentru sănătate”, a explicat ea. „Și poate că va ajuta cu psoriazisul!”.

Citește și Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în psoriazis

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac