Ascultă Radio Antena Satelor Live

Quinoa – un superaliment pentru o nutriţie ca la carte

Quinoa este numele unei cereale arhaice, originare din America de Sud, unde creşte la mari altitudini (chiar şi la 4000 de m).

25 Noiembrie 2015, 05:30

Se dezvoltă în pământ arid, aer uscat şi chiar şi în condiţii meteo extreme. Lujerul de quinoa creşte între 1 şi 2 metri în înălţime şi fiecare plantă poate produce puţin peste 150 de grame de seminţe.

Seminţele sunt rotunde, cam de mărimea seminţelor de mei sau de susan şi se regăsesc într-un curcubeu de culori, de la roşu la mov la verde şi galben, însă forma de quinoa cea mai comună, pe care o vom găsi cel mai uşor la raft, este cea de culoare alb-gălbui.

Boabele mici de quinoa sunt foarte hrănitoare, sănătoase şi uşor de digerat.

Acum 1000 de ani, era hrana de bază a incaşilor, fiind numită de aceştia „chisaya mama” (mama tuturor cerealelor). Quinoa a fost adusă pe continentul european de către coloniştii spanioli, pentru ca în prezent să fie unul din cele mai la modă alimente, fiind recomandată în special copiilor.

Quinoa suplineşte în foarte mare măsură carnea, dându-le mâncărurilor consistenţă şi un potenţial nutritiv aparte. Quinoa albă este cea mai uşor digerabilă, fiind recomandată, în egală măsură, copiilor şi adulţilor.

Se găseşte în secţiunea de mâncăruri naturale sau bio ale hipermarketurilor sau în magazinele naturiste. Pentru proprietăţile sale deosebite pe multiple planuri, ONU a numit anul 2013 “Anul Internaţional Quinoa”.

Cum se prepară şi consumă?

Quinoa este gustoasă şi uşor de digerat. Se prepară într-un mod asemănător orezului, dar timpul necesar se reduce aproape la jumătate. Datorită stratului de saponină ce protejează quinoa de insecte şi care are un gust uşor amar, aceasta trebuie spălată înainte de a o utiliza.

Deşi de cele mai multe ori quinoa gata ambalată are saponina deja eliminată, nu este niciodată o idee rea să-i mai facem o clătire suplimentară. Prin preparare, boabele de quinoa cresc în volum de aproximativ trei-patru ori.

Poate fi utilizată în preparate culinare asemeni orezului, în budinci, pilafuri, risotto, salate etc. Spre deosebire de orez, quinoa are însă un conţinut de amidon redus şi, din acest motiv, după fierbere rezultă un preparat afânat, mult mai puţin lipicios/cleios.

În alimentaţia copiilor, se foloseşte în locul cerealelor, deoarece nu conţine deloc gluten şi poate fi suportată şi de către cei mici, care au alergie la această substanţă.

Fiartă şi pasată, se administrează ca un piure, fiind printre primele alimente care se introduc în dieta bebeluşilor.

Citeste continuarea pe ziarulunirea.ro

Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta
Sanatos si verde 11 Mai 2023, 11:14

Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta

Prunele sunt extrem de hrănitoare, cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Acestea conțin multe vitamine și minerale, pe...

Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta
Cum să reduceți inflamația din organism în mod natural
Sanatos si verde 09 Mai 2023, 19:43

Cum să reduceți inflamația din organism în mod natural

Inflamația organismului este un proces fiziologic natural care apare ca răspuns la o leziune sau o infecție. Inflamația ajută...

Cum să reduceți inflamația din organism în mod natural
Cum să scapi de sughiț: Trucuri care ar putea funcționa
Sanatos si verde 09 Mai 2023, 17:18

Cum să scapi de sughiț: Trucuri care ar putea funcționa

Aproape toată lumea a sughițat la un moment dat. În timp ce sughițul dispare de obicei de la sine în câteva minute, el poate...

Cum să scapi de sughiț: Trucuri care ar putea funcționa
Beneficii uimitoare pentru sănătate ale consumului de smochine. De la îmbunătățirea sănătății inimii la sistemul digestiv
Sanatos si verde 09 Mai 2023, 16:58

Beneficii uimitoare pentru sănătate ale consumului de smochine. De la îmbunătățirea sănătății inimii la sistemul digestiv

Smochinele sunt fructe dulci și moi, originare din regiunea mediteraneană, dar sunt acum cultivate în întreaga lume. Acestea...

Beneficii uimitoare pentru sănătate ale consumului de smochine. De la îmbunătățirea sănătății inimii la sistemul digestiv
Este apa minerală mai sănătoasă? Beneficii și efecte secundare
Sanatos si verde 08 Mai 2023, 17:05

Este apa minerală mai sănătoasă? Beneficii și efecte secundare

Apa minerală poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate, în special datorită conținutului său de minerale esențiale.

Este apa minerală mai sănătoasă? Beneficii și efecte secundare
Și nu uita să fii fericit!
Sanatos si verde 30 Aprilie 2023, 21:02

Și nu uita să fii fericit!

Acesta este titlul celei mai recente cărți a lui Christophe André și este adevărat că este un sfat bun. Viața ne duce în...

Și nu uita să fii fericit!
A privi marea - asta stimulează sănătatea mintală
Sanatos si verde 30 Aprilie 2023, 20:56

A privi marea - asta stimulează sănătatea mintală

Potrivit unui studiu din Noua Zeelandă, locuirea într-o casă sau un apartament cu vedere la mare îmbunătățește moralul și...

A privi marea - asta stimulează sănătatea mintală
8 motive sănătoase pentru a râde!
Sanatos si verde 29 Aprilie 2023, 21:15

8 motive sănătoase pentru a râde!

Râsul este excelent pentru sănătatea ta, poate fi chiar o terapie foarte eficientă! Cu toții acceptăm intuitiv această idee....

8 motive sănătoase pentru a râde!