„Regele condimentelor” – o împletire armonioasă de gust, aromă și puteri vindecătoare
Cu parfumul său intens și unic, care dă savoare oricărui fel de mâncare, acest condiment abundă în proprietăți tămăduitoare, nu întâmplător fiind recunoscut drept "regele condimentelor". Este vorba despre cardamom (hell), un condiment tradiţional arab, cu un parfum deosebit, fin şi puternic, dulce şi iute, ce lasă pe limbă un gust asemănător cu cel al lămâii, camforului şi portocalei. Principala sa valoare terapeutică este dată de proprietatea sa de a neutraliza toxicitatea anumitor alcaloizi.
26 Martie 2017, 13:28
În Orient cardamomul se adaugă în cafea, pentru a-i potența calitățile stimulatoare, pentru a-i îmbogăți aroma și pentru a-i reduce din toxicitate. Pentru a neutraliza acțiunea cofeinei, teobrominei și teofilinei din cafea, se adaugă în aceasta 4-5 semințe (sau cantitatea echivalentă de pulbere).
De la cardamom se utilizează semințele, care se recoltează și se păstrează în fructul nedesfăcut. În acest fel, aroma inconfundabilă a acestui condiment minune poate rezista un an. Există două soiuri de cardamom cunoscute sub numele de Elettaria și Amomum. Cardamomul original este cel cu sămânța verde, Elettaria – cardamomul verde. Cardamomul Amomum mai este cunoscut și sub denumirea de cardamom negru.
Acestea sunt principalele proprietăți terapeutice ale cardamomului:
– tratează infecțiile gingivale
– este de ajutor în comabaterea afecțiunilor digestive, a congestiei și pentru dizolvarea calculilor biliari și a pietrelor la rinichi
– ajută la reducerea gazelor din tubul digestiv, prevenind greața și vărsăturile
– are proprietăți antioxidante, antibacteriene, antivirale și antifungice
– ajută la purifcarea organismului, fiind un foarte bun detoxifiant
– este foarte eficient în tratarea răcelilor. Semințele de cardamom au un efect încălzitor, util în tratarea răcelilor, tusei sau bronșitei, mai ales când acestea sunt însoțite de frisoane. Se iau 4 g cardamom, 2 g ghimbir și 2 g boia iute (toate măcinate foarte fin), se amestecă cu 4 lingurițe de miere și se consumă toată cantitatea în cursul unei zile, împărțită în 3 porții, cu 15 minute înainte de masă.
– atenuează alergiile respiratorii, astmul bronsic și congestia pulmonară
– tratează intoxicațiile
– are proprietăți tonice, revitalizante și afrodisiace
Ceaiul preparat din cardamom și scortișoară este utilizat pentru a trata răgușeala sau durerile în gât.