Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reguli de siguranță alimentară: Se spală carnea și ouăle înainte de consum?

Prepararea oricărui fel de mâncare cu ingrediente proaspete implică, de obicei, o cantitate suficientă de curățare, tocare, feliere și clătire, mai ales atunci când sunt implicate carnea sau legumele.

Reguli de siguranță alimentară: Se spală carnea și ouăle înainte de consum?

03 Februarie 2023, 10:47

Dar, înainte de a spăla ingredientele, poate doriți să vă gândiți de două ori înainte. Asta pentru că există anumite alimente pe care nu ar trebui să le speli niciodată.

Spălarea produselor precum carnea nu este neapărat sigură. Indiferent de modul în care consumatorii își spală carnea, acest lucru nu este recomandat, deoarece bacteriile se pot răspândi în alte alimente, inclusiv chiuveta și blaturile, provocând contaminarea încrucișată.

De fapt, bolile alimentare pot fi răspândite și mai mult prin prespălare, așa că este mai important modul în care consumatorii își pregătesc carnea, decât dacă o spală înainte de a o găti.

După manipularea cărnii crude, este important să vă spălați mâinile pentru a preveni contaminarea. (PM)

Majoritatea gospodinelor obişnuiesc să spele carnea şi peştele înainte de a le găti şi unele dintre ele, chiar şi ouăle.

Cu toate acestea, contrar obişnuinţei, aceste produse nu trebuie spălate. Atunci când spălăm carnea crudă, bacteriile împreună cu stropii de apă se răspândesc în bucătărie, depunându-se pe ustensile, suprafeţe de lucru, precum şi pe mâini şi haine, potrivit Rador.

De regulă, aceste bacterii sunt Campylobacter sau Salmonella. Intoxicaţia cu Campylobacter poate provoca dureri abdominale, diaree severă şi vărsături. Pentru a elimina bacteriile, este suficient să gătim carnea la o temperatură sigură - 90 de grade pentru carnea de pui, şi peste 80 de grade pentru carnea de vită, porc, miel.

Tratamentul termic va distruge toţi microbii, astfel încât nu este nevoie de spălarea în prealabil a acestor produse. Nici spălarea peştelui înainte de gătit nu este sigură, deoarece cresc şansele de contaminare încrucişată, bacteriile răspândindu-se de la un produs la altul, pe vase şi suprafeţe. Ouăle intră şi ele în categoria produselor care nu trebuie spălate.

În timpul prelucrării ouălor în producţie, se aplică un strat protector pe coajă, astfel încât bacteriile să nu pătrundă în interior. Spălarea ouălor poate îndepărta stratul protector sau poate deteriora coaja, permiţând bacteriilor să intre în produs. Ouăle sunt o sursă majoră de contaminare cu salmoneloză, o boală infecţioasă gravă a stomacului.

Foto: pixabay

Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică
Sanatos si verde 02 Februarie 2024, 13:23

Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică

Anterior, sfecla roșie era consumată în principal cu scop alimentar. În ultimii ani, sfecla a primit o atenție din ce în ce...

Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică
Proprietăţile incredibile ale ceaiului de ceapă
Sanatos si verde 02 Februarie 2024, 13:13

Proprietăţile incredibile ale ceaiului de ceapă

Ceaiul de ceapă are diverse beneficii pentru sănătate, deoarece ceapa conține numeroase substanțe nutritive și compuși...

Proprietăţile incredibile ale ceaiului de ceapă
Alimente care te ajută să detoxifici organismul pe cale naturală
Sanatos si verde 29 Ianuarie 2024, 12:57

Alimente care te ajută să detoxifici organismul pe cale naturală

Termenul "detoxifiere" poate fi interpretat în mod diferit, iar metodele specifice pot varia. În general, organismul uman are...

Alimente care te ajută să detoxifici organismul pe cale naturală
Sfaturi pentru menținerea aspectului sănătos al părului și unghiilor
Sanatos si verde 11 Ianuarie 2024, 15:14

Sfaturi pentru menținerea aspectului sănătos al părului și unghiilor

Sănătatea firului de par depinde în mare măsură de sănătatea scalpului și invers. Și, orice afecțiune a scalpului va afecta...

Sfaturi pentru menținerea aspectului sănătos al părului și unghiilor
Cancerul și sunătoarea, o floare frumoasă și periculoasă...
Sanatos si verde 09 Ianuarie 2024, 21:06

Cancerul și sunătoarea, o floare frumoasă și periculoasă...

Sunătoarea, frumoasa plantă cu flori galbene, este folosită în mod obișnuit pentru a combate depresia, în special la...

Cancerul și sunătoarea, o floare frumoasă și periculoasă...
Arnica: o floare mică cu beneficii mari!
Sanatos si verde 08 Ianuarie 2024, 21:04

Arnica: o floare mică cu beneficii mari!

Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente eliberate fără prescripție medicală în farmacii. Este, de asemenea, un...

Arnica: o floare mică cu beneficii mari!
Iarna: vitaminele care îți sporesc energia!
Sanatos si verde 07 Ianuarie 2024, 15:37

Iarna: vitaminele care îți sporesc energia!

Nu așteptați să fiți atacați de viruși și alte infecții bacteriene! Începeți de pe acum să vă stimulați organismul! Pe lângă...

Iarna: vitaminele care îți sporesc energia!
Somnul deficitar la vârstnici ar putea avea un impact asupra creierului
Sanatos si verde 03 Ianuarie 2024, 15:23

Somnul deficitar la vârstnici ar putea avea un impact asupra creierului

Într-un studiu publicat pe 4 decembrie 2023 în Journal of the American Medical Association, cercetătorii au sugerat că durata...

Somnul deficitar la vârstnici ar putea avea un impact asupra creierului