Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețete pentru sănătate și îngrijirea casei pe bază de levănțică

Levănțica este o plantă cu flori albastre, care se culeg începând cu luna iunie până la sfărșitul lunii august. A fost folosită la băile aromate încă de pe vremea romanilor, pentru efectul calmant și benefic asupra pielii. În Evul Mediu, levănțica era folosită ca antiseptic. Mai târziu însă, s-au constatat și efectele antidepresive și sedative ale plantei. Atât uleiul, cât și tinctura de levănțică se pot prepara în casă.

Rețete pentru sănătate și îngrijirea casei pe bază de levănțică

10 Iulie 2022, 05:21

Rețete pe bază de lavandă
Dacă îți deschizi dulapul cu obiecte personale de îngrijire e imposibil să nu găsești măcar un produs care să aibă pe lista ingredientelor și lavanda. În ultimii ani, lavanda a devenit chiar unul dintre ingredientele prețioase din produsele de îngrijire personală, după ce nenumărate studii i-au scos în evidență proprietățile. Nu numai că mirosul ei relaxează, dar lavanda calmează și curăță pielea.

1) Tinctura de lavandă
Se obtine prin măcinarea parților aeriene uscate, (poate fi folosită râșnița electrică de cafea pentru cantități mici), după care pulberea obținută se pune în borcane care vor fi umplute până la o treime, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. După adăugarea alcoolului peste pulberea de plantă, borcanele se închid ermetic și se lasă la macerat vreme de 14 zile, agitând din când în când conținutul pentru o mai bună solubilizare a principiilor active. După trecerea intervalului de timp necesar macerării, preparatul se filtrează prin tifon, iar tinctura obtinută se păstrează în sticluțe mici și închise la culoare. Se administrează pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi, câte o linguriță dizolvată în jumătate de pahar de apă.

2) Oțetul aromatic de lavandă
Într-o sticlă cu gâtul larg se pun 10 linguri de lavandă mărunțită, peste care se adaugă jumatate de litru de oțet de mere. Se lasă să se macereze vreme de 10 zile la temperatura camerei, dupa care se filtrează. Se foloseste pentru fricționări și comprese.

3) Uleiul gras de lavandă
Florile de pe două legături proaspete de levănțică se rup ușor de pe jije și se zdrobesc trecând peste ele cu sucitorul, apoi se pun într-un borcan de 800 de grame peste care se toarnă o jumătate de litru de ulei de măsline. Se lasă la macerat pentru câteva zile, la loc uscat, răcoros și întunecat. Apoi se filtrează și amestecul se păstrează la răcoare, într-o sticlă de culoare închisă.
Masajul cu ulei de levanțică relaxează tot corpul, calmează sistemul nervos central și induce somnul. Uleiul este ideal și pentru masajul nou-născutului după baia de seară și pentru adultul care a avut o zi grea de muncă. Uleiul de levănțică poate fi folosit pentru calmarea arsurilor solare deoarece ameliorează durerea și usturimile și ajuta la vindecarea rapida a locului afectat.

4) Băi cu lavandă
Doua maini de lavanda se lasă la macerat în 2 litri de apă, vreme de 8-10 ore (de dimineața până seara), după care se filtrează. Planta ramasă după filtrare se opărește cu încă 2 litri de apă clocotită, după care se acoperă, se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se combină cele doua extracte, preparatul obținut fiind adăugat în apa de baie.

Utilizări casnice ale lavandei:
a) Condiment de lavandă - amestecati in cimbrul cu care condimentați mâncărurile puțină lavandă (într-o proporție aproximativă de 1:5). Mâncărurile vor capata o aromă deopotrivă delicioasă și rafinată, fiind, în plus, și mai ușor digerabile. În zona sudică a Alpilor, cimbrul amestecat cu lavanda se dă mâncăciosilor pentru a le regla apetitul și a-i ajuta astfel să scadă spontan în greutate.
b) Pentru a scăpa de molii - se pun in dulap săculeți cu inflorescente de lavandă uscată. Zilnic, conținutul săculeților se freacă în palme pentru ca astfel să se degaje cât mai mult ulei volatil, care alungă insectele.
c) Furnicile, puricii si găndacii fug de mirosul de lavandă. Pentru a scăpa de musafirii nepoftiți, stropiți de două ori pe zi locurile în care aceștia se ascund sau traseele pe care vin, cu o soluție formată din 6 linguri de apă și 10 picături de ulei volatil de lavandă.
d) Pentru a scăpa de mirosurile neplăcute din casă - puneți într-o cană de apă 10 picături de ulei volatil de lavandă și 10 picături de ulei volatil de mentă. Stergeți cu această soluție pereții, podelele toate zonele care degajă mirosuri neplăcute. Evitați suprafețele lăcuite, pentru că uleiurile volatile sunt un dizolvant redutabil și strică lacul.

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde