Ascultă Radio Antena Satelor Live

Riscul de apariţie a cancerului gastric poate fi redus printr-o dietă echilibrată. Alimentele recomandate

Cancerul gastric, cunoscut și sub numele de cancer de stomac, este o afecțiune în care celulele canceroase se dezvoltă în mucoasa stomacului. Această boală poate să apară la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

Riscul de apariţie a cancerului gastric poate fi redus printr-o dietă echilibrată. Alimentele recomandate
Foto: pixabay

Articol de Petruț Mazilu, 25 Aprilie 2023, 11:42

Printre factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului gastric se numără:

Infecția cu bacteriile Helicobacter pylori;

Fumatul;

Consumul excesiv de alcool;

Alimentația săracă în fructe și legume;

Consumul excesiv de carne procesată sau afumată;

Antecedentele familiale de cancer gastric.

Simptomele cancerului gastric pot include pierderea în greutate, senzația de greutate în stomac, durerea abdominală, indigestia, greața, vărsăturile și sângerarea din tractul digestiv. Diagnosticul se face în urma unui examen fizic, a unor teste de laborator și imagistice și a unei biopsii.

Tratamentul cancerului gastric depinde de stadiul bolii și poate include chirurgie, radioterapie și/sau chimioterapie.

Este important să se efectueze examene medicale regulate și să se respecte un stil de viață sănătos, care să includă o dietă echilibrată, pentru a reduce riscul de apariție a acestei afecțiuni.

Potrivit unor studii realizate de cercetători chinezi, includerea în dietă a unor cantităţi importante de legume cum ar fi conopida, cartoful şi ceapa reduce riscul de apariţie a cancerului gastric.

De asemenea, apariţia cancerului la ficat poate fi prevenită consumând destul de des varză albă şi varză de Bruxelles, precum şi ţelină.

Toate aceste legume conţin o cantitate mare de vitamina C, care este un important antioxidant.

Vitamina C este unul din micronutrienţii esenţiali pentru organismul uman, având rol antioxidant, intervenind în catalizarea reacţiilor chimice.

Consumul de cartofi poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate, printre care:

Sursă de carbohidrați - Cartofii sunt o sursă bună de carbohidrați complecși, care furnizează energie pe termen lung. Aceștia conțin și fibre, care ajută la menținerea sănătății digestive.

Conțin vitamine și minerale - Cartofii conțin o gamă largă de vitamine și minerale esențiale pentru sănătate, inclusiv vitamina C, vitamina B6, potasiu, fier și magneziu.

Sunt sățioși - Datorită conținutului lor ridicat de fibre și carbohidrați complecși, cartofii sunt alimente care ajută la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp.

Ajută la reglarea tensiunii arteriale - Potasiul din cartofi ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Pot contribui la menținerea sănătății creierului - Cartofii conțin o substanță numită colină, care poate ajuta la menținerea sănătății creierului și a funcției cognitive.

Cancerul gastric are tendința să se dezvolte lent de-a lungul mai multor ani. Înainte de a se dezvolta, modificările pre-canceroase apar adesea în interiorul căptușelii interioare (mucoasei) stomacului.

Aceste modificări precoce provoacă rareori simptome și, prin urmare, deseori sunt nedetectate.

Cancerul începe când celulele din organism încep să scape de sub control. Celulele din aproape orice parte a corpului pot provoca cancer și se pot răspândi în alte zone ale corpului.

Oamenii de stiintă nu stiu exact ceea ce face ca celulele canceroase să inceapă sa se dezvolte in stomac.

Au aflat in schimb care sunt cauzele aparitiei bolii. Una dintre ele este infecția cu o bacterie comună, H. pylori, care cauzează ulcere.

De asemenea, inflamația în intestine numită gastrită sau anemia de lungă durată, poate creste riscul de a dezvolta cancer.

Alte lucruri care joacă un rol în creșterea riscului includ fumat, obezitate, dieta bogata in alimente afumate, murate sau sărate, genetică, expunerea la azbest.

Propolisul calmează durerea de urechi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:40

Propolisul calmează durerea de urechi

Continuăm la Sănătos și verde traseul nostru săptămânal și descoperim cu această ocazie ce putem folosi pentru a...

Propolisul calmează durerea de urechi
Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie