Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sfaturi pentru menținerea aspectului sănătos al părului și unghiilor

Sănătatea firului de par depinde în mare măsură de sănătatea scalpului și invers. Și, orice afecțiune a scalpului va afecta și firul de păr.

Sfaturi pentru menținerea aspectului sănătos al părului și unghiilor
Foto: Pixabay

Articol de Claudia Ruse, 11 Ianuarie 2024, 15:14

Lumea in general, doamnele si domnisoarele in special, sunt preocupate mai mult de aspectul parului decat de sanatatea scalpului, insa cele doua sunt strans corelate si merita acelasi nivel de atentie.

Există un ritual zilnic de îngrijire a părului care înseamnă pieptănare, aranjare, stilizare într-un anumit fel. In ceea ce priveste igienizare parului, curatarea si spălarea scalpului sunt anumiți pași care pot suferi modificări în funcție de normalitatea scalpului a precizat la Antena Satelor, medicul dermatolog Carmen Vinte.

În general, partea de toaletare a scalpului se efectuează cam la fiecare interval de 3 zile, deci un ritm de toaletare de două ori pe săptămână ar trebui să fie suficient. Se va alege un șampon care să fie adecvat tipului de păr.

Pentru scalp uscat, scalp seboreic sau în cazul in care avem o patologie dermatologică asociată, se va asocia un șampon dermato-cosmetic care să includă anumite principii medicamentoase.

"Săptămânal, deci o deci de două ori pe săptămână, după toaletarea cu un șampon adecvat, ar fi util să aplicăm un balsam de păr hrănitor, la fel adecvat tipului de păr. Aplicarea acestuia să ținem cont că nu se va face la nivelul scalpului, aceasta fiind una dintre greșelile care duc la accentuare a părului grad și a salpului se borei. Balsamul de păr se va aplica la cel puțin 3cm distanță de inserția a firului de păr la nivelul scalpului. Se va întinde pe toată suprafața firului de păr, va fi lăsat să acționeze după care se mai pot. După uscare se mai pot aplica anumite uleiuri pe bază de cheratină, cu extracte naturale ulei de cocos, argan, care au rolul de a închide mai departe cu tipul a firului de păr, astfel încât părul odată hidratat, această hidratare să fie menținută suplimentar", a explicat dr Carmen Vinte.

Specialistul nu recomandă toaletarea cu apă fierbinte pentru că va duce la iritarea scalpului și la uscarea excesivă a firului de păr. Să nu uităm că firul de păr este compus peste 96% din cheratină și că temperaturile extreme îl pot afecta.

Sunt diferente in ceea ce priveste ingrijirea parului normal si cel care are o conditie medicala, a avertizat medicul dematolog.

Scalpul trebuie sa fie examinat de un specialist pentru ca el poate să reflecte o patologie localizată sau poate să reprezinte o extensie a unei boli subadiacenta care se manifestă la nivelul scalpului sau dezechilibre la nivelul intregului organism, a mai spus medicul Carmen Vinte.

Ca si parul, mainile si unghiile reprezinta cartea noastra de vizita si aceste parti ale corpului trebuie ingrijite si tratate pentru a avea un aspect sanatos.

Si unghiile pot suferi modificări, uneori banale, în contextul în care se deshidratează odată cu mâinile. Uneori pot avea modificări în contextul exemei mâinilor și vom constata ca apar striații. Un element comun părului și unghiilor, este acela că părul și unghii stochează și pot oferi informații valoroase cu privire la prezența anumitor substanțe în organism.

În situația unor deficite vom constata că apare o modificare a aspectului normal al unghiei. În popor, de exemplu, una dintre modificările frecvente sunt acele pete albe care apar pe suprafața.

Astfel de puncte albe pot să apară și post-traumatic. Poate fi vorba de un deficit de calciu, dar poate fi vorba și de un deficit de fier, de zinc și poate fi o re-o extensie a unei anemiiferiprive sau unei unui dezechilibru hormonal.

Pentru a avea maini si unghiile sănătoase este suficientă utilizarea unui săpun blând pentru toaletare. În prezent există niște formule (sapun fara sapun) extrem de blânde care pe parcursul procesului de curățare hidratează pieleas si vin ca să asigure un nivel optim de curățare, dar și de hidratare, fără să modifice bariera cutanată locală.

Pot contribui la îmbunătățirea aspectului pielii normale aplicarea unor creme cu principii nutritive vitamină A, vitamină E, anumite substanțe care au rolul de a păstra umiditatea în piele, cum ar fi ceramidele acidul hialuronic, ureea. În situația în care se adaugă o afecțiune dermatologică, atunci vom adăuga și medicamentele necesare, în funcție de patologia pe care o identificăm foarte frecvent.

Dr Carmen Vinte a precizat ca la cabinet se prezinta paciente care se confruntă cu modificări peste 50% a lamelor unghiale după proceduri de cosmetică locală care se concretizează prin protezare unghială, extensii.

Medicul avertizeaza ca aceste proceduri repetate pot afecta unghiile din cauza procesului si a substantelor folosite pentru aplicarea acestor extensiilor.

De aceea, specialistul recomnanda o pauza intre aplicari pentru ca unghia sa se poata reface total.

In plus, a mai spus dr carmen Vinte, partea de expunere a mâinilor la radiația UV nu este mult diferită față de riscurile pe care le comportă expunerea pielii la radiația UV în sezonul însorit sau prin utilizare a lămpilor acestea de bronzare artificială. Prin urmare, riscul de dezvoltare a unor leziuni de tip melanom există.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui