Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sfaturi pentru menținerea aspectului sănătos al părului și unghiilor

Sănătatea firului de par depinde în mare măsură de sănătatea scalpului și invers. Și, orice afecțiune a scalpului va afecta și firul de păr.

Sfaturi pentru menținerea aspectului sănătos al părului și unghiilor
Foto: Pixabay

Articol de Claudia Ruse, 11 Ianuarie 2024, 15:14

Lumea in general, doamnele si domnisoarele in special, sunt preocupate mai mult de aspectul parului decat de sanatatea scalpului, insa cele doua sunt strans corelate si merita acelasi nivel de atentie.

Există un ritual zilnic de îngrijire a părului care înseamnă pieptănare, aranjare, stilizare într-un anumit fel. In ceea ce priveste igienizare parului, curatarea si spălarea scalpului sunt anumiți pași care pot suferi modificări în funcție de normalitatea scalpului a precizat la Antena Satelor, medicul dermatolog Carmen Vinte.

În general, partea de toaletare a scalpului se efectuează cam la fiecare interval de 3 zile, deci un ritm de toaletare de două ori pe săptămână ar trebui să fie suficient. Se va alege un șampon care să fie adecvat tipului de păr.

Pentru scalp uscat, scalp seboreic sau în cazul in care avem o patologie dermatologică asociată, se va asocia un șampon dermato-cosmetic care să includă anumite principii medicamentoase.

"Săptămânal, deci o deci de două ori pe săptămână, după toaletarea cu un șampon adecvat, ar fi util să aplicăm un balsam de păr hrănitor, la fel adecvat tipului de păr. Aplicarea acestuia să ținem cont că nu se va face la nivelul scalpului, aceasta fiind una dintre greșelile care duc la accentuare a părului grad și a salpului se borei. Balsamul de păr se va aplica la cel puțin 3cm distanță de inserția a firului de păr la nivelul scalpului. Se va întinde pe toată suprafața firului de păr, va fi lăsat să acționeze după care se mai pot. După uscare se mai pot aplica anumite uleiuri pe bază de cheratină, cu extracte naturale ulei de cocos, argan, care au rolul de a închide mai departe cu tipul a firului de păr, astfel încât părul odată hidratat, această hidratare să fie menținută suplimentar", a explicat dr Carmen Vinte.

Specialistul nu recomandă toaletarea cu apă fierbinte pentru că va duce la iritarea scalpului și la uscarea excesivă a firului de păr. Să nu uităm că firul de păr este compus peste 96% din cheratină și că temperaturile extreme îl pot afecta.

Sunt diferente in ceea ce priveste ingrijirea parului normal si cel care are o conditie medicala, a avertizat medicul dematolog.

Scalpul trebuie sa fie examinat de un specialist pentru ca el poate să reflecte o patologie localizată sau poate să reprezinte o extensie a unei boli subadiacenta care se manifestă la nivelul scalpului sau dezechilibre la nivelul intregului organism, a mai spus medicul Carmen Vinte.

Ca si parul, mainile si unghiile reprezinta cartea noastra de vizita si aceste parti ale corpului trebuie ingrijite si tratate pentru a avea un aspect sanatos.

Si unghiile pot suferi modificări, uneori banale, în contextul în care se deshidratează odată cu mâinile. Uneori pot avea modificări în contextul exemei mâinilor și vom constata ca apar striații. Un element comun părului și unghiilor, este acela că părul și unghii stochează și pot oferi informații valoroase cu privire la prezența anumitor substanțe în organism.

În situația unor deficite vom constata că apare o modificare a aspectului normal al unghiei. În popor, de exemplu, una dintre modificările frecvente sunt acele pete albe care apar pe suprafața.

Astfel de puncte albe pot să apară și post-traumatic. Poate fi vorba de un deficit de calciu, dar poate fi vorba și de un deficit de fier, de zinc și poate fi o re-o extensie a unei anemiiferiprive sau unei unui dezechilibru hormonal.

Pentru a avea maini si unghiile sănătoase este suficientă utilizarea unui săpun blând pentru toaletare. În prezent există niște formule (sapun fara sapun) extrem de blânde care pe parcursul procesului de curățare hidratează pieleas si vin ca să asigure un nivel optim de curățare, dar și de hidratare, fără să modifice bariera cutanată locală.

Pot contribui la îmbunătățirea aspectului pielii normale aplicarea unor creme cu principii nutritive vitamină A, vitamină E, anumite substanțe care au rolul de a păstra umiditatea în piele, cum ar fi ceramidele acidul hialuronic, ureea. În situația în care se adaugă o afecțiune dermatologică, atunci vom adăuga și medicamentele necesare, în funcție de patologia pe care o identificăm foarte frecvent.

Dr Carmen Vinte a precizat ca la cabinet se prezinta paciente care se confruntă cu modificări peste 50% a lamelor unghiale după proceduri de cosmetică locală care se concretizează prin protezare unghială, extensii.

Medicul avertizeaza ca aceste proceduri repetate pot afecta unghiile din cauza procesului si a substantelor folosite pentru aplicarea acestor extensiilor.

De aceea, specialistul recomnanda o pauza intre aplicari pentru ca unghia sa se poata reface total.

In plus, a mai spus dr carmen Vinte, partea de expunere a mâinilor la radiația UV nu este mult diferită față de riscurile pe care le comportă expunerea pielii la radiația UV în sezonul însorit sau prin utilizare a lămpilor acestea de bronzare artificială. Prin urmare, riscul de dezvoltare a unor leziuni de tip melanom există.

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde