Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sfecla roșie previne și tratează bolile sângelui, tumorile și afecțiunile ficatului

Sfecla roșie în stare crudă conține substanțe extrem de puternice care aduc beneficii pe termen lung organismului. Pigmenţii care îi dau culoarea au un efect extraordinar pentru menţinerea sănătăţii şi a elasticităţii vaselor de sânge, în special a venelor.

19 August 2016, 08:02

Consumul acestei plante rădăcinoase ajută la protejarea ficatului, care va avea capacitatea de a se regenera mult mai repede. Cancerul, una dintre cele mai cumplite boli, poate fi prevenit și tratat cu sfeclă roșie datorită conținutului de betacianină. Inima are și ea de câștigat de pe urma consumului de sfeclă roșie. Aceasta contribuie la scăderea tensiunii arteriale, întarește mușchii cardiaci, împiedică formarea cheagurilor și depunerea colesterolului pe vasele de sânge.

Printre cele mai importante proprietăți este aportul extraordinar pe care această legumă îl aduce în avantajul sănătății copiilor, încă din timpul vieții intrauterine. Această legumă se numără printre puținele alimente-medicament pentru femeile însărcinate, substanțele sale active protejând mai ales de mutații ale fetusul în pântecele mamei.

Iată și alte beneficii ale consumului de sfeclă roșie:

1. Sfecla roșie este o sursă excelentă de antioxidanți și de nitrați naturali. Aceasta combate apariția celulelor canceroase și stimulează producția de celule roșii, fiind un stimulent excelent pentru sistemul imunitar și având capacitatea de elimina toxinele din organism.

2. Sucul proaspăt de sfeclă roșie are efect antiinflamator și este un remediu eficient pentru stările de epuizare fizică. Pentru efectul său energizant, sucul de sfeclă roșie este recomandat să fie consumat dimineața.

3. Sfecla roșie este unul dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienților cu diabet de tip I şi II. Având un gust dulce pronunțat, sfecla roșie conține fibre alimentare și compuși cu un efect uşor hipoglicemic, putând fi consumată şi de către diabetici.

4. Rădăcina de sfeclă roșie conține polizaharide și fibre care ajută la combaterea constipației. Se poate consuma sfeclă roșie crudă sau fiartă amestecată cu hrean şi miere ajungând la un consum zilnic de până la 150 de grame.

5. Bolile renale, precum infecțiile și calculii renali pot fi combătute prin intermediul consumului de sfeclă roșie. Se prepară un amestec din 100 ml suc de sfeclă roșie şi 400 ml suc de morcovi.

6. Sfecla roșie este un remediu minunat împotriva varicelor, precum și pentru prevenirea acestora. Astfel, sfecla roșie este indicată a fi consumată de persoanele ce au predispoziție spre această boală, în mod preventiv.

7. Datorită conținutului său bogat în fier, magneziu şi vitamina B6, sfecla roșie poate combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roșii. Se recomandă o cură timp de o lună de zile, câte 150 grame de sfeclă roșie crudă, o dată la două-trei zile.

8. Sfecla roșie conține iod, fiind recomandată celor cu tulburări ale glandei tiroide.

9. Sfecla roșie este un bun laxativ, ajutând la buna funcționare a tranzitului intestinal. Datorită fibrelor pe care le conține, ea ajută la deblocarea tranzitului intestinal și la eliminarea toxinelor din colon.

10. Consumul de sfeclă roșie este de real folos dacă suferi de gastrită hiperacidă: sucul de sfeclă roșie este puternic alcalin, calmând aciditatea stomacală.

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Sanatos si verde 02 Mai 2024, 20:03

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?

Respirația dificilă din cauza unui atac de astm poate necesita spitalizare de urgență. O criză de astm fără Ventolin este o...

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Alimentața în postul Paștelui
Sanatos si verde 25 Aprilie 2024, 12:40

Alimentața în postul Paștelui

Persoanele care țin postul Paștelui fac acest lucru din motive spirituale, însă ar trebui avută în vedere și starea de...

Alimentața în postul Paștelui
Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit