Ascultă Radio Antena Satelor Live

Soia, alimentul care înlocuiește cu succes carnea. 5 motive să o incluzi în alimentație

În perioada postului, această legumă este consumată de foarte multe persoane. Soia îşi are originile în China şi Japonia, fiind, alături de orez, grâu, orz şi mei, una dintre cele mai hrănitoare plante.

02 Decembrie 2015, 12:16

În soia se găsesc o mulțime de grăsimi sănătoase, fibre și proteine. Alimentele care derivă din soia (tofu sau laptele din soia) sunt substitute sănătoase pentru produsele de origine animală care conțin colesterol. Soia este bogată în substanțe nutritive sănătoase, cum ar fi vitaminele din grupul B și acizi grași Omega 3.

Proteinele din soia sunt cele care aduc multe beneficii sănătății întregului organism, dar și substanțele numite izoflavonoide. Acestea cresc flexibilitatea vaselor de sânge și ajută la diminuarea cantității de colesterol rău din corp, prevenind depunerea lui pe vasele sanguine. Cercetările recente au arătat că în țările în care este consumată soia cu regularitate, rata afecțiunilor cardiovasculare este scăzută.

Soia conține până la 40% protide (comparativ cu carnea, care are doar 15-20%), toți aminoacizii esențiali (lizină, glutamină, triptofanul), lipide, glucide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf), enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fitohormoni și lecitină. Soia conține trei substanțe fitochimice foarte complexe ce se numesc izoflavone sau flavonoide: genisteina, daidzeina și glicetina ce au multiple acțiuni.

Consumul de soia este recomandat în caz de astenie, surmenaj, convalescență, hepatită, diabet, gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate.
Specialiștii susțin că o dietă bogată în proteine de soia poate contribui la prevenirea apariției bolilor de inimă, iar izoflavonele conținute de această plantă pot ajuta la preîntâmpinarea anumitor forme de cancer.

Printre beneficiile pentru sănătate, furnizate de consumul de soia se numără:

1. Reducerea riscului de afecțiuni cardiace

În Asia, unde se consumă soia de mii de ani, patologia cardiacă și neoplazică este foarte scăzută. În China, unde soia este aliment tradițional, infarctul de miocard e de 10 ori mai rar ca în America.
Proteinele din soia sunt cele care aduc multe beneficii sănătăţii întregului organism, dar şi substanţele numite izoflavonoide. Acestea cresc flexibilitatea vaselor de sânge şi ajută la diminuarea cantităţii de colesterol rău din corp, prevenind depunerea lui pe vasele sanguine, prin păstrarea în limite normale a valorilor colesterolului. Astfel, soia te ţine departe de un eventual atac de cord, chiar şi de accidente vasculare cerebrale.

2. Prevenirea apariției cancerului

Fitosterolii, lecitina, acizii graşi Omega-3 şi alte substanţe din compoziţia seminţelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Gratie cantităților mari de fitoestrogeni, soia poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta cancer de colon, de sân sau de prostată.

3. Ameliorarea simptomelor menopauzei

Tot izoflavonoidele din soia, care au o structură asemănătoare hormonilor estrogeni, reduc simptomele apărute după instalarea menopauzei. Cum în această etapă a vieţii, femeile au un nivel scăzut de hormoni estrogeni, substanţele din soia compensează lipsa lor.
Consumând soia, femeile aflate la menopauză au mai puţine bufeuri, cauzate de scăderea nivelului de hormoni estrogeni care reglează temperatura corpului, dorm mai bine şi au mai puţine schimbări de dispoziţie, pentru că nu suferă de insomnie.

4. Întărirea oaselor

Laptele de soia conţine foarte mult calciu, iar izoflavonoidele reduc riscul apariţiei osteoporozei, prin întărirea oaselor. Mai mult, proteinele din soia sunt mult mai bune pentru organism decât cele animale, pentru că ajută la fixarea calciului în oase, pe când proteinele animale îi permit să fie eliminat cu uşurinţă prin urină.

5. Îmbunătăţirea digestiei

Soia are efecte benefice şi în ceea ce priveşte funcţionarea tractului digestiv, uşurând procesele digestive şi de asimilare. Este o sursă excelentă de fibre, iar laptele de soia are mai multe fibre decât laptele de vacă. După cum se ştie, fibrele au un aport important în menţinerea unei diete bune, în îmbunătăţirea tranzitului intestinal și în reducerea riscului de apariţie a constipației.

Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă
Sanatos si verde 14 Mai 2024, 12:29

Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă

De la aromele lor îmbietoare până la beneficiile lor pentru sănătate, florile de liliac au câștigat un loc de cinste în...

Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă
Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate
Sanatos si verde 14 Mai 2024, 11:41

Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate

În goana noastră zilnică pentru a obține sănătatea și fericirea, uneori uităm că cele mai simple acțiuni pot avea cele mai...

Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate
Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 12:49

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor

Într-o lume plină de opțiuni de gustări și fructe, una dintre ele se distinge ca o adevărată bijuterie a nutriției - rodia.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 11:58

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății

Ceaiul este mult mai mult decât o simplă băutură reconfortantă, este un elixir al sănătății care ne surprinde cu beneficii...

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 10 Mai 2024, 14:02

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă

Cancerul gastric, o afecțiune gravă care afectează stomacul, este asociat adesea cu factori de mediu și stiluri de viață...

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 11:39

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede

Pierderea grăsimii abdominale este departe de a fi ușoară. Procesul necesită o revizuire a obiceiurilor alimentare și a...

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 07:54

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?

Sunteți un fan al jocurilor video de sport? Jurați pe tenisul virtual, iar golful pe o consolă nu are niciun secret pentru...

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Sanatos si verde 02 Mai 2024, 20:03

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?

Respirația dificilă din cauza unui atac de astm poate necesita spitalizare de urgență. O criză de astm fără Ventolin este o...

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?