Ascultă Radio Antena Satelor Live

Soia, alimentul care înlocuiește cu succes carnea. 5 motive să o incluzi în alimentație

În perioada postului, această legumă este consumată de foarte multe persoane. Soia îşi are originile în China şi Japonia, fiind, alături de orez, grâu, orz şi mei, una dintre cele mai hrănitoare plante.

02 Decembrie 2015, 12:16

În soia se găsesc o mulțime de grăsimi sănătoase, fibre și proteine. Alimentele care derivă din soia (tofu sau laptele din soia) sunt substitute sănătoase pentru produsele de origine animală care conțin colesterol. Soia este bogată în substanțe nutritive sănătoase, cum ar fi vitaminele din grupul B și acizi grași Omega 3.

Proteinele din soia sunt cele care aduc multe beneficii sănătății întregului organism, dar și substanțele numite izoflavonoide. Acestea cresc flexibilitatea vaselor de sânge și ajută la diminuarea cantității de colesterol rău din corp, prevenind depunerea lui pe vasele sanguine. Cercetările recente au arătat că în țările în care este consumată soia cu regularitate, rata afecțiunilor cardiovasculare este scăzută.

Soia conține până la 40% protide (comparativ cu carnea, care are doar 15-20%), toți aminoacizii esențiali (lizină, glutamină, triptofanul), lipide, glucide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf), enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fitohormoni și lecitină. Soia conține trei substanțe fitochimice foarte complexe ce se numesc izoflavone sau flavonoide: genisteina, daidzeina și glicetina ce au multiple acțiuni.

Consumul de soia este recomandat în caz de astenie, surmenaj, convalescență, hepatită, diabet, gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate.
Specialiștii susțin că o dietă bogată în proteine de soia poate contribui la prevenirea apariției bolilor de inimă, iar izoflavonele conținute de această plantă pot ajuta la preîntâmpinarea anumitor forme de cancer.

Printre beneficiile pentru sănătate, furnizate de consumul de soia se numără:

1. Reducerea riscului de afecțiuni cardiace

În Asia, unde se consumă soia de mii de ani, patologia cardiacă și neoplazică este foarte scăzută. În China, unde soia este aliment tradițional, infarctul de miocard e de 10 ori mai rar ca în America.
Proteinele din soia sunt cele care aduc multe beneficii sănătăţii întregului organism, dar şi substanţele numite izoflavonoide. Acestea cresc flexibilitatea vaselor de sânge şi ajută la diminuarea cantităţii de colesterol rău din corp, prevenind depunerea lui pe vasele sanguine, prin păstrarea în limite normale a valorilor colesterolului. Astfel, soia te ţine departe de un eventual atac de cord, chiar şi de accidente vasculare cerebrale.

2. Prevenirea apariției cancerului

Fitosterolii, lecitina, acizii graşi Omega-3 şi alte substanţe din compoziţia seminţelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Gratie cantităților mari de fitoestrogeni, soia poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta cancer de colon, de sân sau de prostată.

3. Ameliorarea simptomelor menopauzei

Tot izoflavonoidele din soia, care au o structură asemănătoare hormonilor estrogeni, reduc simptomele apărute după instalarea menopauzei. Cum în această etapă a vieţii, femeile au un nivel scăzut de hormoni estrogeni, substanţele din soia compensează lipsa lor.
Consumând soia, femeile aflate la menopauză au mai puţine bufeuri, cauzate de scăderea nivelului de hormoni estrogeni care reglează temperatura corpului, dorm mai bine şi au mai puţine schimbări de dispoziţie, pentru că nu suferă de insomnie.

4. Întărirea oaselor

Laptele de soia conţine foarte mult calciu, iar izoflavonoidele reduc riscul apariţiei osteoporozei, prin întărirea oaselor. Mai mult, proteinele din soia sunt mult mai bune pentru organism decât cele animale, pentru că ajută la fixarea calciului în oase, pe când proteinele animale îi permit să fie eliminat cu uşurinţă prin urină.

5. Îmbunătăţirea digestiei

Soia are efecte benefice şi în ceea ce priveşte funcţionarea tractului digestiv, uşurând procesele digestive şi de asimilare. Este o sursă excelentă de fibre, iar laptele de soia are mai multe fibre decât laptele de vacă. După cum se ştie, fibrele au un aport important în menţinerea unei diete bune, în îmbunătăţirea tranzitului intestinal și în reducerea riscului de apariţie a constipației.

Hidratarea corectă, cel mai simplu obicei pentru o viață echilibrată
Sanatos si verde 27 Octombrie 2025, 10:16

Hidratarea corectă, cel mai simplu obicei pentru o viață echilibrată

Apa este esențială pentru viață, însă mulți o neglijează. Corpul nostru este alcătuit în proporție de 60–70% din apă, iar o...

Hidratarea corectă, cel mai simplu obicei pentru o viață echilibrată
Somnul, medicul tăcut: De ce 7-9 ore de odihnă sunt esențiale pentru creier și imunitate
Sanatos si verde 22 Octombrie 2025, 11:49

Somnul, medicul tăcut: De ce 7-9 ore de odihnă sunt esențiale pentru creier și imunitate

Deși organismul uman semnalează constant nevoia de odihnă, mulți adulți ignoră acest semnal, transformând lipsa de somn...

Somnul, medicul tăcut: De ce 7-9 ore de odihnă sunt esențiale pentru creier și imunitate
Trucuri pentru un aer curat în casă: Cum să te protejezi de poluanții invizibili
Sanatos si verde 14 Octombrie 2025, 10:36

Trucuri pentru un aer curat în casă: Cum să te protejezi de poluanții invizibili

Calitatea aerului pe care îl respirăm în interior este de multe ori mai slabă decât cea de afară, din cauza poluanților...

Trucuri pentru un aer curat în casă: Cum să te protejezi de poluanții invizibili
Fermentația: Tradiție culinară și știință modernă pentru sănătatea digestivă
Sanatos si verde 22 Septembrie 2025, 09:26

Fermentația: Tradiție culinară și știință modernă pentru sănătatea digestivă

Ceea ce a început ca o metodă simplă de conservare a alimentelor, folosită de mii de ani de diverse civilizații, a fost...

Fermentația: Tradiție culinară și știință modernă pentru sănătatea digestivă
"Bateria" corpului și a minții: De ce ignorăm cel mai important pilon al sănătății noastre
Sanatos si verde 15 Septembrie 2025, 09:49

"Bateria" corpului și a minții: De ce ignorăm cel mai important pilon al sănătății noastre

Somnul este adesea perceput ca o simplă pauză a activității, un interval pasiv între două zile active. Această perspectivă...

"Bateria" corpului și a minții: De ce ignorăm cel mai important pilon al sănătății noastre
Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic
Sanatos si verde 13 Septembrie 2025, 10:32

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic

Într-o lume din ce în ce mai aglomerată și dominată de stres, abordările holistice ale sănătății mintale câștigă teren....

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic
Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Sanatos si verde 04 Septembrie 2025, 15:13

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare

În era digitală, ecranele de smartphone-uri, tablete și computere au devenit o parte indispensabilă a vieții noastre. De la...

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Sanatos si verde 01 Septembrie 2025, 10:13

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos

Longevitatea nu înseamnă doar să trăiești mai mult, ci și să trăiești mai bine. Sănătatea, vitalitatea și bucuria de a fi...

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos