Ascultă Radio Antena Satelor Live

Strugurii păstrează inima viguroasă

Energizanţi şi adevărate bombe antioxidante, strugurii, în orice formă ar fi ei consumaţi, inclusiv sub formă de vin, ne menţin tineri şi ne protejează sistemul circulator.

13 August 2015, 05:36

Au însă şi câteva contraindicaţii.

7 boli prevenite cu struguri

Emblemă a toamnei, alături de gutui, strugurele este, pe bună dreptate, unul dintre cele mai studiate fructe de către cercetători.

Asta pentru că de-a lungul timpului i s-au descoperit nenumărate virtuţi terapeutice, de la capacitatea de a menţine sănătatea vaselor de sânge şi a inimii până la proprietatea de a păstra tinere ţesuturile.

De altfel, strugurii au fost folosiţi pentru frumuseţe şi pentru prelungirea tinereţii de pe vremea Cleopatrei şi Elenei din Troia. Iată de ce aceste fructe sunt adevăraţi aliaţi ai sănătăţii şi ai longevităţii.

Conţin o varietate de antioxidanţi

Cei mai importanţi nutrienţi din compoziţia strugurilor sunt vitaminele A, C, B6 şi B9 şi mineralele esenţiale precum potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul şi seleniul.

De asemenea, aceste fructe se remarcă prin categoria variată de antioxidanţi din compoziţie, dintre care cele mai importante sunt delfinidina şi resveratrolul, care neutralizează efectul radicalilor liberi şi care previn oxidarea celulară, principala cauză a îmbătrânirii premature.

Strugurii albi conţin o cantitate mai mică de antioxidanţi decât cei roşii.

1. Afecţiunile cardiovasculare – prin substanţele pe care le conţin, strugurii cresc nivelul de oxid nitric din sânge, cu rolul de a preveni formarea blocajelor pe artere, reducând astfel riscul de infarct şi de accident vascular cerebral.

În plus, pterostilbenele din struguri împiedică oxidarea colesterolului „r\u” (LDL) şi reduc nivelul colesterolului total.

2. Tulburările digestive – datorită conţinutului de acizi organici, de zahăr şi de celuloză, strugurii sunt recunoscuţi ca fiind unul dintre fructele cu cel mai puternic efect laxativ. În plus, consumând frecvent struguri, ne tonifiem stomacul şi intestinele şi stimulăm digestia.

3. Afecţiunile renale – strugurii reduc nivelul acidului uric din sânge, scutind astfel rinichii de eforturi suplimentare.

4. Maladia Alzheimer – resveratrolul, antioxidantul-vedetă din compoziţia strugurilor este eficient atât în prevenirea maladiei Alzheimer, cât şi în încetinirea progresiei ei în cazul celor care suferă deja de această boală.

Resveratrolul reduce nivelul peptidelor beta-amiloidale, responsabile pentru degenerarea ţesuturilor cerebrale.

5. Bolile oculare – flavonoidele din struguri au, printre altele, capacitatea de a menţine sănătatea oculară şi de a încetini procesele care duc la scăderea acuitaţii vizuale (degenerescenţa maculară şi cataracta).

În plus, conţinutul bogat în vitamina A recomandă aceste fructe pentru menţinerea vederii agere.

Citeste articolul complet pe ziarulunirea.ro

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Sanatos si verde 26 August 2024, 14:43

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății

În contextul actual, cu primele cazuri de COVID-19 deja înregistrate în luna august, este esențial să ne fortificăm...

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi
Sanatos si verde 21 August 2024, 18:17

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi

O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, face parte de mult timp din sfaturile nutriționale date pentru a reduce...

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi