Super-alimentul pe care românii îl ignoră complet
Algele marine reprezintă un super aliment apreciat în toată lumea. Mai puțin în România, unde Marea Neagră oferă această resursă, ignorată din păcate. Așa că amatorii de alge marine comestibile se bucură de sursa naturală de antioxidanți, vitamine, minerale și aminoacizi, consumând produse importate din Spania sau China.
05 Octombrie 2015, 09:01
Algele marine reprezintă o specialitate culinară în multe zone ale lumii, Japonia, China, Coreea de Sud, Irlanda, Franța sau America de Sud. Resursa naturală este disponibilă și în țara noastră, însă constă doar în produse de import deși în Marea Neagră cresc specii de alge, unele comestibile.
Consumăm produse de import
„Există specii ce pot fi folosite în agricultură, în industria farmaceutică sau cosmetică, dar și unele comestibile, cum ar fi Zostera.
Aceasta e prezentă în culturi destul de mici, însă reprezintă o resursă. Din păcate în țara noastră nu există o cultură în acest sens și nu ne rămâne decât să consumăm produse de import. Algele trebuie prelucrate cu mare atenție întrucât conțin multă apă și sunt foarte fragile.
S-a încercat la un moment dat testarea mai multor specii cu conținut ridicat de nutrienți însă erau foarte amare”, a declarat un reprezentant din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, din Constanța.
De altfel, într-un studiu realizat în urmă cu câțiva ani în cadrul Institutului a fost identificată specia comestibilă Chaetomorpha aerea, cunoscută și sub numele de „spaghete de mare”.