Ascultă Radio Antena Satelor Live

Top 15 alimente cu cele mai scăzute calorii

Fiecare început de an vine cu... proiecția vacanțelor de vară, la mare. Chiar dacă ninge și e iarnă, a venit vremea pentru a vira ușor-ușro către alimentele cu mai puține calorii.

Top 15 alimente cu cele mai scăzute calorii

30 Ianuarie 2023, 12:31

Iată care sunt primele 15 alimente cu cele mai scăzute calorii:

Ridiche (11 kcal): un concentrat de micronutrienți
În numărul 1 al acestui top se află ridichea. Evident, ridichea consumată fără unt sau sare, altfel zboară cele 11 kcal. "Este un aliment foarte concentrat in micronutrienti, in special minerale. Este de consumat crud pentru a-si pastra toate proprietatile", explica Anne Guillot, nutritionist-dietistician.

Castraveți (13 kcal): foarte concentrat în apă
Sinonim cu vara si prospetime, castravetele este bogat in apa. "Este o legumă foarte potolitoare care are și un conținut scăzut de calorii. Este destul de bogată în minerale, în special potasiu, iar bonus este plină de vitaminele A, B, C și E" subliniază specialistul.

Țelină (13 kcal): ajută la tonifiere
Țelina este o legumă care este la fel de ușor de gătit pe cât este de mâncat. Foarte puțină muncă pentru beneficii maxime. "Această legumă este bogată în calciu dar și bogată în vitamina C care oferă tonus și vitalitate. Este excelentă pentru sănătatea digestivă, în special cea a ficatului și a stomacului" indică nutriționistul.

Salată verde (15 kcal): un partener de viață
Salata verde este adesea asociată cu ideea de dietă în mintea oamenilor. Nu e degeaba! "Este plin de minerale și oligoelemente inclusiv potasiu. Dar asta nu este tot, conține și calciu, fosfor, magneziu, fibre și este bogat în apă", își amintește expertul.

Dovlecel (16 kcal): nu rămâne niciodată fără idei
Dovlecelul și aerul său mediteranean este un vis! "Această legumă însorită poate fi consumată în toate formele ei, care oferă o mare varietate de preparate posibile. Dar, în plus, este o legumă bogată în vitamine și fibre" comentează Anne Guillot.

Roșii (18 kcal): un fel de mâncare colorat
O roșie foarte suculentă vara când este cald amintește de sărbători... și este deosebit de bună pentru corp și linie! „Este foarte sărac în calorii și oferă mulți nutrienți precum vitaminele, în special C și A, și potasiu”, argumentează specialistul.

Andive (21 kcal): confort de iarnă
Consumata cruda sau gatita, andivea este leguma de iarna prin excelenta. Dar ce ascunde ea? „Foarte bogat în apă și fibre, are foarte multe minerale”, determină expertul.

Spanac (21 kcal): putere și vitalitate
Spanacul să devină puternic ca Popeye? Toată copilăria noastră am auzit că spanacul este foarte bogat în fier și că trebuie neapărat să-l mâncăm. Dar, în realitate, „spanacul nu este deosebit de bogat în fier”, dezvăluie Anne Guillot. „Pe de altă parte, sunt pline de fibre și vitamine, ceea ce le face un bun aliat zilnic”.

Conopida (21 kcal): se consuma fara masura
Conopida crudă la aperitiv sau gătită sub formă de gratinat, flan sau pâine, nu lipsesc rețetele pentru această legumă. "Este una dintre legumele cu cele mai scăzute calorii, care este bogată în vitamina C și B9, dar și în fibre. Poate fi consumată fără moderație", spune Anne Guillot.

Ciuperci (22 kcal): un plus de dulceata
Ciupercile sunt un mic plus la felurile de mâncare gătite pentru a aduce aromă. "Sunt sărace în calorii și bogate în oligoelemente. Deși nu sunt chiar o legumă, sunt consumate ca atare" determină expertul.

Sparanghel (23 kcal): Se asortează cu carne
Sparanghelul nu mai este leguma de lux, așa cum s-ar putea crede înainte. Este o legumă de primăvară care poate fi găsită aproape tot timpul anului. „Conținutul său bogat în potasiu, magneziu și vitamine o face o legumă de consumat fără teamă, aburită sau fiartă”, explică Anne Guillot.

Nasturel (27 kcal): disponibil pe tot parcursul anului
Se consumă în salate, velouté, piure de cartofi etc. Nasturelul este o legumă crocantă și în același timp care se topește. "Aduce organismului o multime de vitamine A, B9, C si mangan. Dar nu numai, deoarece este bogat in calciu si fier" subliniaza specialistul.

Fasole verde (29 kcal): Fiartă sau aburită
Fasolea verde este leguma de bază pentru majoritatea dietelor. Toată lumea îl mănâncă destul de regulat și nu degeaba. "Disponibilă pe tot parcursul anului, fasolea verde este o legumă cu multe beneficii pentru organism. Este bogată în minerale și vitamine ceea ce o face un aliat pe timpul iernii" determină nutriționistul.

Pepene galben (33 kcal): o legumă dulce cu conținut scăzut de calorii
Deși are gust dulce, pepenele galben este o legumă. "Pepenele galben este plin de apă, vitamine și minerale. Are foarte puține calorii. Acum prezent tot timpul anului, sezonul său de vârf este pe tot parcursul verii" își amintește expertul.

Căpșuni (35 kcal): un antioxidant puternic
Fructul de vară prin excelență este desigur căpșuna. După citricele iernii, acest fruct roșu preia în inimile oamenilor. "Este unul dintre fructele de top care contine cea mai multa vitamina C. Pe langa acest beneficiu, capsuna are si putere antioxidanta. Iar micul bonus ca bonus, este un fruct foarte slab caloric de consumat fara a te priva" incheie. Anne Guillot.

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Sanatos si verde 02 Mai 2024, 20:03

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?

Respirația dificilă din cauza unui atac de astm poate necesita spitalizare de urgență. O criză de astm fără Ventolin este o...

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Alimentața în postul Paștelui
Sanatos si verde 25 Aprilie 2024, 12:40

Alimentața în postul Paștelui

Persoanele care țin postul Paștelui fac acest lucru din motive spirituale, însă ar trebui avută în vedere și starea de...

Alimentața în postul Paștelui
Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit