Ascultă Radio Antena Satelor Live

Totul despre dovleac - Informații nutriționale și beneficii pentru sănătate

Dovleacul are foarte multe calitati apreciate de oameni de veacuri, daca nu chiar de milenii. Desigur, cele mai importante sunt cele culinare. Binecunoscuta placinta cu dovleac este cu totul speciala, delicioasa si consistenta.

28 Aprilie 2016, 04:35

Totusi, cele mai pretioase sunt semintele dovleacului, care pot fi consumate ca atare sau, prin presare la rece, pot fi transformate intr-un ulei deosebit de sanatos. Dovleacul este originar de pe continentul american – in Mexicul de astazi s-au descoperit seminte ale unor specii de dovleac vechi de sapte-opt milenii. In orice caz, dovleacul este mentionat pe acest continent de secole. Acolo creste si acum, la fel ca odinioara, nu doar cultivat, ci si in mod liber.

Amerindienii numeau dovleacul isqoutm squash. In Mexic, semintelor de dovleac li se spune pepita. In expresia pepita de calabaza, acest cuvant s-ar traduce prin "samanta mica de bostan". Numele de pepene in limba romana vine din greaca, unde pepon inseamna "bostan mare". Deoarece francezii nazalizeaza sunetele, la ei pepon a devenit pompon.

Englezii au transformat apoi pompon in pumpion. In piesa Nevestele vesele din Windsor a lui Shakespeare apare acest cuvant, pumpion. Europenii care au colonizat apoi America au transformat termenul pumpion in pumpkin, cuvant care apare in Legenda calaretului fara cap (The Legend of Sleepy Hollow), in Peter, Peter, Pumpkin Eater si in Cenusareasa.

Cuvantul dovleac din romana se pare ca provine din limba turca, din devlek (in dialect, dovlek).

Triburile de amerindieni din nordul continentului aveau un adevarat cult pentru dovleac si mai ales pentru semintele sale, pretuindu-le mai ales pentru exceptionalele lor calitati culinare si tamaduitoare. Practic, dovleacul reprezenta elementul principal al meniului lor.

In acele vremuri, dovleacul nu era asa cum il cunoastem astazi, galben si sferic, umflat, ci avea o forma mai alungita si incovoiata. Exista o specie de dovleac, cultivata de indienii din tribul Sioux, care avea forma de para, iar coaja avea desenate modele in culori vii: rosu, portocaliu si verde.

Astazi, dovleacul este una dintre cele mai cultivate legume de pe glob. Este foarte bogat in antioxidanti si in vitamine, precum si in minerale: cupru, calciu, fosfor, potasiu. Contine putine calorii (26 calorii la 100 de grame) si contine mari cantitati de vitamina A, C si E, de potasiu si antioxidanti polifenolici, precum luteina, zea-xanthina si caroteni (care se transforma in vitamina A in interiorul organismului).

Contine cea mai multa vitamina A dintre cucurbitacee: 7.384 mg la 100 g. Aceasta reprezinta un foarte cunoscut antioxidant, care mentine integritatea pielii si a mucoaselor din organism, este o vitamina esentiala pentru o buna vedere, iar studiile recente sugereaza ca ea protezeaja corpul uman impotriva cancerului de plamani si oral.

Contine si vitamine din grupa B, precum folati, nicacina, vitamina B6 (pyridoxina), thiamina si acid panthotenic. Zea-xanthina este un antioxidant natural care filtreaza razele ultraviolete in retina ochiului, mai exact in macula lutea, ceea ce inseamna ca ar putea ajuta in cazurile de degenerescenta maculara cauzate de inaintarea de varsta.

Dovleacul nu contine grasimi saturate sau colesterol si este bogat in fibre. De aceea, face parte din multe programe si diete recomandate pentru scaderea in greutate.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană
Sanatos si verde 29 Ianuarie 2025, 21:36

Regim mediteranean pentru a combate depresia!

Iată un nou argument pentru a vă încuraja să treceți la dieta mediteraneană. Pe lângă beneficiile cardiovasculare, efectele...

Regim mediteranean pentru a combate depresia!
Cum influențează viața cotidiană fericirea noastră
Sanatos si verde 27 Ianuarie 2025, 10:10

Cum influențează viața cotidiană fericirea noastră

Fericirea pare un ideal greu de atins, chiar și atunci când avem tot ce ne dorim. În fiecare zi, viața ne pune în față...

Cum influențează viața cotidiană fericirea noastră