Ascultă Radio Antena Satelor Live

Totul despre dovleac - Informații nutriționale și beneficii pentru sănătate

Dovleacul are foarte multe calitati apreciate de oameni de veacuri, daca nu chiar de milenii. Desigur, cele mai importante sunt cele culinare. Binecunoscuta placinta cu dovleac este cu totul speciala, delicioasa si consistenta.

28 Aprilie 2016, 04:35

Totusi, cele mai pretioase sunt semintele dovleacului, care pot fi consumate ca atare sau, prin presare la rece, pot fi transformate intr-un ulei deosebit de sanatos. Dovleacul este originar de pe continentul american – in Mexicul de astazi s-au descoperit seminte ale unor specii de dovleac vechi de sapte-opt milenii. In orice caz, dovleacul este mentionat pe acest continent de secole. Acolo creste si acum, la fel ca odinioara, nu doar cultivat, ci si in mod liber.

Amerindienii numeau dovleacul isqoutm squash. In Mexic, semintelor de dovleac li se spune pepita. In expresia pepita de calabaza, acest cuvant s-ar traduce prin "samanta mica de bostan". Numele de pepene in limba romana vine din greaca, unde pepon inseamna "bostan mare". Deoarece francezii nazalizeaza sunetele, la ei pepon a devenit pompon.

Englezii au transformat apoi pompon in pumpion. In piesa Nevestele vesele din Windsor a lui Shakespeare apare acest cuvant, pumpion. Europenii care au colonizat apoi America au transformat termenul pumpion in pumpkin, cuvant care apare in Legenda calaretului fara cap (The Legend of Sleepy Hollow), in Peter, Peter, Pumpkin Eater si in Cenusareasa.

Cuvantul dovleac din romana se pare ca provine din limba turca, din devlek (in dialect, dovlek).

Triburile de amerindieni din nordul continentului aveau un adevarat cult pentru dovleac si mai ales pentru semintele sale, pretuindu-le mai ales pentru exceptionalele lor calitati culinare si tamaduitoare. Practic, dovleacul reprezenta elementul principal al meniului lor.

In acele vremuri, dovleacul nu era asa cum il cunoastem astazi, galben si sferic, umflat, ci avea o forma mai alungita si incovoiata. Exista o specie de dovleac, cultivata de indienii din tribul Sioux, care avea forma de para, iar coaja avea desenate modele in culori vii: rosu, portocaliu si verde.

Astazi, dovleacul este una dintre cele mai cultivate legume de pe glob. Este foarte bogat in antioxidanti si in vitamine, precum si in minerale: cupru, calciu, fosfor, potasiu. Contine putine calorii (26 calorii la 100 de grame) si contine mari cantitati de vitamina A, C si E, de potasiu si antioxidanti polifenolici, precum luteina, zea-xanthina si caroteni (care se transforma in vitamina A in interiorul organismului).

Contine cea mai multa vitamina A dintre cucurbitacee: 7.384 mg la 100 g. Aceasta reprezinta un foarte cunoscut antioxidant, care mentine integritatea pielii si a mucoaselor din organism, este o vitamina esentiala pentru o buna vedere, iar studiile recente sugereaza ca ea protezeaja corpul uman impotriva cancerului de plamani si oral.

Contine si vitamine din grupa B, precum folati, nicacina, vitamina B6 (pyridoxina), thiamina si acid panthotenic. Zea-xanthina este un antioxidant natural care filtreaza razele ultraviolete in retina ochiului, mai exact in macula lutea, ceea ce inseamna ca ar putea ajuta in cazurile de degenerescenta maculara cauzate de inaintarea de varsta.

Dovleacul nu contine grasimi saturate sau colesterol si este bogat in fibre. De aceea, face parte din multe programe si diete recomandate pentru scaderea in greutate.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:43

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă

Buzele crăpate pot fi nu doar inestetice, dar și dureroase uneori. Această problemă comună poate fi cauzată de expunerea la...

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă
Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:15

Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete

Suplimentele alimentare au devenit o parte integrantă a vieții moderne, promițând să completeze dietele noastre și să ne...

Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete
Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:07

Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea

Ciocolata neagră, un deliciu apreciat de mulți, nu este doar o plăcere gustativă, ci și un aliment cu multiple beneficii...

Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea
Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 11:38

Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric

Cartofii, adesea asociați cu alimentele de confort și preparatele culinare bogate în carbohidrați, au fost mult timp...

Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric
Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă
Sanatos si verde 19 Iunie 2024, 13:54

Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă

Vara, dieta noastră este diferită de cea din timpul iernii - ar trebui să includă alimente mai uşoare, care conţin multe...

Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă
Sanatos si verde 16 Iunie 2024, 23:30

Cum îi ajutăm pe copii să se hidrateze?

Pentru copii, ca și pentru adulți, reflexul de a se hidrata regulat este esențial. Dar pentru a-i ajuta să crească așa cum...

Cum îi ajutăm pe copii să se hidrateze?
Plantele verii benefice sănătății
Sanatos si verde 07 Iunie 2024, 15:57

Plantele verii benefice sănătății

Plantele medicinale pot fi considerate, fără teama de a greși, o adevărată minune a naturii. Înainte ca medicina să evolueze,...

Plantele verii benefice sănătății
Sare contra răceală
Sanatos si verde 05 Iunie 2024, 11:32

Sare contra răceală

E sezonul virozelor și vrând nevrând nu prea putem fenta răcelile în această perioadă. Avem însă la îndemână multe remedii...

Sare contra răceală