Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamente naturiste.10 metode naturale de combatere a micozei piciorului

Aproximativ 30% din populație suferă la un moment dat de o infecție fungică a picioarelor. Mirosul neplăcut al picioarelor și disconfortul local, reprezentat de mâncărime și iritații, ne fac să evităm vizita la medicul dermatolog. Netratată, această afecțiune poate să se agraveze, ducând la fisuri și crăpături iremediabile ale pielii. Vindecarea, care se realizează fie prin tratamente antimicotice orale, fie prin tratamente naturiste, este un proces de lungă durată, în general de 4 săptămâni, recomandarea fiind ca tratamentul să continue încă 2 săptămâni după ce au dispărut simptomele, pentru a preveni recăderile infecției.

12 Decembrie 2015, 16:05

Climatul cald și umed pe care încălțămintea îl păstrează și care favorizează infecțiile fungice, fac din picioare cele mai “vânate” organe ale corpului de către ciupercile parazite. Numai în partea de jos a piciorului își duc viața lor nu mai puțin de 180 de specii de ciuperci parazite, dintre care 40 de specii își au habitatul preferat între degetele picioarelor, alte 60 de specii în zona călcâiului și 80 de specii sub unghii.
Ciuperca piciorului este o boală contagioasă, care se transmite prin contact direct sau indirect (prin folosirea în comun a obiectelor de igienă personală ca: unghiera, forfecuța de unghii, pila pentru unghii, prosopul sau încălțămintea).

În afara tratamentului propriu-zis, trebuie să țineți cont de câteva măsuri de igienă personală care se impun pentru reușita combaterii acestei ciuperci rezistente:

- spălați-vă zilnic picioarele, îndepărtând periodic bucățile de piele moartă
- evitați folosirea în comun a pantofilor, șosetelor sau a obiectelor de îngrijire personală
- trusa de pedichiură trebuie sterilizată după fiecare utilizare
- folosiți papuci de cauciuc atunci când mergeți la piscine sau în cazul dușurilor publice

Dacă tratamentele locale antifungice nu v-au confirmat rezultatele așteptate, vă prezentăm câteva variante de tratamente naturiste, care și-au dovedit eficiența.

1. Coada șoricelului – într-un borcan, peste o mână de frunze proaspete de coada șoricelului se toarnă alcool sanitar (500 ml). Se închide borcanul și se lasă la macerat 3 zile într-un loc cu soare. În tinctura obținută se ține piciorul 5 minute, apoi se lasă să se usuce la soare.

2. Lămâie – se freacă degetele picioarelor sau unghiile afectate de micoză cu zeamă de lămâie.

3.Oțet – într-un lighean cu apă călduță se toarnă o cană de oțet de mere și se înmoaie picioarele timp de 10-15 minute. Ștergem picioarele cu un prosop curat de bumbac. Ligheanul și prosopul se vor dezinfecta după fiecare spălare, altfel riscați să contagiați și alți membri ai familiei cu ciuperca piciorului.

4. Bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu, diluat în apă, se aplică pe locurile cu pricina, unde se ține circa 15-20 minute, după care se clăteste cu apă caldă. Nu se șterge. După ce s-a uscat, piciorul se pudrează cu talc.

5 Turmenic – se amestecă o linguriță de pudră de turmenic cu puțină apă sau lămâie până când vom obține o pastă omogenă. Aceasta se aplică pe unghie și se lasă să acționeze asupra micozei numite ” ciuperca piciorului ” până se usucă. Se spală piciorul și se usucă bine cu un prosop de bumbac.

6. Ulei de măsline – se aplică în fiecare seară ulei de măsline pe zona infestată de ciuperca piciorului, până la dispariția acesteia. Uleiul de măsline se poate aplica și în combinație cu oregano (la o lingură de ulei se adaugă 2 picături de oregano).

7. Sare – într-un litru de apă se pun 4-5 lingurițe de sare. Se spală cu această apă picioarele în fiecare seară timp de 10 minute.

8. Brei de câmp – în 3 litri de apă fiartă se pune un mănunchi de brei de câmp și se lasă la fiert aproximativ 2 minute. Se strecoară și se pune într-un lighean curat. Se spală picioarele timp de 10 minute.

9. Amoniac. Se înmoaie o lavetă într-o soluție formată dintr-o lingură de amoniac într-un pahar cu apă caldă și se masează ușor piciorul, după care se lasă sub formă de compresă seara, la culcare.

10. Acid boric. Seara, după spălarea piciorului, se aplică praf de acid boric pe pielea umedă și se încalță un ciorap compact, care rămâne pe picior până dimineața.

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui
Propolisul calmează durerea de urechi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:40

Propolisul calmează durerea de urechi

Continuăm la Sănătos și verde traseul nostru săptămânal și descoperim cu această ocazie ce putem folosi pentru a...

Propolisul calmează durerea de urechi