Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamente naturiste. Chefirul de cocos, probioticul natural care distruge bacteriile

Nuca de cocos este un aliment miraculos, folosit cu succes în multe tratamente naturiste. În prezent acest fruct exotic nu este folosit doar la deserturi nesănătoase, sub formă de fulgi de cocos îndulciți, ci face parte, datorită proprietăților sale extraordinare, din multe tratamente naturiste sub formă de unt de cocos, cremă de cocos crud, ulei de cocos, făină de cocos sau lapte de cocos.

17 Decembrie 2015, 16:07


Există însă un elixir pe bază de cocos despre care mulți oameni nici nu stiu că există-chefirul de cocos. Această băutură devine tot mai populară datorită beneficiilor sale, de la întărirea imunității până la combaterea ciupercilor și a bacteriilor dăunătoare.

Înainte de a decide dacă vreți sau nu să consumați chefirul de cocos, e bine să stiți că alimentele fermentate sunt importante. Avem în corp mai multe culturi de bacterii decât celule. Suntem compuși din bacterii mai mult decât din orice altceva și corpurile noastre conțin atât bacterii bune cât și bacterii rele. Nu putem scăpa niciodată definitiv de bacteriile rele, fac parte din corpul uman. Dar trebuie să ne asigurăm că avem mai multe bacterii bune decât rele. Când bacteriile rele (fermenți, viruși, ciuperci) depășesc numărul bacteriilor bune (probiotice și prebiotice), ne îmbolnăvim, dezvoltăm infecții, apar ciuperci.

Alimentele fermentate precum legumele fermentate, iaurtul, chefirul, murăturile conțin surse naturale de probiotice. Antibioticele, pesticidele, consumul de carne de la animale tratate cu hormoni, stresul, contactul cu ciuperci, viruși și culturi nocive, toate diminuează bacteriile bune din intestine. Trebuie să stiți că lactatele nu sunt cea mai bună opțiune când vine vorba de sănătatea intestinelor. O alegere inspirată, care aduce multe beneficii sănătății este chefirul de cocos.

Chefirul de cocos se face din apă de cocos. Este o băutură fermentată făcută din “granule” de chefir ce sunt organisme bacteriene benefice care ajută la obținerea unei digestii bune, a sănătății intestinale, la menținerea imunității optime și care pot influența chiar și creierul și dispoziția generală. Spre deosebire de lapte, apa de cocos are zaharuri naturale care hrănesc granulele de chefir la fel ca și lactoza, dar fără efectele negative care vin împreună cu lactatele.

Cocosul ca aliment contribuie la întărirea imunității, are proprietăți antivirale și ajută la menținerea sănătății ficatului și a creierului. Când în apă sau laptele din cocos se adaugă granule de chefir pentru a face chefir de cocos, beneficiile sunt nenumărate. Chefirul din apă de cocos conține mai multe tulpini și organisme benefice decât chefirul din lapte sau oricare alt iaurt. Iaurtul nu colonizează bacteriile bune în sistemul digestiv, dar chefirul o face. Chefirul din apă de cocos are și o cantitate mai redusă de calorii decât versiunea din lapte și este mult mai gustos. Are beneficii demonstrate pentru: curățarea corpului, ajută la digerarea tuturor alimentelor, subțiază stomacul, stimulează o bună dispoziție, echilibrează hormonii, mărește energia, elimină ciupercile, oprește dezvoltarea celulelor canceroase ale stomacului și diminuează pofta de zahăr.

Cum se prepară chefirul de cocos:

1. Desfaceți nuca de cocos cu ajutorul unui cuțit. După ce ați tăiat nuca de cocos, extrageți apa din interior pentru chefir. Puteți decupa pulpa (untul de cocos) și o puteți folosi în smoothie-uri, deserturi, sau să o mâncați pur și simplu.
2. Pentru a face chefir, într-un blender, amestecați o porție de granule de chefir sau o lingură din chefirul cumpărat în apa sau laptele de cocos.
3. Amestecați timp de 30 de secunde pentru a încălzi puțin amestecul.
4. După ce ați amestecat, turnați amestecul într-un bol mare de sticlă sterilizat sau într-un vas termorezistent curat. Trebuie să fie ceva din sticlă, nu din plastic, ca să nu fie toxic.
5. Acoperiți bolul sau vasul cu un prosop mare. Aveți grijă să fie foarte bine acoperit, apoi așeazați-l în cuptorul rece, la întuneric, unde poate să stea cel puțin 1-2 zile. Într-o zi sau două, verificați chefirul. Ar trebui să miroasă acru, dar nu a stricat (cam ca iaurtul). Poate avea bule, ceea ce înseamnă că este viu și în plin proces.
6. După 24 de ore, treceți la pasul următor și transferați lichidul într-o cană de sticlă pentru a-l pune la păstrare în frigider. Trebuie să miroasă ca iaurtul sau chefirul cumpărat din magazin.

Puteți folosi chefirul din apă de cocos în smoothie sau să luați o lingură sau două dimineața cu puțină apă cu lămâie pentru a-i da un gust mai bun ori să îl amestecați cu ovăz. Nu-l adăugați în băuturi fierbinți pentru că temperatura ridicată omoară probioticele.

Propolisul calmează durerea de urechi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:40

Propolisul calmează durerea de urechi

Continuăm la Sănătos și verde traseul nostru săptămânal și descoperim cu această ocazie ce putem folosi pentru a...

Propolisul calmează durerea de urechi
Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie