Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamente naturiste. Chefirul de cocos, probioticul natural care distruge bacteriile

Nuca de cocos este un aliment miraculos, folosit cu succes în multe tratamente naturiste. În prezent acest fruct exotic nu este folosit doar la deserturi nesănătoase, sub formă de fulgi de cocos îndulciți, ci face parte, datorită proprietăților sale extraordinare, din multe tratamente naturiste sub formă de unt de cocos, cremă de cocos crud, ulei de cocos, făină de cocos sau lapte de cocos.

17 Decembrie 2015, 16:07


Există însă un elixir pe bază de cocos despre care mulți oameni nici nu stiu că există-chefirul de cocos. Această băutură devine tot mai populară datorită beneficiilor sale, de la întărirea imunității până la combaterea ciupercilor și a bacteriilor dăunătoare.

Înainte de a decide dacă vreți sau nu să consumați chefirul de cocos, e bine să stiți că alimentele fermentate sunt importante. Avem în corp mai multe culturi de bacterii decât celule. Suntem compuși din bacterii mai mult decât din orice altceva și corpurile noastre conțin atât bacterii bune cât și bacterii rele. Nu putem scăpa niciodată definitiv de bacteriile rele, fac parte din corpul uman. Dar trebuie să ne asigurăm că avem mai multe bacterii bune decât rele. Când bacteriile rele (fermenți, viruși, ciuperci) depășesc numărul bacteriilor bune (probiotice și prebiotice), ne îmbolnăvim, dezvoltăm infecții, apar ciuperci.

Alimentele fermentate precum legumele fermentate, iaurtul, chefirul, murăturile conțin surse naturale de probiotice. Antibioticele, pesticidele, consumul de carne de la animale tratate cu hormoni, stresul, contactul cu ciuperci, viruși și culturi nocive, toate diminuează bacteriile bune din intestine. Trebuie să stiți că lactatele nu sunt cea mai bună opțiune când vine vorba de sănătatea intestinelor. O alegere inspirată, care aduce multe beneficii sănătății este chefirul de cocos.

Chefirul de cocos se face din apă de cocos. Este o băutură fermentată făcută din “granule” de chefir ce sunt organisme bacteriene benefice care ajută la obținerea unei digestii bune, a sănătății intestinale, la menținerea imunității optime și care pot influența chiar și creierul și dispoziția generală. Spre deosebire de lapte, apa de cocos are zaharuri naturale care hrănesc granulele de chefir la fel ca și lactoza, dar fără efectele negative care vin împreună cu lactatele.

Cocosul ca aliment contribuie la întărirea imunității, are proprietăți antivirale și ajută la menținerea sănătății ficatului și a creierului. Când în apă sau laptele din cocos se adaugă granule de chefir pentru a face chefir de cocos, beneficiile sunt nenumărate. Chefirul din apă de cocos conține mai multe tulpini și organisme benefice decât chefirul din lapte sau oricare alt iaurt. Iaurtul nu colonizează bacteriile bune în sistemul digestiv, dar chefirul o face. Chefirul din apă de cocos are și o cantitate mai redusă de calorii decât versiunea din lapte și este mult mai gustos. Are beneficii demonstrate pentru: curățarea corpului, ajută la digerarea tuturor alimentelor, subțiază stomacul, stimulează o bună dispoziție, echilibrează hormonii, mărește energia, elimină ciupercile, oprește dezvoltarea celulelor canceroase ale stomacului și diminuează pofta de zahăr.

Cum se prepară chefirul de cocos:

1. Desfaceți nuca de cocos cu ajutorul unui cuțit. După ce ați tăiat nuca de cocos, extrageți apa din interior pentru chefir. Puteți decupa pulpa (untul de cocos) și o puteți folosi în smoothie-uri, deserturi, sau să o mâncați pur și simplu.
2. Pentru a face chefir, într-un blender, amestecați o porție de granule de chefir sau o lingură din chefirul cumpărat în apa sau laptele de cocos.
3. Amestecați timp de 30 de secunde pentru a încălzi puțin amestecul.
4. După ce ați amestecat, turnați amestecul într-un bol mare de sticlă sterilizat sau într-un vas termorezistent curat. Trebuie să fie ceva din sticlă, nu din plastic, ca să nu fie toxic.
5. Acoperiți bolul sau vasul cu un prosop mare. Aveți grijă să fie foarte bine acoperit, apoi așeazați-l în cuptorul rece, la întuneric, unde poate să stea cel puțin 1-2 zile. Într-o zi sau două, verificați chefirul. Ar trebui să miroasă acru, dar nu a stricat (cam ca iaurtul). Poate avea bule, ceea ce înseamnă că este viu și în plin proces.
6. După 24 de ore, treceți la pasul următor și transferați lichidul într-o cană de sticlă pentru a-l pune la păstrare în frigider. Trebuie să miroasă ca iaurtul sau chefirul cumpărat din magazin.

Puteți folosi chefirul din apă de cocos în smoothie sau să luați o lingură sau două dimineața cu puțină apă cu lămâie pentru a-i da un gust mai bun ori să îl amestecați cu ovăz. Nu-l adăugați în băuturi fierbinți pentru că temperatura ridicată omoară probioticele.

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic
Sanatos si verde 13 Septembrie 2025, 10:32

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic

Într-o lume din ce în ce mai aglomerată și dominată de stres, abordările holistice ale sănătății mintale câștigă teren....

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic
Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Sanatos si verde 04 Septembrie 2025, 15:13

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare

În era digitală, ecranele de smartphone-uri, tablete și computere au devenit o parte indispensabilă a vieții noastre. De la...

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Sanatos si verde 01 Septembrie 2025, 10:13

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos

Longevitatea nu înseamnă doar să trăiești mai mult, ci și să trăiești mai bine. Sănătatea, vitalitatea și bucuria de a fi...

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Sanatos si verde 31 August 2025, 13:08

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago

Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente afecțiuni moderne, afectând atât persoanele active, cât și pe cele...

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Sanatos si verde 29 August 2025, 08:18

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv

Graba de dimineață face ca mulți copii să plece la școală fără să mănânce nimic sau, și mai rău, cu un croissant și un suc...

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Sanatos si verde 26 August 2025, 13:56

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate

Plantele medicinale care favorizează somnul odihnitor, susțin sănătatea ficatului și bilei și întăresc imunitatea au fost...

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Sanatos si verde 21 August 2025, 09:37

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat

Apa este elementul esențial al vieții, un adevăr pe care îl știm cu toții, dar pe care îl ignorăm adesea în rutina de zi cu...

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții