Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamente naturiste. Echinacea și Lemnul dulce – plantele imunității

Imunitatea este crescută de tot ce înseamnă stare naturală a alimentelor – fructe și legume în stare crudă -, dar și de plante cu tropism pe imunitate. Acestea sunt: Echinacea, considerată „regina imunității” şi Lemnul dulce.

07 Martie 2016, 08:52

Echinacea (lat. Echinacea purpurea) face parte din aceeași familie cu arnica, gălbenelele, mușețelul: Familia Asteraceae.

Sunt cunoscute multe specii de Echinacea, însă doar trei dintre ele au utilizări terapeutice:

– Echinacea angustifolia, cu frunze înguste; este prezentă în păduri, pe pajiști, terenuri stâncoase, dar e folosită în medicină mai puțin, pentru faptul că este mai pretențioasă;

– Echinacea pallida este cultivată în toată Europa, crește cu ușurință pretutindeni;

– Echinacea purpurea o găsim în păduri, dar și cultivată în toată Europa, pentru ornament; este dovedită superioritatea sa medicală față de Echinacea angustifolia (poate și pentru că pe ea au fost făcute cele mai multe studii clinice).

Lemnul dulce sau răculeț (Glycyrrhiza glabra) este o plantă erbacee perenă sau arbust cu frunze imparipemat-compuse, flori mici, liliachii și fructe spinos-păroase. Are aspect de subarbust ce crește spontan, dar și în cultură, îi priesc solurile nisipoase și este puțin răspândit în foste albii de râuri, în luminișuri și în zone necultivate. Înflorește în lunile iunie și iulie.

În scopuri medicinale se recoltează părțile subterane, rizoamele și rădăcinile (Radix Echinatae), din luna martie până la începutul lui mai, înainte de înflorire, și toamna după căderea frunzelor, dar numai de la specii care au depășit 3-4 ani.

Despre modul cum acționează Echinacea și Lemnul dulce asupra sistemului imunitar explică dr. Adriana Tatomirescu, medic specialist igiena alimentației cu competență în apifitoterapie.

Sistemul imunitar este un sistem complex

Aceste două plante acționează pe toate laturile acestui sistem imunitar, îmbunătățesc calitatea, dar şi cantitatea de celule a sistemului imunitar.

Echinaceea este o plantă extrem de inteligentă. Ea modulează sistemul imunitar, ştie când să-l activeze, ştie când să-l oprească, pentru că răspunsul imunitar este unul complex, trebuie să fie pregătit să se lupte şi să îndepărteze factorii nedoriți, agenții patogeni, dar trebuie să se şi oprească atunci când agentul patogen a ieșit din raza lui de acțiune.

Sunt două tipuri de celule imunitare: celule imunitare helper (care activează răspunsul imunitar) și celule imunitare supresor (care opresc răspunsul atunci când pericolul a fost îndepărtat). Echinaceea, prin echinacozidă, (compusul activ al echinaceei) ştie să moduleze acest răspuns, ştie când să activeze, ştie când să oprească răspunsul imunitar.

Echinaceea este şi o plantă cu precauții. Studii clinice care s-au dezvoltat la Universitatea de Medicină din Harvard au arătat că Echinaceea administrată într-un dozaj maximal mai mult de două luni de zile deja lucrează numai pe celule supresor şi blochează răspunsul imunitar.

De aceea, are limită de administrare. Terapiile cu Echinacea pentru modularea imunității se administrează primăvară și toamnă în cure de câte două luni, cu patru luni de pauză. Această cură cu Echinaceea se adresează absolut tuturor categoriilor de pacienți.

Se poate administra şi copiilor?

Da. Sunt produse pe bază de Echinacea pentru copii, de la cele mai fragede vârste. Dacă vorbim de partea de capsulă, atunci aceasta se administrează undeva după vârstă de 5 ani. Dar sunt siropuri care au în compoziția și Echinaceea, dar nu numai, au și coacăz negru și măceş. Deci cura cu Echinacea se adresează tuturor vârstelor, tuturor categoriilor de afecțiuni. Sunt câteva precauții și se recomandă a se consulta medicul înainte de a începe o cură cu Echinaceea în cazul pacienților care suferă de boli autoimune (tiroidita Hashimoto, hepatita autoimună, colagenoze, poliartrita reumatoidă etc).

Sub ce formă se administrează Echinacea?

Sub diverse forme: începând de la ceai, care este varianta cea mai la îndemână, dar cea mai puțin concentrată, continuând cu tinctură, extracte hidroalcoolice, capsule.

Se administrează preventiv, în două cure a câte două luni pe an – primăvara şi toamna. Se poate folosi Echinacea şi în stare acută ( Ex: răceală, viroze). De exemplu: tinctura de Echinacea luată o linguriță la 2 ore în prima zi (în partea de trezire, nu şi noaptea) și în următoarele zile de 3-4 ori pe zi câte o linguriță limitează foarte mult perioada de boală. La copii sau la adulți se recomandă sub formă de tinctură. Doza uzuală la copii este o picătură de tinctură per kilogram corp/zi, dar creşte un pic şi frecvență și doza în prima zi administrare pentru a avea o limitare a bolii care să conteze, adică în loc de 7 zile să avem 4.

O altă plantă care crește imunitatea este Lemnul dulce. Cum acționează această plantă asupra organismului?

Mecanismul de acțiune al Lemnului dulce este pe profilul corticoterapiei, stimulează corticosuprarenala și produce răspuns antiinflamator prompt. Lucrează pe principiul Prednisonului din medicina alopată, cu efect lent. Reacțiile adverse ale corticoterapiei alopate nu există în cazul Lemnului dulce.

Se adresează, în special, imunității din sfera O.R.L. și aparat respirator. Ca şi prevenție luat în perioadele cele mai riscante din punct de vedere al imunității: intrarea în iarnă, la schimbarea bruscă de alimentație, de la verdețurile din vară treci la restricția lor pe iarnă şi la alimentația mai greoaie pe care o avem ca și alimentație tradițională şi după aceea ieșirea din iarnă, după ce ai fost expus la tot felul de factori climatici și alimentari ești cu imunitatea mai precară. De aceea, prevenția pe imunitate se face toamna, când intri în iarnă, şi primăvara când ai ieșit din iarnă.

Sub ce formă se admnistrează Lemnul dulce?

Există ceai de Lemn dulce, există tincturi, există capsule, extract standardizat de Lemn dulce. Este preferat să se administreze la recomandarea medicului. Ca și precauție este la persoanele hipertensive. Având acest mecanism de acțiune de tip corticosteroid, ca și corticosteroizii alopați crește tensiunea, doar la persoanele predispuse.

În cazul ambelor plante, recomand ca înainte de administrare să se discute cu un medic, care să cunoască aplicațiile, indicațiile și efectele acestor plante, pentru că fiecare dintre ele au precauții: Echinacea în bolile autoimune, Lemnul dulce în afecțiunile hipertensive.

Sursa: rador.ro

Cum să combateți anxietatea cu ajutorul alimentației
Sanatos si verde 23 Mai 2024, 12:33

Cum să combateți anxietatea cu ajutorul alimentației

Într-o lume din ce în ce mai agitată, anxietatea a devenit o problemă comună pentru multe persoane. Deși există numeroase...

Cum să combateți anxietatea cu ajutorul alimentației
Caisele, savoarea gustului și sănătate într-un singur fruct
Sanatos si verde 23 Mai 2024, 12:27

Caisele, savoarea gustului și sănătate într-un singur fruct

Vara ne aduce o abundență de fructe delicioase, iar caisele sunt cu siguranță printre favoritele sezonului. Aceste fructe...

Caisele, savoarea gustului și sănătate într-un singur fruct
Sanatos si verde 21 Mai 2024, 14:37

Lumina soarelui topește grăsimea! 

Vrei să pierzi câțiva centimetri din talie?Razele soarelui vă pot ajuta.Acestea sunt concluziile unui studiu coreean...

Lumina soarelui topește grăsimea! 
Sanatos si verde 16 Mai 2024, 14:19

Menopauză: ce să mănânci pentru a-ți restabili echilibrul

Menopauza apare în viața femeilor în jurul vârstei de 50 de ani, aducând cu ea o serie de tulburări care nu sunt întotdeauna...

Menopauză: ce să mănânci pentru a-ți restabili echilibrul
Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă
Sanatos si verde 14 Mai 2024, 12:29

Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă

De la aromele lor îmbietoare până la beneficiile lor pentru sănătate, florile de liliac au câștigat un loc de cinste în...

Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă
Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate
Sanatos si verde 14 Mai 2024, 11:41

Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate

În goana noastră zilnică pentru a obține sănătatea și fericirea, uneori uităm că cele mai simple acțiuni pot avea cele mai...

Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate
Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 12:49

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor

Într-o lume plină de opțiuni de gustări și fructe, una dintre ele se distinge ca o adevărată bijuterie a nutriției - rodia.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 11:58

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății

Ceaiul este mult mai mult decât o simplă băutură reconfortantă, este un elixir al sănătății care ne surprinde cu beneficii...

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății