Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamente naturiste. Remedii naturale împotriva Zonei Zoster

Problemele create de zona zoster, o maladie cauzată de recidiva virusului varicelo-zosterian, pot fi îmblânzite cu ajutorul unor tratamente naturiste. Deși medicina a lansat, de-a lungul vremii, mai multe tratamente pentru această afecțiune, cele mai multe s-au dovedit a fi aproape ineficiente. În schimb, tratamentele naturiste, pe care le puteti urma acasă, reduc extinderea, durata simptomelor și scad riscul de agravare a afecțiunii.

15 Decembrie 2015, 13:07

Zona Zoster este o infecție cauzată de virusul varicelo-zosterian, o formă de herpes, numită herpes zoster.
Factorii care favorizează apariția zonei zoster sunt stresul, oboseala fizică și psihică accentuată sau un șoc emoțional. Primele simptome sunt febra, durerile de cap, oboseala și, în general, semne specifice gripei. Simptomele specifice sunt senzații de arsură, mâncărime, sensibilitate la frig sau caldură și amorțeală.
După o zi până la 21 de zile apar porțiuni de piele iritată, ce se transformă apoi în vezicule umplute cu lichid. Gradat, aceste vezicule sunt umplute cu sânge, se închid la culoare și capătă o culoare roșie. După șapte-zece zile, pe locul veziculelor se formează cruste. În cele din urmă, crustele cad, iar pielea începe să se vindece. Recomandarea este să evitați să vă scarpinati, deoarece puteți provoca astfel o infecție bacteriană.
Dacă suferiți de această afecțiune, e bine să stiți că alimentația joacă un rol major. Este important ca în această perioadă să evitați ciocolata, cola, cafeaua, mâncarea de tip fast-food, zahărul, fructele și legumele cu un grad mare de aciditate (lămâi, grepfruit, roșii), carnea roșie și lactatele.

Tratamentele naturiste urmate, trebuie să acopere atât latura antivirală a acestei afecțiuni, cât și pe cea care tratează erupțiile, constând în aplicații locale, externe. Iată care sunt cele mai eficiente dintre acestea:

Tratamente antivirale

1. Usturoiul - unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute remedii împotriva acestei afecțiuni este usturoiul, care stopează pericolul ca bacteriile să se înmulțească și care elimină virusurile.
Se face o cremă omogenă din usturoi și câteva linguri de untură de porc, însă aveți grijă să fie fără sare, se fierbe și apoi se strecoară. Se lasă la frigider până se racește și o puteți folosi în decursul zilei de câte ori simțiți nevoia.

2. Propolisul - luptă și el cu virusul și reușeste să-l distrugă. Folosirea lui se face atât intern, cat și extern, pe rană. Această tinctură cu propolis se aplică pe tot parcursul unei zile, iar ingerarea se face de trei ori pe zi, câte două lingurițe. După ce scăpați de afecțiune, încercați să mențineți acest ritm pentru încă 7-10 zile.

3. Echinaceea - are dublu, triplu sau multiplu rol în viețile fiecăruia dintre noi. Pe lângă aceasta, se mai consumă lăptișor de matcă și tinctură din muguri de plop, având aceleași proprietăți extraordinare.

Tratamente pentru vezicule

1. Aloe vera - vindecarea veziculelor este posibilă, dacă veți folosi destul de des cremele cu aloe vera, ce vor face minuni cu inflamația și vor ameliora și durerile. La fel de eficiente sunt și cremele pe bază de gălbenele.

2. Ceaiurile din plante sunt și ele recomandate în acest caz, mai ales cele pe bază de semințe de in, urzici, gălbenele, pătlagină sau coajă de măr. Cu acestea puteți face și comprese regulate, dar și spălături. Pentru o infuzie cu pătlagină, puneți două linguri de frunze verzi sau uscate, în 250 ml de apă fiartă, lăsați zece minute și strecurați. Consumați trei căni zilnic și tamponați cu soluția de multe ori pe zi zona afectată.

3. Urechelniță - planta numită urechelniţă este un remediu care calmează rapid durerile cauzate de boală. În timpul verii, sucul se extrage din frunzele cărnoase ale plantei cu ajutorul storcătorului. Există şi un alt mod de a aduna sucul din frunze: se taie în lungime cinci frunze de urechelniţă şi se pun pe o farfurie. Lichidul care se scurge se adună pe un tampon de vată şi cu acesta se ung locurile bolnave. Iarna se prepară un decoct dintr-o linguriţă de plantă uscată şi o cană cu apă clocotită. Ceaiul se fierbe cinci minute, se lasă la răcit şi se foloseşte pentru umezirea unei comprese, care se aşază pe locul dureros.

4. Salvia tratează ulceraţiile pielii Dacă veziculele provocate de această boală se vindecă foarte greu sau dacă se sparg, zona bolnavă se spală cu un tampon înmuiat în infuzie de salvie, ce are efecte antiseptice şi cicatrizante. După aceea, pielea se unge cu ulei preparat tot din salvie. Tratamentul se repetă de trei ori pe zi, un interval de trei săptămâni. Substanţele active pe care le conţine salvia (mai ales uleiul volatil şi camforul) grăbesc cicatrizarea erupţiilor dureroase.

5. Hameiul - este un sedativ al sistemului nervos. Infuziile preparate din conuri de hamei au efect sedativ la nivelul sistemului nervos datorită uleiului eteric pe care îl conţin. În cazul zonei zoster, specialiştii au constatat că, pentru combaterea stresului, unul dintre factorii favorizanţi ai bolii, o cură cu ceaiuri din conuri de hamei este foarte eficientă. Efectul calmant se instalează foarte repede după ce se consumă o ceaşcă de ceai. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de conuri de hamei uscate şi dintr-o cană cu apă clocotită. În general, se administrează câte două căni de ceai pe zi, un interval de minimum trei săptămâni.

6. Decoct de pelin, busuioc și mușețel - aplicați comprese cu prosoape înmuiate în decocturi calde de pelin, busuioc și mușețel. Mențineți compresele minimum 20 de minute și repetați de câteva ori pe zi. Aceasta va conduce la uscarea mai rapidă a veziculelor și la îndepărtarea scuamelor, reducând riscul unei infecții bacteriene, precum și la diminuarea semnificativă a durerii.

Sursa foto: pixabay.com

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui