Ascultă Radio Antena Satelor Live

Un pahar de vin roșu protejează inima? Dar berea? Află ce spun studiile științifice

Afirmația că un pahar de vin roșu pe zi poate beneficia de sănătatea inimii și vasculare se bazează parțial pe studii care au evaluat efectele consumului moderat de băuturi alcoolice, fără a face distincția între natura acestor băuturi.

Un pahar de vin roșu protejează inima? Dar berea? Află ce spun studiile științifice

29 Decembrie 2022, 18:01

Aceste studii au fost completate de studii specifice vinului rosu, dar si berii, cu efecte similare. Acestea fiind spuse, cum rămâne cu presupusele beneficii ale băuturilor alcoolice (cu moderație)?

Risc cardiovascular redus și consum moderat de alcool

De mai bine de 20 de ani, multe studii au arătat că consumul moderat de băuturi alcoolice (fără distincție) este legat de un risc redus de deces sau de boli cardiovasculare. De exemplu, o analiză încrucișată (meta-analiză) a 34 de studii publicate în 2006 a arătat că riscul de deces din toate cauzele este redus cu 18% la femeile care consumă 1 până la 2 pahare de băuturi alcoolice pe zi și cu 17% la bărbații consumă 2 până la 4 băuturi pe zi. O scădere semnificativă, dar destul de moderată.
În plus, o altă meta-analiză a 84 de studii publicate în 2011 a arătat că consumul a 1 până la 2 pahare de băuturi alcoolice pe zi a fost legat de o reducere cu 25% a riscului de a muri din cauza bolilor cardiovasculare (21 de studii), precum și de riscul de a muri din cauza unui atac de cord (31 de studii). Pe de altă parte, nu a fost observat niciun efect protector asupra riscului de accident vascular cerebral (sau deces din cauza accidentului vascular cerebral). În această meta-analiză, numărul deceselor din toate cauzele a fost redus cu 13% prin consumul moderat de alcool. Pe de altă parte, dincolo de consumul moderat, riscul de boli cardiovasculare și cel de deces crește rapid.

De ce băuturile alcoolice au acest efect protector?

Observarea faptului că un consum moderat de alcool reduce riscul cardiovascular nu înseamnă neapărat că băuturile alcoolice sunt responsabile pentru această reducere. Poate că oamenii care beau moderat sunt, de asemenea, moderati în toate obiceiurile alimentare, sau poate fumează mai puțin. Pentru a fi sigur de efectul alcoolului, ar fi necesar să facem un studiu comparativ alcool/fără alcool pe două grupuri de persoane similare. Din punct de vedere etic, ar fi multe de plâns cu privire la un studiu care ar invita oamenii care nu consumă alcool să se forțeze să facă acest lucru, chiar și moderat...
Cu toate acestea, diverse indicii par să indice un rol protector al băuturilor alcoolice, în special efectele anticoagulante ale alcoolului (asupra trombocitelor din sânge și asupra fibrinogenului) și, uneori, un efect pozitiv asupra colesterolului HDL (colesterolul „bun”).

Este vinul mai protector decât alte băuturi alcoolice?

Mai multe studii par să arate un efect protector suplimentar al vinului (roșu sau alb) față de toate celelalte băuturi alcoolice, poate legat de polifenolii pe care îi conține. Cel mai faimos, studiul de la Copenhaga (peste 13.000 de bărbați și femei urmăriți timp de 12 ani), a arătat că consumul de vin este mai protector: așa rămâne pentru consumul zilnic care, alături de alte tipuri de băuturi (alcool, de exemplu), produce deja o creștere a riscului cardiovascular.
Alte studii au confirmat acest beneficiu al vinului, dar încă alții nu l-au găsit. Problema este că în general consumăm mai multe tipuri de băuturi alcoolice. Astăzi, însă, cercetătorii înclină spre un efect protector suplimentar al vinului legat de polifenoli.

Cazul berii

Foarte firesc, cercetătorii au căutat să afle dacă beneficiile asociate cu consumul moderat de vin au fost găsite în timpul consumului moderat de bere. Într-adevăr, berea conține, ca și vinul, polifenoli și, de fapt, pare să exercite aceleași efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare ca și aceasta din urmă. Ar putea aduce și alte beneficii prin efectul său pozitiv asupra microbiotei intestinale („flora intestinală”), ca majoritatea băuturilor și alimentelor fermentate.
Dar studiile asupra efectelor berii sunt rare în comparație cu cele asupra vinului și fiabilitatea rezultatelor obținute este redusă.

Un beneficiu care se evaporă în fața consecințelor negative ale alcoolului

Dacă se pare că consumul moderat de băuturi alcoolice este o idee bună pentru sănătatea inimii și a vaselor noastre, nu mai este așa când iei în considerare și alte aspecte ale sănătății.
O analiză gigantică a efectelor consumului de alcool (592 de studii analizate pe parcursul a 25 de ani, precum și o analiză detaliată a consumului global de la țară la țară) a fost publicată în august 2018 în The Lancet, o revistă medicală de top. Dacă această analiză constată efectele pozitive ale consumului moderat asupra sănătății cardiovasculare (dar, în mod ciudat, doar la femeile de un anumit nivel socio-economic), ea evidențiază mai presus de toate că, de la prima picătură de alcool consumată, efecte negative (accidente, cancere). , risc crescut de tuberculoză etc.) sunt resimțite asupra sănătății generale. Aceste efecte negative generale coplesesc rapid efectele pozitive asupra inimii si vaselor.

A bea sau a nu bea, aceasta este întrebarea

Concluzia acestei lucrări extraordinare de peste un sfert de secol este clară: doza ideală de băuturi alcoolice pentru a menține sănătatea generală este ZERO băuturi pe zi. Perioadă. Dar știm cu toții că realitatea este alta, atâta timp cât avem o viață socială. Pentru a vă găsi drumul, Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard a publicat în 2018 un text cuprinzător despre beneficiile și riscurile alcoolului, care se termină cu sfaturi personalizate.
- Persoanele care nu consumă alcool deloc nu au niciun interes să-și schimbe obiceiurile, dar își pot îmbunătăți riscul cardiovascular prin practicarea unei activități fizice regulate.
- La persoanele slabe, active, care nu fumeaza, mananca o dieta echilibrata si nu au antecedente familiale de boli cardiovasculare, consumul de alcool nu ofera niciun beneficiu asupra riscului cardiovascular.
- La bărbații care nu au antecedente de dependență de alcool și care au un risc cardiovascular moderat până la ridicat, consumul unui pahar de băutură alcoolică (în special vin) pe zi poate reduce acest risc, în special la cei care au un nivel scăzut de colesterol HDL în sânge; care nu cresc cu o dietă echilibrată și o activitate fizică regulată.
- La femeile care nu au antecedente de dependență de alcool și care au un risc cardiovascular moderat până la mare, posibilele beneficii cardiovasculare ale unui pahar pe zi trebuie cântărite față de creșterea mică a riscului de cancer de sân legat de alcool.
În concluzie, dacă consumul rezonabil de bere și vin pare să aibă același efect moderat protector asupra sănătății cardiovasculare, a nu consuma băuturi alcoolice rămâne cea mai bună atitudine în ceea ce privește sănătatea generală, și în special cancerul. Protecția scăzută obținută nu este suficientă pentru a compensa riscurile și dezavantajele din alte domenii ale sănătății.

Foto: Pixabay

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:43

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă

Buzele crăpate pot fi nu doar inestetice, dar și dureroase uneori. Această problemă comună poate fi cauzată de expunerea la...

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă
Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:15

Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete

Suplimentele alimentare au devenit o parte integrantă a vieții moderne, promițând să completeze dietele noastre și să ne...

Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete
Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:07

Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea

Ciocolata neagră, un deliciu apreciat de mulți, nu este doar o plăcere gustativă, ci și un aliment cu multiple beneficii...

Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea
Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 11:38

Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric

Cartofii, adesea asociați cu alimentele de confort și preparatele culinare bogate în carbohidrați, au fost mult timp...

Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric
Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă
Sanatos si verde 19 Iunie 2024, 13:54

Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă

Vara, dieta noastră este diferită de cea din timpul iernii - ar trebui să includă alimente mai uşoare, care conţin multe...

Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă
Sanatos si verde 16 Iunie 2024, 23:30

Cum îi ajutăm pe copii să se hidrateze?

Pentru copii, ca și pentru adulți, reflexul de a se hidrata regulat este esențial. Dar pentru a-i ajuta să crească așa cum...

Cum îi ajutăm pe copii să se hidrateze?
Plantele verii benefice sănătății
Sanatos si verde 07 Iunie 2024, 15:57

Plantele verii benefice sănătății

Plantele medicinale pot fi considerate, fără teama de a greși, o adevărată minune a naturii. Înainte ca medicina să evolueze,...

Plantele verii benefice sănătății
Sare contra răceală
Sanatos si verde 05 Iunie 2024, 11:32

Sare contra răceală

E sezonul virozelor și vrând nevrând nu prea putem fenta răcelile în această perioadă. Avem însă la îndemână multe remedii...

Sare contra răceală