Ascultă Radio Antena Satelor Live

Un pahar de vin roșu protejează inima? Dar berea? Află ce spun studiile științifice

Afirmația că un pahar de vin roșu pe zi poate beneficia de sănătatea inimii și vasculare se bazează parțial pe studii care au evaluat efectele consumului moderat de băuturi alcoolice, fără a face distincția între natura acestor băuturi.

Un pahar de vin roșu protejează inima? Dar berea? Află ce spun studiile științifice

29 Decembrie 2022, 18:01

Aceste studii au fost completate de studii specifice vinului rosu, dar si berii, cu efecte similare. Acestea fiind spuse, cum rămâne cu presupusele beneficii ale băuturilor alcoolice (cu moderație)?

Risc cardiovascular redus și consum moderat de alcool

De mai bine de 20 de ani, multe studii au arătat că consumul moderat de băuturi alcoolice (fără distincție) este legat de un risc redus de deces sau de boli cardiovasculare. De exemplu, o analiză încrucișată (meta-analiză) a 34 de studii publicate în 2006 a arătat că riscul de deces din toate cauzele este redus cu 18% la femeile care consumă 1 până la 2 pahare de băuturi alcoolice pe zi și cu 17% la bărbații consumă 2 până la 4 băuturi pe zi. O scădere semnificativă, dar destul de moderată.
În plus, o altă meta-analiză a 84 de studii publicate în 2011 a arătat că consumul a 1 până la 2 pahare de băuturi alcoolice pe zi a fost legat de o reducere cu 25% a riscului de a muri din cauza bolilor cardiovasculare (21 de studii), precum și de riscul de a muri din cauza unui atac de cord (31 de studii). Pe de altă parte, nu a fost observat niciun efect protector asupra riscului de accident vascular cerebral (sau deces din cauza accidentului vascular cerebral). În această meta-analiză, numărul deceselor din toate cauzele a fost redus cu 13% prin consumul moderat de alcool. Pe de altă parte, dincolo de consumul moderat, riscul de boli cardiovasculare și cel de deces crește rapid.

De ce băuturile alcoolice au acest efect protector?

Observarea faptului că un consum moderat de alcool reduce riscul cardiovascular nu înseamnă neapărat că băuturile alcoolice sunt responsabile pentru această reducere. Poate că oamenii care beau moderat sunt, de asemenea, moderati în toate obiceiurile alimentare, sau poate fumează mai puțin. Pentru a fi sigur de efectul alcoolului, ar fi necesar să facem un studiu comparativ alcool/fără alcool pe două grupuri de persoane similare. Din punct de vedere etic, ar fi multe de plâns cu privire la un studiu care ar invita oamenii care nu consumă alcool să se forțeze să facă acest lucru, chiar și moderat...
Cu toate acestea, diverse indicii par să indice un rol protector al băuturilor alcoolice, în special efectele anticoagulante ale alcoolului (asupra trombocitelor din sânge și asupra fibrinogenului) și, uneori, un efect pozitiv asupra colesterolului HDL (colesterolul „bun”).

Este vinul mai protector decât alte băuturi alcoolice?

Mai multe studii par să arate un efect protector suplimentar al vinului (roșu sau alb) față de toate celelalte băuturi alcoolice, poate legat de polifenolii pe care îi conține. Cel mai faimos, studiul de la Copenhaga (peste 13.000 de bărbați și femei urmăriți timp de 12 ani), a arătat că consumul de vin este mai protector: așa rămâne pentru consumul zilnic care, alături de alte tipuri de băuturi (alcool, de exemplu), produce deja o creștere a riscului cardiovascular.
Alte studii au confirmat acest beneficiu al vinului, dar încă alții nu l-au găsit. Problema este că în general consumăm mai multe tipuri de băuturi alcoolice. Astăzi, însă, cercetătorii înclină spre un efect protector suplimentar al vinului legat de polifenoli.

Cazul berii

Foarte firesc, cercetătorii au căutat să afle dacă beneficiile asociate cu consumul moderat de vin au fost găsite în timpul consumului moderat de bere. Într-adevăr, berea conține, ca și vinul, polifenoli și, de fapt, pare să exercite aceleași efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare ca și aceasta din urmă. Ar putea aduce și alte beneficii prin efectul său pozitiv asupra microbiotei intestinale („flora intestinală”), ca majoritatea băuturilor și alimentelor fermentate.
Dar studiile asupra efectelor berii sunt rare în comparație cu cele asupra vinului și fiabilitatea rezultatelor obținute este redusă.

Un beneficiu care se evaporă în fața consecințelor negative ale alcoolului

Dacă se pare că consumul moderat de băuturi alcoolice este o idee bună pentru sănătatea inimii și a vaselor noastre, nu mai este așa când iei în considerare și alte aspecte ale sănătății.
O analiză gigantică a efectelor consumului de alcool (592 de studii analizate pe parcursul a 25 de ani, precum și o analiză detaliată a consumului global de la țară la țară) a fost publicată în august 2018 în The Lancet, o revistă medicală de top. Dacă această analiză constată efectele pozitive ale consumului moderat asupra sănătății cardiovasculare (dar, în mod ciudat, doar la femeile de un anumit nivel socio-economic), ea evidențiază mai presus de toate că, de la prima picătură de alcool consumată, efecte negative (accidente, cancere). , risc crescut de tuberculoză etc.) sunt resimțite asupra sănătății generale. Aceste efecte negative generale coplesesc rapid efectele pozitive asupra inimii si vaselor.

A bea sau a nu bea, aceasta este întrebarea

Concluzia acestei lucrări extraordinare de peste un sfert de secol este clară: doza ideală de băuturi alcoolice pentru a menține sănătatea generală este ZERO băuturi pe zi. Perioadă. Dar știm cu toții că realitatea este alta, atâta timp cât avem o viață socială. Pentru a vă găsi drumul, Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard a publicat în 2018 un text cuprinzător despre beneficiile și riscurile alcoolului, care se termină cu sfaturi personalizate.
- Persoanele care nu consumă alcool deloc nu au niciun interes să-și schimbe obiceiurile, dar își pot îmbunătăți riscul cardiovascular prin practicarea unei activități fizice regulate.
- La persoanele slabe, active, care nu fumeaza, mananca o dieta echilibrata si nu au antecedente familiale de boli cardiovasculare, consumul de alcool nu ofera niciun beneficiu asupra riscului cardiovascular.
- La bărbații care nu au antecedente de dependență de alcool și care au un risc cardiovascular moderat până la ridicat, consumul unui pahar de băutură alcoolică (în special vin) pe zi poate reduce acest risc, în special la cei care au un nivel scăzut de colesterol HDL în sânge; care nu cresc cu o dietă echilibrată și o activitate fizică regulată.
- La femeile care nu au antecedente de dependență de alcool și care au un risc cardiovascular moderat până la mare, posibilele beneficii cardiovasculare ale unui pahar pe zi trebuie cântărite față de creșterea mică a riscului de cancer de sân legat de alcool.
În concluzie, dacă consumul rezonabil de bere și vin pare să aibă același efect moderat protector asupra sănătății cardiovasculare, a nu consuma băuturi alcoolice rămâne cea mai bună atitudine în ceea ce privește sănătatea generală, și în special cancerul. Protecția scăzută obținută nu este suficientă pentru a compensa riscurile și dezavantajele din alte domenii ale sănătății.

Foto: Pixabay

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui