Ascultă Radio Antena Satelor Live

Urzica – un aliat valoros pentru sănătatea ta!

Modestă şi nesuferită din cauza ţepilor ei, Dumnezeu i-a dăruit urzicii puteri miraculoase de vindecare. Numele urzica (urtica dioica) provine de la cuvântul „uro”, ce înseamnă “eu ard” şi sugerează senzaţia de usturime ce apare la atingerea ei. Această cenuşăreasă a plantelor are mari probleme de „imagine”: buruiană de frunte, tăiată cu coasa, când ocupă teritorii prea mari în fâneţe şi în grădini, e foarte greu să o reconsideri drept plantă medicinală cu însuşiri de excepţie.

11 Septembrie 2015, 05:15

Dar ăsta e adevărul! Nenumărate studii şi cercetări făcute în ultimii ani au arătat că în frunzele, în seminţele şi în rădăcinile urzicii există adevărate farmacii, unde sunt produse medicamente care vindecă fără greş sute de boli. În toată lumea există aproximativ 40 de specii de urzică, de la soiurile pitice din apropierea Cercului Polar, până la urzicile gigant, de patru metri înălţime, din pădurile tropicale.

În Noua Zeelandă există chiar arborele de urzică (Urtica ferox), ale cărui frunze secretă o asemenea cantitate de substanţe iritante, încât o urzicare poate omorî o căprioară sau chiar un om. Cele două specii de urzică existente la noi (urzica mare şi urzica mică) nu ajung la asemenea “performanţe”, însă au calităţi uimitoare, mai ales în domeniul vindecării bolilor.

Cunoscută încă din Antichitate pentru virtuţile sale alimentare şi medicale, urzica este recomandată frecvent în curele alimentare şi terapeutice de primăvară. Considerată ca o plantă sacră, urzica vie se consumă pe toată durata Postului Mare, în mod obligatoriu în ziua Dochiei, în Săptămâna Patimilor şi în Sâmbăta Paştelui.

Cum recoltăm urzica

Urzica este o plantă răspândită aproape pe întreg globul terestru. În scopuri alimentare se recoltează partea aeriană a plantulelor tinere, imediat după răsărire, pe cât posibil dimineaţa pe rouă, fie la începutul primăverii, fie toamna după otavă. Se pot folosi şi frunzele adunate cu mănuşa, prin strujire, până la înflorire.

Valorificarea se face în stare proaspătă, în diferite mâncăruri sau în stare uscată, după ce au fost ţinute la umbră, în strat subţire, în încăperi bine aerisite şi păstrate în săculeţi de pânză. În scopuri medicinale se recoltează plantele în întregime (frunze, tulpini, rădăcini, seminţe), întrucât toate organele vegetale au proprietăţi terapeutice. Recoltarea se poate prelungi până în lunile octombrie şi noiembrie.

Se lasă să se ofilească pentru a pierde proprietăţile urzicante şi apoi se usucă la umbră. Rădăcinile, (mai exact, rizomii, adică tulpini subterane în care urzica îşi depozitează peste iarnă substanţele de rezervă) se smulg din sol primăvara şi toamna, se spală şi se usucă la soare sau în locuri bine aerisite.

Proprietăţile terapeutice şi alimentare ale urzicilor sunt datorate bogăţiei în unele substanţe bioactive între care predomină complexul de săruri minerale, în deosebi fier, magneziu, calciu, potasiu şi siliciu.

În plus, există o mare cantitate de vitamina C (de 200 de ori mai mult decât în mere), precum şi alte vitamine importante cum ar fi K (cu acţiune antihemoragică), PP, complexul B şi provitamina A (beta-caroten).

Citeste articolul complet pe ziarulunirea.ro

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui