Ascultă Radio Antena Satelor Live

Virtuțile laptelui de cocos - aliment-minune pentru copii și adulți. Sugestii de preparare

Fulgii de cocos au devenit ceva firesc alaturi de alte importuri exotice. Dar pe cat de normal ni se pare sa folosim acesti fulgi in retetele noastre obisnuite de dulciuri (fursecurile cu cocos sunt, intr-un top al gospodinelor grabite), pe atat de tare ocolim laptele de cocos. Si asta, cu siguranta, si pentru ca nu-i cunoastem virtutile.

24 Aprilie 2015, 05:56

Multi isi imagineaza ca laptele de cocos este acel lichid pe care il gasesti in interiorul nucii, dupa ce reusesti sa o despici, printr-un procedeu destul de complicat, dar folosindu-te de resursele pe care chiar natura ti le pune la indemana, cum ar fi cele trei puncte moi (plasate aproximativ ca la bila de bowling), in care poti infige un obiect ascutit. Lichidul albicios, gustos, dar subtire ca o portie de zer, nu este decat apa (sau suc) de cocos.

Laptele se obtine prin procesarea, cu apa calda, a miezului de cocos fin maruntit. Adica exact a acelor fulgi pe care ii folositi, doamnelor, la prajituri. Ca si in cazul laptelui de soia (spre exemplu), este suficient sa lasati la macerat fulgii de cocos (pe care v-as sfatui sa-i maruntiti chiar mai mult decat sunt atunci cand ii cumparati), timp de cateva ore sau chiar o zi intreaga (punand la un moment dat vasul cu lichid la rece). Veti obtine atunci un lapte foarte gras, care are tendinta sa emulsioneze, capatand o consistenta care se apropie de cea a smantanii. Daca vi se pare prea complicat acest procedeu si vreti totusi sa folositi laptele de cocos in bucatarie, atunci va sfatuiesc sa-l cumparati, gata facut, din magazin.

In bucataria traditionala a populatiilor din arealul Oceanului Indian, laptele de cocos este un ingredient obisnuit in alimentatie. El poate fi folosit chiar pentru sugari, deoarece contine o serie de elemente nutritive care il apropie de calitatea laptelui matern si intareste imunitatea bebelusului. De asemenea, persoanele care au alergie la laptele provenit de la ovine, bovine sau caprine gasesc in laptele de cocos un inlocuitor ideal.

Acest aliment este bogat in substante minerale precum: fier, potasiu, fosfor, contine magneziu, cupru si seleniu in proportiile necesare organismului. Este si motivul pentru care va asi­gura, pe de o parte, sanatatea psihica, pe de alta parte, frumusetea pielii (in decocturi cu diverse plante poate servi inclusiv pentru masti de frumusete).

Desi este un produs gras (66,26% materii grase), el este bogat in acizi grasi saturati, de tipul lauric, palmitic, miristic, ceea ce face ca el sa fie usor asimilabil, sa ajunga direct la ficat unde se transforma in energie. Este indicat, in consecinta, si persoanelor cu colesterol ridicat. Untul de cocos (uleiul care se formeaza deasupra laptelui de cocos) formeaza o emulsie fina in prezenta fierii si a sucului pancreatic. Specialistii sustin ca din aceste consi­derente la persoanele care obisnuiesc sa consume lapte de cocos se va observa o crestere a ratei de metabolizare a hranei, fiind favorizata astfel scaderea in greutate.

In concluzie, avem de-a face cu un aliment cu proprietati laxative, nutritive, diuretice, care are pe deasupra si un rol important in imbunatatirea sistemului imunitar.

Ce putem gati? Laptele de cocos poate inlocui, in aproape toate produsele noastre obis­nui­te, laptele de vaca. Atat in patiserie, cat si pentru sosuri si piureuri. Trebuie sa tinem insa seama de cateva lucruri. Daca, de exemplu, il vom folosi pentru budinci sau piureuri, trebuie sa invar­tim mai mult, ca sa nu se faca cocoloase. De asemenea, este indicat sa diminuam cantitatea de ulei sau unt pe care o punem de obicei in produsul pe care il preparam, deoarece, cum spuneam, laptele de cocos este bogat in grasimi.

Putem sa il folosim, de asemenea, in locul smantanii si, in unele cazuri, in locul untului. E ideal cu fructe de mare.

Mixandu-l cu fructe proaspete sau congelate putem obtine milkshake-uri, inghetate sau sorbeturi.

Laptele gras si gros, care deja a ajuns sa capete consistenta unei smantani, il putem amesteca cu cafea solubila, obtinand o crema delicioasa, care, mancata dimineata, in loc de cafea, ne va da suficienta energie pentru o zi. De altfel, nici macar nu trebuie sa folosim cafea obisnuita, ci din cea decofeinizata, si tot vom avea energie din plin. Deoarece laptele de cocos contine zaharuri (glucoza si fructoza) si are o aroma specifica, pentru multe dintre produse nu e nevoie sa mai adau­gam zahar sau esente care sa le parfumeze.

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale