Ascultă Radio Antena Satelor Live

Virtuțile laptelui de cocos - aliment-minune pentru copii și adulți. Sugestii de preparare

Fulgii de cocos au devenit ceva firesc alaturi de alte importuri exotice. Dar pe cat de normal ni se pare sa folosim acesti fulgi in retetele noastre obisnuite de dulciuri (fursecurile cu cocos sunt, intr-un top al gospodinelor grabite), pe atat de tare ocolim laptele de cocos. Si asta, cu siguranta, si pentru ca nu-i cunoastem virtutile.

24 Aprilie 2015, 05:56

Multi isi imagineaza ca laptele de cocos este acel lichid pe care il gasesti in interiorul nucii, dupa ce reusesti sa o despici, printr-un procedeu destul de complicat, dar folosindu-te de resursele pe care chiar natura ti le pune la indemana, cum ar fi cele trei puncte moi (plasate aproximativ ca la bila de bowling), in care poti infige un obiect ascutit. Lichidul albicios, gustos, dar subtire ca o portie de zer, nu este decat apa (sau suc) de cocos.

Laptele se obtine prin procesarea, cu apa calda, a miezului de cocos fin maruntit. Adica exact a acelor fulgi pe care ii folositi, doamnelor, la prajituri. Ca si in cazul laptelui de soia (spre exemplu), este suficient sa lasati la macerat fulgii de cocos (pe care v-as sfatui sa-i maruntiti chiar mai mult decat sunt atunci cand ii cumparati), timp de cateva ore sau chiar o zi intreaga (punand la un moment dat vasul cu lichid la rece). Veti obtine atunci un lapte foarte gras, care are tendinta sa emulsioneze, capatand o consistenta care se apropie de cea a smantanii. Daca vi se pare prea complicat acest procedeu si vreti totusi sa folositi laptele de cocos in bucatarie, atunci va sfatuiesc sa-l cumparati, gata facut, din magazin.

In bucataria traditionala a populatiilor din arealul Oceanului Indian, laptele de cocos este un ingredient obisnuit in alimentatie. El poate fi folosit chiar pentru sugari, deoarece contine o serie de elemente nutritive care il apropie de calitatea laptelui matern si intareste imunitatea bebelusului. De asemenea, persoanele care au alergie la laptele provenit de la ovine, bovine sau caprine gasesc in laptele de cocos un inlocuitor ideal.

Acest aliment este bogat in substante minerale precum: fier, potasiu, fosfor, contine magneziu, cupru si seleniu in proportiile necesare organismului. Este si motivul pentru care va asi­gura, pe de o parte, sanatatea psihica, pe de alta parte, frumusetea pielii (in decocturi cu diverse plante poate servi inclusiv pentru masti de frumusete).

Desi este un produs gras (66,26% materii grase), el este bogat in acizi grasi saturati, de tipul lauric, palmitic, miristic, ceea ce face ca el sa fie usor asimilabil, sa ajunga direct la ficat unde se transforma in energie. Este indicat, in consecinta, si persoanelor cu colesterol ridicat. Untul de cocos (uleiul care se formeaza deasupra laptelui de cocos) formeaza o emulsie fina in prezenta fierii si a sucului pancreatic. Specialistii sustin ca din aceste consi­derente la persoanele care obisnuiesc sa consume lapte de cocos se va observa o crestere a ratei de metabolizare a hranei, fiind favorizata astfel scaderea in greutate.

In concluzie, avem de-a face cu un aliment cu proprietati laxative, nutritive, diuretice, care are pe deasupra si un rol important in imbunatatirea sistemului imunitar.

Ce putem gati? Laptele de cocos poate inlocui, in aproape toate produsele noastre obis­nui­te, laptele de vaca. Atat in patiserie, cat si pentru sosuri si piureuri. Trebuie sa tinem insa seama de cateva lucruri. Daca, de exemplu, il vom folosi pentru budinci sau piureuri, trebuie sa invar­tim mai mult, ca sa nu se faca cocoloase. De asemenea, este indicat sa diminuam cantitatea de ulei sau unt pe care o punem de obicei in produsul pe care il preparam, deoarece, cum spuneam, laptele de cocos este bogat in grasimi.

Putem sa il folosim, de asemenea, in locul smantanii si, in unele cazuri, in locul untului. E ideal cu fructe de mare.

Mixandu-l cu fructe proaspete sau congelate putem obtine milkshake-uri, inghetate sau sorbeturi.

Laptele gras si gros, care deja a ajuns sa capete consistenta unei smantani, il putem amesteca cu cafea solubila, obtinand o crema delicioasa, care, mancata dimineata, in loc de cafea, ne va da suficienta energie pentru o zi. De altfel, nici macar nu trebuie sa folosim cafea obisnuita, ci din cea decofeinizata, si tot vom avea energie din plin. Deoarece laptele de cocos contine zaharuri (glucoza si fructoza) si are o aroma specifica, pentru multe dintre produse nu e nevoie sa mai adau­gam zahar sau esente care sa le parfumeze.

Cum îți semnalizează corpul că ai un deficit de vitamina D și ce e de făcut
Sanatos si verde 28 Octombrie 2025, 10:13

Cum îți semnalizează corpul că ai un deficit de vitamina D și ce e de făcut

"Vitamina soarelui", esențială nu doar pentru oase, ci și pentru echilibrul imunitar și mental, este deseori neglijată. Ne...

Cum îți semnalizează corpul că ai un deficit de vitamina D și ce e de făcut
Hidratarea corectă, cel mai simplu obicei pentru o viață echilibrată
Sanatos si verde 27 Octombrie 2025, 10:16

Hidratarea corectă, cel mai simplu obicei pentru o viață echilibrată

Apa este esențială pentru viață, însă mulți o neglijează. Corpul nostru este alcătuit în proporție de 60–70% din apă, iar o...

Hidratarea corectă, cel mai simplu obicei pentru o viață echilibrată
Somnul, medicul tăcut: De ce 7-9 ore de odihnă sunt esențiale pentru creier și imunitate
Sanatos si verde 22 Octombrie 2025, 11:49

Somnul, medicul tăcut: De ce 7-9 ore de odihnă sunt esențiale pentru creier și imunitate

Deși organismul uman semnalează constant nevoia de odihnă, mulți adulți ignoră acest semnal, transformând lipsa de somn...

Somnul, medicul tăcut: De ce 7-9 ore de odihnă sunt esențiale pentru creier și imunitate
Trucuri pentru un aer curat în casă: Cum să te protejezi de poluanții invizibili
Sanatos si verde 14 Octombrie 2025, 10:36

Trucuri pentru un aer curat în casă: Cum să te protejezi de poluanții invizibili

Calitatea aerului pe care îl respirăm în interior este de multe ori mai slabă decât cea de afară, din cauza poluanților...

Trucuri pentru un aer curat în casă: Cum să te protejezi de poluanții invizibili
Fermentația: Tradiție culinară și știință modernă pentru sănătatea digestivă
Sanatos si verde 22 Septembrie 2025, 09:26

Fermentația: Tradiție culinară și știință modernă pentru sănătatea digestivă

Ceea ce a început ca o metodă simplă de conservare a alimentelor, folosită de mii de ani de diverse civilizații, a fost...

Fermentația: Tradiție culinară și știință modernă pentru sănătatea digestivă
"Bateria" corpului și a minții: De ce ignorăm cel mai important pilon al sănătății noastre
Sanatos si verde 15 Septembrie 2025, 09:49

"Bateria" corpului și a minții: De ce ignorăm cel mai important pilon al sănătății noastre

Somnul este adesea perceput ca o simplă pauză a activității, un interval pasiv între două zile active. Această perspectivă...

"Bateria" corpului și a minții: De ce ignorăm cel mai important pilon al sănătății noastre
Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic
Sanatos si verde 13 Septembrie 2025, 10:32

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic

Într-o lume din ce în ce mai aglomerată și dominată de stres, abordările holistice ale sănătății mintale câștigă teren....

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic
Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Sanatos si verde 04 Septembrie 2025, 15:13

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare

În era digitală, ecranele de smartphone-uri, tablete și computere au devenit o parte indispensabilă a vieții noastre. De la...

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare