Ascultă Radio Antena Satelor Live

Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată

La Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, pasiunea pentru plante se transformă în știință, iar rezultatele sunt uimitoare. Dr. ing. Costel Vînătoru, cercetător și susținător fervent al valorilor naturale românești, ne-a vorbit despre provocările și bucuriile vieții în slujba florilor și plantelor aromatice.

Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată
Foto: Mariya Muschard / Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 23 Mai 2025, 21:17

„Florile nu sunt doar pentru frumusețe. Ele sunt un test de răbdare, cunoaștere și iubire”, dr. ing. Costel Vînătoru.

Îngrijirea plantelor, mai ales în contextul economic actual, nu este deloc o misiune ușoară. Costurile ridicate ale întreținerii serelor, dar și importurile necontrolate, pun presiune pe cultivatorii români. Chiar și așa, există plante care se îngrijesc ușor precum irisul dar și altele care au nevoie de o atenție deosebită.

„Un cultivator bun trebuie să știe să „vorbească” cu plantele”, explică dr. ing Costel Vînătoru.

De la reglarea factorilor de vegetație lumină, căldură, apă, aer până la alegerea corectă a plantelor pentru mediul disponibil, totul ține de experiență și cunoaștere.

Un exemplu de succes? Colecția impresionantă de iris de la Buzău peste 50 de soiuri, dintre care 46 sunt stabilizate genetic.

„Irisul nu necesită tratamente chimice. Se plantează ușor și încântă ochii în fiecare primăvară. Avem și soiuri unice, de la iris negru catifelat, până la varietăți galbene uriașe sau pitice, cu flori delicate”, spune cercetătorul.

Dar povestea nu se oprește la iris. În seră se regăsesc și soiuri rare de mentă inclusiv mentă cu aromă de ciocolată, apreciată chiar și de companii din Germania.

„Este o realizare. Am reușit să o stabilizăm și lucrăm la omologarea soiului pentru a putea fi cultivat la scară largă în România.”

Un alt erou discret al grădinii este cimbrul. Planta, cunoscută mai ales pentru uzul culinar, este și un puternic antibiotic natural.

„Avem soiuri ornamentale, cu frunză variegată sau cu arome de lămâie. Avem și cimbrișor siberian, o plantă perenă care poate trăi peste 100 de ani. Este o adevărată comoară vegetală”, afirmă Vînătoru.

Pe lângă frumusețea lor, aceste plante aduc și beneficii multiple de la proprietăți medicinale, până la valoare genetică pentru viitoare cercetări. La Buzău, natura este tratată cu respect, pasiune și știință.

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate
Interviuri si reportaje 12 August 2025, 07:12

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate

În prag de toamnă, când organismul are nevoie de susținere pentru a face față schimbărilor de temperatură și eventualelor...

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate
De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada
Interviuri si reportaje 07 August 2025, 14:12

De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada

Într-o piață tot mai aglomerată de produse naturiste, o afacere de familie din județul Dolj atrage atenția prin simplitate,...

De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada
Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat
Interviuri si reportaje 31 Iulie 2025, 15:34

Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat

În România, tot mai mulți oameni redescoperă farmecul vieții la țară prin intermediul fermelor pedagogice, locuri unde...

Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat
Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole
Interviuri si reportaje 28 Iulie 2025, 16:11

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole

World Vision România, organizație dedicată educației, dezvoltării comunitare și protecției copilului, este activă în România...

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole
Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Interviuri si reportaje 23 Iulie 2025, 14:40

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi

Într-o epocă în care mulți tineri aleg calea străinătății, doi frați din comuna Albești, satul Cotu Văii, județul Constanța,...

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Interviuri si reportaje 22 Iulie 2025, 14:32

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde

Într-o zi de vară dogoritoare, echipa emisiunii „Viața la Țară” a ales să aducă în prim-plan un subiect important, dar adesea...

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Interviuri si reportaje 15 Iulie 2025, 18:48

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste

Cel mai amplu control tematic al Gărzii Naționale de Mediu din ultimii ani arată că reciclarea în România rămâne la cote...

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale
Interviuri si reportaje 09 Iulie 2025, 10:16

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale

Punctele gastronomice locale, o inițiativă menită să valorifice tradițiile culinare și să susțină turismul rural autentic, au...

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale