Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată
La Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, pasiunea pentru plante se transformă în știință, iar rezultatele sunt uimitoare. Dr. ing. Costel Vînătoru, cercetător și susținător fervent al valorilor naturale românești, ne-a vorbit despre provocările și bucuriile vieții în slujba florilor și plantelor aromatice.

Articol de Ramona Alexandrescu, 23 Mai 2025, 21:17
„Florile nu sunt doar pentru frumusețe. Ele sunt un test de răbdare, cunoaștere și iubire”, dr. ing. Costel Vînătoru.
Îngrijirea plantelor, mai ales în contextul economic actual, nu este deloc o misiune ușoară. Costurile ridicate ale întreținerii serelor, dar și importurile necontrolate, pun presiune pe cultivatorii români. Chiar și așa, există plante care se îngrijesc ușor precum irisul dar și altele care au nevoie de o atenție deosebită.
„Un cultivator bun trebuie să știe să „vorbească” cu plantele”, explică dr. ing Costel Vînătoru.
De la reglarea factorilor de vegetație lumină, căldură, apă, aer până la alegerea corectă a plantelor pentru mediul disponibil, totul ține de experiență și cunoaștere.
Un exemplu de succes? Colecția impresionantă de iris de la Buzău peste 50 de soiuri, dintre care 46 sunt stabilizate genetic.
„Irisul nu necesită tratamente chimice. Se plantează ușor și încântă ochii în fiecare primăvară. Avem și soiuri unice, de la iris negru catifelat, până la varietăți galbene uriașe sau pitice, cu flori delicate”, spune cercetătorul.
Dar povestea nu se oprește la iris. În seră se regăsesc și soiuri rare de mentă inclusiv mentă cu aromă de ciocolată, apreciată chiar și de companii din Germania.
„Este o realizare. Am reușit să o stabilizăm și lucrăm la omologarea soiului pentru a putea fi cultivat la scară largă în România.”
Un alt erou discret al grădinii este cimbrul. Planta, cunoscută mai ales pentru uzul culinar, este și un puternic antibiotic natural.
„Avem soiuri ornamentale, cu frunză variegată sau cu arome de lămâie. Avem și cimbrișor siberian, o plantă perenă care poate trăi peste 100 de ani. Este o adevărată comoară vegetală”, afirmă Vînătoru.
Pe lângă frumusețea lor, aceste plante aduc și beneficii multiple de la proprietăți medicinale, până la valoare genetică pentru viitoare cercetări. La Buzău, natura este tratată cu respect, pasiune și știință.