Ascultă Radio Antena Satelor Live

Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată

La Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, pasiunea pentru plante se transformă în știință, iar rezultatele sunt uimitoare. Dr. ing. Costel Vînătoru, cercetător și susținător fervent al valorilor naturale românești, ne-a vorbit despre provocările și bucuriile vieții în slujba florilor și plantelor aromatice.

Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată
Foto: Mariya Muschard / Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 23 Mai 2025, 21:17

„Florile nu sunt doar pentru frumusețe. Ele sunt un test de răbdare, cunoaștere și iubire”, dr. ing. Costel Vînătoru.

Îngrijirea plantelor, mai ales în contextul economic actual, nu este deloc o misiune ușoară. Costurile ridicate ale întreținerii serelor, dar și importurile necontrolate, pun presiune pe cultivatorii români. Chiar și așa, există plante care se îngrijesc ușor precum irisul dar și altele care au nevoie de o atenție deosebită.

„Un cultivator bun trebuie să știe să „vorbească” cu plantele”, explică dr. ing Costel Vînătoru.

De la reglarea factorilor de vegetație lumină, căldură, apă, aer până la alegerea corectă a plantelor pentru mediul disponibil, totul ține de experiență și cunoaștere.

Un exemplu de succes? Colecția impresionantă de iris de la Buzău peste 50 de soiuri, dintre care 46 sunt stabilizate genetic.

„Irisul nu necesită tratamente chimice. Se plantează ușor și încântă ochii în fiecare primăvară. Avem și soiuri unice, de la iris negru catifelat, până la varietăți galbene uriașe sau pitice, cu flori delicate”, spune cercetătorul.

Dar povestea nu se oprește la iris. În seră se regăsesc și soiuri rare de mentă inclusiv mentă cu aromă de ciocolată, apreciată chiar și de companii din Germania.

„Este o realizare. Am reușit să o stabilizăm și lucrăm la omologarea soiului pentru a putea fi cultivat la scară largă în România.”

Un alt erou discret al grădinii este cimbrul. Planta, cunoscută mai ales pentru uzul culinar, este și un puternic antibiotic natural.

„Avem soiuri ornamentale, cu frunză variegată sau cu arome de lămâie. Avem și cimbrișor siberian, o plantă perenă care poate trăi peste 100 de ani. Este o adevărată comoară vegetală”, afirmă Vînătoru.

Pe lângă frumusețea lor, aceste plante aduc și beneficii multiple de la proprietăți medicinale, până la valoare genetică pentru viitoare cercetări. La Buzău, natura este tratată cu respect, pasiune și știință.

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 14:53

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești

La nivel european, agricultura se confruntă cu o problemă majoră: îmbătrânirea fermierilor, în special a celor din țările cu...

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2025, 09:37

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba

România are pământ fertil și oameni harnici, dar un sistem care pare să fi uitat să cultive speranța. Dincolo de tractoare și...

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 14:14

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă

Cercetarea agricolă din România trăiește într-un paradox dureros: avem resurse naturale și tradiție științifică, dar lipsa...

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 13:57

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii

În timp ce marile economii europene alocă până la 20% din cifra de afaceri a companiilor agricole pentru cercetare și...

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Interviuri si reportaje 29 Octombrie 2025, 15:13

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România

Despre starea pieței cărnii de porc și despre viitorul zootehniei românești s-a vorbit recent în emisiunea „Viața la Țară”,...

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2025, 15:10

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice

Toamna aduce, ca de obicei, roadele celor care au știut să muncească și să creadă în performanță. Printre puținele companii...

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 09:16

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri

Anul 2025 aduce vești importante pentru viticultura românească. Producția de vin este estimată la aproximativ patru milioane...

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 08:57

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești

Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele...

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești