Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș „roșu” - o rețetă slavă, pentru zilele de post

De o parte și de alta a Prutului, poveștile culinare se întrepătrund cu cele ale lumii slave. observăm, deopotrivă, influențe poloneze, ucraineane, ruse, cuvintele din bucătărie fiind martore savuroase ale acestor împrumuturi.

19 Aprilie 2021, 04:00

Borsul rusesc are doua caracteristici principale. Una este prezenta sfeclei rosii, care ii schimba si culoarea, si gustul. Cea de a doua caracteristica este abundenta legumelor, borsul acesta fiind gros si satios, desi ii lipseste orice urma de proteina sau grasime animala. Ba, aici, am ceva de spus: vom adauga smantana – si o vom face din belsug – in zilele de dulce ori, daca e postul Pastelui, in saptamana alba, zisa si a branzei.

Ce ar trebui sa stii atunci cand alegi sa gatesti, pentru masa de pranz, un bors rusesc?

Ai trebuinta de o sfecla rosie mijlocie, o telina, doi morcovi, varza cruda, un dovlecel, doi cartofi, o ceapa, 1 l de bors, 3 rosii coapte, un pahar de smantana (facultativ), leustean, ulei, sare.Se curata legumele, se taie cuburi mici si se calesc in ulei impreuna cu ceapa si varza tocate. Cand se inmoaie usor, legumele se trec in 2 litri de apa calda si se fierb, acoperit, o jumatate de ora.

Se sareaza dupa gust si se continua fierberea, se incearca legumele, cu precadere sfecla, care fierbe mai greu, si se adauga rosiile decojite si taiate felii subtiri. Dupa 10 minute se adauga borsul fiert separat, o lingura de ulei, leustean tocat si se ia oala de pe foc.

Daca nu-i zi de post, se drege cu smantana pusa direct in farfurie si se serveste cald.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști