Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartofi cu brânză și smântână la cuptor (rețetă din Sita Buzăului)

Conform specialiştilor, cartoful este, la fel ca în trecut, o cultură de importanţă strategică, pentru că asigură siguranţa alimentară. Poate părea o formulă pretenţioasă, dar cu toate acestea rămâne adevărată.

21 Februarie 2015, 09:26

Nu întâmplător, în zona deluroasă a Transilvaniei, cartoful este la fel de necesar ca şi pâinea. Dacă în câmpie se pot cultiva cereale pe suprafeţe extinse, în zona de deal culturile de cartof sunt esenţiale pentru hrana de zi cu zi.

Ca poziţionare, la ora actuală, România, cu aproape 270.000 de ha, se află pe locul doi în Uniunea Europeană, cam pe aceeaşi poziţie cu Germania, în urma Poloniei. Aproape 4 miloane de tone de cartofi se produc în ţara noastră, de unde şi importanţa acestei recolte.
Cu toate acestea, se întrezăreşte o altă perspectivă. Cartoful nu trebuie privit doar ca a doua pâine a României, ceea ce este la ora actuală, ci trebuie gândit în perspectivă.

Cu siguranţă că el va intra în rândul alimentelor cu rol în asigurarea unei alimentaţii sănătoase, deoarece conţine substanţe ce pot controla radicalii liberi.

Mai mult decât atât, în curând cartofii vor depăşi statutul de aliment, putând sta la baza obţinerii maselor plastice, a insulinei sau chiar a energiei ecologice. Iar cum noile tendinţe alimentare cer o întoarcere la natură, prin obţinerea unor ingrediente asupra cărora nu s-a intervenit chimic, cartofii nu au cum să facă excepţie.

Dar pe mine nu viitoarele rețete din cartofi mă interesează, ci acelea mai vechi, cum e și aceasta a zilei de azi:

Ai trebuință de: 4 cartofi mari, 4 linguri de brânză de vacă, două linguri de telemea rasă, 6 linguri de smântână, 25 g unt, o legătură de pătrunjel verde, sare.

Cum se procedează: Se curăță cartofii, se spală, e zvântă și se taie în două, pe lungime. Se scobesc ușor, iar pe partea concavă se mai taie o felie subțire, pentru ca jumătățile de cartof să stea drept în tavă.

Se toacă foarte mărunt pătrunjelul și se amestecă bine cu cele două tipuri de brânză și cu smântâna. Astfel umpluți, cartofii se așază într-un vas termorezistent, se toarnă apă (cât să nu ajungă până la buza de sus a cartofilor), apoi se pune vasul în cuptor, la foc potrivit.

Când cartofii au fiertt bine, se scurge surplusul de apă (dacă e cazul), se pune peste cartofi câte puțin unt și se mai lasă un minut, apoi se servesc.

- Rețetă culeasă din Sita Buzăului, județul Covasna, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști