Ascultă Radio Antena Satelor Live

Crap gătit grecește (rețetă pentru dezlegarea la pește)

Pe 12 decembrie, crestinatatea ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Ierarh Spiridon al Trimitundei. S-a nascut in a doua jumatate a secolului al III-lea, in insula Cipru.

12 Decembrie 2016, 10:29

In copilarie a fost crescator de oi, iar mai tarziu era recunoscut pentru cucernicia si bunatatea sa. Dupa moartea sotiei sale, Sfantul Spiridon s-a apropiat din ce in ce mai mult de Dumnezeu, prin faptele sale bune. Mai mult decat atat, toata averea sa a impartit-o saracilor.

Dumnezeu i-a daruit harul de a face minuni, vindecand multe boli grave si alungand duhurile rele din oameni, cu ajutorul rugaciunilor sale. Este unul dintre cei 318 participanti (alaturi de Sfantul Nicolae, Sfantul Atanasie cel Mare) la Sinodul din Niceea, din anul 325. Acest sinod a avut ca scop principal combaterea ereziilor lui Arie, aparand dogma Sfintei Treimi. Tot cu aceasta ocazie s-au compus primele sapte parti ale Crezului.

Se spune despre Sfantul Spiridon ca purta haine simple, taranesti, iar pe cap avea o mitra din papura. Desi devenise episcop, isi pastrase inca obiceiul de a paste turmele de oi, cu ajutorul unui toiag de lemn. Intreaga sa viata a fost caracterizata prin simplitate si credinta in Dumnezeu.

A trecut la cele vesnice la adanci batraneti, moastele sale fiind asezate intr-o biserica din insula Corfu. O data pe an, lacra cu moaste este ridicata in pozitie verticala, iar credinciosii trec si se inchina dinaintea ei. Invariabil, dupa urmatoarea noapte, papucii sfantului sunt aflati tociti si rupti. Se zice ca noaptea intreaga el alearga prin lume si face fapte bune.
Onorandu-l si noi pe acest sfant ierarh, fiind si dezlegare la peste, vom prepara un

Crap grecesc

Ai trebuinta de un crap cam de un kg, o lamaie, un pahar ulei de masline, sare, piper

Pestele se spala si se curata foarte bine de solzi. I se scot oasele cu ajutorul unui cutit ascutit. Feliile unei jumatati de lamai sunt curatate de coaja si de partea alba. Se cresteaza pestele cu cutitul pentru a fi impanat cu felioarele de lamaie. Se presara sare si piper (dupa gust, pot fi folosite si alte mirodenii) si se asaza pestele in tava. Se toarna uleiul de masline si zeama de la o lamaie. Se lasa pana se rumeneste, stropindu-l din cand in cand cu sosul din tava. Se serveste cald.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști