Ascultă Radio Antena Satelor Live

Crap gătit grecește (rețetă pentru dezlegarea la pește)

Pe 12 decembrie, crestinatatea ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Ierarh Spiridon al Trimitundei. S-a nascut in a doua jumatate a secolului al III-lea, in insula Cipru.

12 Decembrie 2016, 10:29

In copilarie a fost crescator de oi, iar mai tarziu era recunoscut pentru cucernicia si bunatatea sa. Dupa moartea sotiei sale, Sfantul Spiridon s-a apropiat din ce in ce mai mult de Dumnezeu, prin faptele sale bune. Mai mult decat atat, toata averea sa a impartit-o saracilor.

Dumnezeu i-a daruit harul de a face minuni, vindecand multe boli grave si alungand duhurile rele din oameni, cu ajutorul rugaciunilor sale. Este unul dintre cei 318 participanti (alaturi de Sfantul Nicolae, Sfantul Atanasie cel Mare) la Sinodul din Niceea, din anul 325. Acest sinod a avut ca scop principal combaterea ereziilor lui Arie, aparand dogma Sfintei Treimi. Tot cu aceasta ocazie s-au compus primele sapte parti ale Crezului.

Se spune despre Sfantul Spiridon ca purta haine simple, taranesti, iar pe cap avea o mitra din papura. Desi devenise episcop, isi pastrase inca obiceiul de a paste turmele de oi, cu ajutorul unui toiag de lemn. Intreaga sa viata a fost caracterizata prin simplitate si credinta in Dumnezeu.

A trecut la cele vesnice la adanci batraneti, moastele sale fiind asezate intr-o biserica din insula Corfu. O data pe an, lacra cu moaste este ridicata in pozitie verticala, iar credinciosii trec si se inchina dinaintea ei. Invariabil, dupa urmatoarea noapte, papucii sfantului sunt aflati tociti si rupti. Se zice ca noaptea intreaga el alearga prin lume si face fapte bune.
Onorandu-l si noi pe acest sfant ierarh, fiind si dezlegare la peste, vom prepara un

Crap grecesc

Ai trebuinta de un crap cam de un kg, o lamaie, un pahar ulei de masline, sare, piper

Pestele se spala si se curata foarte bine de solzi. I se scot oasele cu ajutorul unui cutit ascutit. Feliile unei jumatati de lamai sunt curatate de coaja si de partea alba. Se cresteaza pestele cu cutitul pentru a fi impanat cu felioarele de lamaie. Se presara sare si piper (dupa gust, pot fi folosite si alte mirodenii) si se asaza pestele in tava. Se toarna uleiul de masline si zeama de la o lamaie. Se lasa pana se rumeneste, stropindu-l din cand in cand cu sosul din tava. Se serveste cald.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion