Ascultă Radio Antena Satelor Live

Minitarte cu crema de nuci (rețeta Mioarei Stochiță)

Cărui copil nu-i plac dulciurile!? Şi cine poate alunga copilul din fiecare dintre noi, atunci când pe dinainte îţi trec minunile dulci ale Mioarei Stochiţă? De la ea am învăţat cum se pregătesc prăjiturile, plăcintele şi celelalte copturi "ca la Videle"...

22 Noiembrie 2022, 08:38

Adică, da, ca acasă la doamna Mioara, maestra dulciurilor noastre de fiecare weekend.

Ne-am obişnuit să o întâlnim prin mai toate târgurile de produse tradiţionale din Bucureşti şi pe la toate evenimentele organizate de Muzeul Satului sau de Muzeul Ţăranului Român. Și de fiecare dată ne îmbie cu bucatele ei minunate, provocându-ne cu un nou produs culinar. Vedeta acestui weekend este minitarta cu cremă de nuci.

Pentru tarte, aluatul cel nisipos se pregăteşte din 500 g făină, 200 g unt, 200 g zahăr farin, 3 ouă, răzătura de la o lămâie, sare, o linguriţă de bicarbonat, stins cu zeamă de lămâie.

Aluatul se întinde, se decupează şi se aşază în formele de tarte, după care se pune deasupra compoziţia de umplutură, făcută din 500 ml lapte, 400 g zahăr, 500 g nucă, 200 g pesmet, sare şi o linguriţă de scorţişoară. După ce au fost scoase din cuptor şi lăsate să se răcească, ineditul acestor tarte îl constituie glazura de ciocolată, peste care gospodina presară nucă mărunţită cu cuţitul.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion