Ascultă Radio Antena Satelor Live

15 semne că ai carență de vitamine

Proteinele sunt unul dintre nutrienții esențiali pentru o sănătate bună a organismului. O deficiență poate avea consecințe grave. Detaliem semnele care dezvăluie că nu mănânci suficiente proteine.

15 semne că ai carență de vitamine

05 Septembrie 2022, 03:48

Proteinele au un rol crucial. Sunt componente structurale ale tesuturilor si celulelor, dar si hormoni si enzime. Acești macronutrienți contribuie, printre altele, la buna funcționare a mușchilor, la transportul oxigenului și la producerea de anticorpi.
La fel ca carbohidrații și lipidele, proteinele sunt esențiale pentru organism. Acesta este motivul pentru care vegetarienii și veganii ar trebui să aibă grijă să includă suficiente proteine ​​vegetale în dieta lor pentru a compensa absența cărnii și a altor produse de origine animală.

Proteine: cantitatea potrivită de mâncat
Proteinele sunt formate din aminoacizi. Deși există un număr mare de ele, doar douăzeci sunt folosite de organism. „Dintre acești 20 de aminoacizi, 11 pot fi produși de corpul uman, iar ceilalți 9 se spune că sunt esențiali, deoarece organismul nu este capabil să-i sintetizeze în cantitate suficientă pentru a-și satisface nevoile. Prin urmare, acești aminoacizi trebuie să fie furnizați de către „aliment”, explică Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (Anses).
Conform recomandărilor nutriționale, proteinele trebuie să constituie 15% din caloriile ingerate zilnic. Este necesar să se numere între 0,83 și 2,2 grame pe kilogram de greutate pe zi de proteine ​​pentru adulții sub 60 de ani. Cerințele sunt în jur de 1 g/kg/zi pentru vârstnici și în jur de 1,2 g/kg/zi pentru femeile însărcinate și care alăptează.
Carnea, ouăle sau laptele sunt deosebit de bogate în proteine. Totuși, este posibil să apelezi și la proteine ​​vegetale: leguminoase (tofu, năut, soia, fasole, fasole, linte etc.), semințe oleaginoase (arahide, migdale, susan etc.) sau chiar cereale (ovăz, grâu, bulgur etc.).
Cu toate acestea, pentru a obține o dietă echilibrată de aminoacizi din proteine ​​vegetale, este utilă combinarea diferitelor alimente vegetale: semințe de leguminoase (linte, fasole, mazăre etc.) cu cereale (orez, grâu, porumb etc.). „De exemplu, o combinație de orez și soia echilibrează aportul de lizină, scăzut în orez, dar bogat în soia, și aportul de aminoacizi cu sulf, sărac în soia, dar bogat în orez.”, precizează Agenția.
Dacă nu consumați suficiente proteine, pot apărea mai multe semne. Le enumerăm pentru tine în imagini.

1) Probleme cu pierderea în greutate
Cercetările, publicate în Nutrition Metabolism, dezvăluie că persoanele care fac dietă care își măresc aportul de proteine ​​cu 30% din aportul zilnic de calorii consumă în medie cu 450 de calorii mai puține în fiecare zi. Acest lucru se traduce printr-o pierdere de cinci kilograme în trei luni.

2) Pofta de alimente grase sau dulci
Proteinele te ajută să te simți plin pe tot parcursul zilei. Deci, dacă ți-e foame în afara orelor de masă... s-ar putea ca meniul tău să aibă lipsă de proteine.

3) Oboseală inexplicabilă
Oboseala cronică sau inexplicabilă poate fi legată de deficiența de proteine.

4) Edem
Edemul, în special la nivelul picioarelor, picioarelor și mâinilor, este un semn comun al lipsei de proteine.
Într-adevăr, proteinele care circulă în sânge (cum ar fi albumina) împiedică acumularea lichidelor în țesuturi.

5) Căderea părului
Keratina, care alcătuiește fibra părului, este o proteină fibroasă. Dacă dieta nu este suficient de bogată în proteine, formarea părului este perturbată.

6) Unghii casante
Unghiile sunt, de asemenea, formate din cheratine. Prin urmare, ele devin mai fragile în cazul unei deficiențe.

7) A fi bolnav des
Proteinele joacă un rol important în formarea anticorpilor. Sistemul imunitar este astfel slăbit în cazul unei deficiențe.

8) Vindecare slabă
Dacă vă vindecați prost, este posibil să aveți lipsă de proteine. Acest element are un rol major in formarea si buna sanatate a epidermei.

9) Dureri musculare
Proteinele participă la formarea mușchilor și la contracțiile acestora. O deficiență le poate afecta funcționarea și poate provoca durere.

10) Pierderea musculară
Având în vedere rolul structural al proteinei în mușchi, o deficiență semnificativă poate duce la pierderea musculară.

11) O schimbare de dispoziție
Neurotransmițătorii implicați în funcționarea creierului sunt alcătuiți din aminoacizi, blocurile de construcție ale proteinelor. Nivelul acestora poate scădea în cazul unei deficiențe, tulburându-ne astfel starea de spirit. De exemplu, nivelurile scăzute de dopamină și serotonina favorizează depresia.

12) Lipsa de concentrare
Serotonina, norepinefrina și dopamina ajută creierul să rămână alert. Dar acestea sunt formate și din aminoacizi. O deficiență poate duce astfel la o lipsă de concentrare.

13) Piele uscată
Pielea este alcătuită din mai multe proteine ​​precum elastina și colagenul. Este astfel afectat dacă nivelul de proteine ​​este insuficient.

14) Fragilitatea ligamentelor
Pe lângă oboseala musculară, ligamentele sunt mai fragile. Atunci este probabil ca entorsele să fie mai frecvente.

15) Susceptibilitate crescută
O deficiență de proteine ​​duce la oboseală fizică și psihică care te poate face mai iritabil și mai sensibil.

Foto: Pixabay

Gastrita - Simptome și remedii naturale
Sanatos si verde 15 Mai 2023, 10:55

Gastrita - Simptome și remedii naturale

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului, care poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv infecții bacteriene,...

Gastrita - Simptome și remedii naturale
Berea și sănătatea inimii -  ce trebuie să știi
Sanatos si verde 14 Mai 2023, 07:27

Berea și sănătatea inimii - ce trebuie să știi

Lucrările publicate în revista Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases sugerează că băutorii „moderați” – adică...

Berea și sănătatea inimii - ce trebuie să știi
De ce este Bloody Mary cocktailul ideal în avion?
Sanatos si verde 14 Mai 2023, 07:22

De ce este Bloody Mary cocktailul ideal în avion?

Bloody Mary, un cocktail care conține vodcă și suc de roșii, precum și sos Worcestershire, Tabasco și sare, are o anumită...

De ce este Bloody Mary cocktailul ideal în avion?
Șampania are puține calorii
Sanatos si verde 12 Mai 2023, 07:17

Șampania are puține calorii

Bulele de șampanie seduc pe mulți dintre noi. Trebuie spus că această băutură de petrecere prin excelență ascunde mai multe...

Șampania are puține calorii
Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta
Sanatos si verde 11 Mai 2023, 11:14

Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta

Prunele sunt extrem de hrănitoare, cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Acestea conțin multe vitamine și minerale, pe...

Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta
Zahărul din alcooluri îngrașă sau nu?
Sanatos si verde 11 Mai 2023, 07:31

Zahărul din alcooluri îngrașă sau nu?

Alcoolurile se pot situa la cele două capete ale acestei dileme: îngrașă sau nu alcoolurile. Evident, pentru asta trebuie să...

Zahărul din alcooluri îngrașă sau nu?
Vinul roșu e bogat în polifenoli chimici antioxidanti
Sanatos si verde 10 Mai 2023, 07:11

Vinul roșu e bogat în polifenoli chimici antioxidanti

Vinul rosu are un avantaj in buzunar fata de alte alcooluri. Conține mulți polifenoli antioxidanti, inclusiv resveratrol.

Vinul roșu e bogat în polifenoli chimici antioxidanti
Ce se întâmplă în corpul tău, atunci când bei alcool
Sanatos si verde 10 Mai 2023, 06:56

Ce se întâmplă în corpul tău, atunci când bei alcool

Numeroasele mesaje de prevenire nu mai fac posibilă ignorarea efectelor nocive ale alcoolului asupra organismului. Dar știi...

Ce se întâmplă în corpul tău, atunci când bei alcool