Ascultă Radio Antena Satelor Live

5 alimente ultraprocesate legate de boala Crohn

Datorită dezvoltării pe scară largă a industriei agroalimentare care oferă alimente deosebit de bogate în zaharuri, sare și grăsimi, alimentele ultraprocesate fac parte integrantă din viața de zi cu zi a populațiilor occidentale. Aceste alimente low-cost sunt vectori ai diverselor boli: diabet, obezitate, cancer... Un studiu recent al Universității McMaster (California, SUA) tocmai a stabilit o legătură între consumul de alimente ultraprocesate și dezvoltarea bolii. a lui Crohns.

5 alimente ultraprocesate legate de boala Crohn
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 02 Aprilie 2023, 17:39

Crohn este o boală inflamatorie intestinală ale cărei consecințe asupra vieții pacienților pot fi considerabile și pot provoca spitalizare. Dacă cauza acestei boli rămâne necunoscută până în prezent, legătura dintre dezvoltarea ei și tipul de dietă pare acum de netăgăduit. Dovada unui studiu realizat anul acesta de Neeruj Narval, profesor de medicina la Universitatea McMaster si gastroenterolog specializat in boli inflamatorii intestinale.

Simptomele și frecvența bolii Crohn
Boala Crohn are ca rezultat fragilitatea și inflamarea mucoasei intestinale și poate afecta orice segment al tractului digestiv (de la gură până la anus).
După cum a indicat Societatea Învățată pentru Boli și Cancer ale Sistemului Digestiv: „Boala Crohn evoluează adesea prin faze de activitate numite „erupții”, care sunt total imprevizibile și foarte variabile ca intensitate, intercalate cu perioade de remisie. Organele (notă: de la gură la anus) devin apoi locul unor ulcerații mai mult sau mai puțin profunde care pot merge până la perforație care poate provoca abcese în contact cu intestinul bolnav.”
De altfel, această boală poate duce la spitalizarea celor mai grav afectați pacienți care prezintă următoarele simptome: hemoragie, diaree, dificultăți de alimentație etc.
În Franța, această boală afectează 120.000 de pacienți, iar incidența continuă să crească în America de Nord și țările occidentale.

Legătura dintre boala Crohn și alimentele ultraprocesate
Studiul condus de Dr. Neeruj Narval s-a bazat pe mai mult de un milion de participanți (prin date colectate din 5 studii anterioare efectuate între 2020 și 2022), dintre care mai mult de jumătate erau femei.
În scopul acestui studiu, următoarele au fost clasificate ca alimente ultraprocesate: suc, carne procesată, sosuri, anumite cereale pentru micul dejun, bomboane preambalate sau pâine industrială.
Rezultă clar că aceste alimente caracterizate prin aditivii și substanțele pe care le conțin pentru a-și îmbunătăți aroma sau perioada de valabilitate cresc riscul de a vedea boala Crohn.
Dimpotrivă, adoptarea unei diete mediteraneene ar ajuta la protejarea împotriva bolii Crohn.
Una dintre explicațiile oferite de studiu ar fi că aceste alimente participă la perturbarea microbiotei intestinale (numită și flora intestinală) „determinând sistemul imunitar să reacționeze împotriva anumitor microorganisme din intestin și apoi declanșând un răspuns inflamator care duce la boala Crohn”.
De menționat că consumul de alimente ultraprocesate prezintă și alte riscuri pentru sănătate. Este legată în special de riscul de hipertensiune arterială, diabet, obezitate sau dezvoltarea anumitor boli cardiovasculare.
Pentru a te proteja de boala Crohn, descoperă o listă (neexhaustivă) de alimente ultraprocesate evidențiate de rezultatele studiului.

1) Cereale pentru micul dejun
Acestea sunt alimente ultra-procesate și foarte bogate în zaharuri rapide... de consumat cu mare moderație

2) Băuturi răcoritoare
Prea bogate în zaharuri, aceste băuturi contribuie și la apariția cancerelor și la un anumit declin cognitiv.

3) Pâine industrială
Pâinea industrială (și în special pâinea de tip sandwich) conține mult mai multe grăsimi, zaharuri și aditivi, în detrimentul fibrelor, decât pâinea artizanală.

4) Bomboane
Coloranții, aditivi de tot felul, uneori chiar ingrediente alergene și bineînțeles excesul de zahăr se numără printre punctele rele acumulate de dulciuri.

5) Carne procesată
Printre alimentele ultraprocesate citate de studiul Dr. Narval se numara in special carnea procesata si mai ales faimoasele „pepite de pui” care acorda loc de mandrie agentilor de texturare, acidificanti si potentiatori de aroma.

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Sanatos si verde 04 Septembrie 2025, 15:13

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare

În era digitală, ecranele de smartphone-uri, tablete și computere au devenit o parte indispensabilă a vieții noastre. De la...

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Sanatos si verde 01 Septembrie 2025, 10:13

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos

Longevitatea nu înseamnă doar să trăiești mai mult, ci și să trăiești mai bine. Sănătatea, vitalitatea și bucuria de a fi...

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Sanatos si verde 31 August 2025, 13:08

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago

Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente afecțiuni moderne, afectând atât persoanele active, cât și pe cele...

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Sanatos si verde 29 August 2025, 08:18

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv

Graba de dimineață face ca mulți copii să plece la școală fără să mănânce nimic sau, și mai rău, cu un croissant și un suc...

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Sanatos si verde 26 August 2025, 13:56

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate

Plantele medicinale care favorizează somnul odihnitor, susțin sănătatea ficatului și bilei și întăresc imunitatea au fost...

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Sanatos si verde 21 August 2025, 09:37

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat

Apa este elementul esențial al vieții, un adevăr pe care îl știm cu toții, dar pe care îl ignorăm adesea în rutina de zi cu...

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură