Ascultă Radio Antena Satelor Live

7 alimente care au grijă de inima ta

Incidența bolilor de inimă rămâne îngrijorătoare, conform statisticilor, care arată că 50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de diverse probleme cardiovasculare.

19 Februarie 2017, 16:52

Din păcate, România se află în primele 4 locuri din lume în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de bolile de inimă. "Majoritatea pacienţilor au dificultăţi în respectarea recomandărilor şi în asumarea unui stil de viaţă sănătos: alimentaţie corectă, menţinerea unei greutăţi corporale în limite normale, renunţarea la fumat, efectuarea de exerciţii fizice în mod regulat, şi, ceea ce este foarte îngrijorător, au o aderenţă scăzută la tratament", afima dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Vestea bună e că acum știm mult mai multe despre modul de a preveni bolile cardiovasculare, care includ atât un accident vascular cerebral (AVC), cât și atacul de cord. O dietă adecvată și un stil de viață sănătos, pot face diferența, prevenind eventualele pericole ce pot afecta iremediabil inima.

De accea, este important să se evite alimentele nesănătoase și să se consume alimente bogate în substanțe nutritive, fibre și grăsimi sănătoase.

Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le incluzi în meniul zilnic, pentru a menține sănătatea inimii tale:

1. Somon
Deoarece conține cantități mari de acizi grași omega 3, somonul ajută la reducerea riscului de aritmie (bătăi neregulate ale inimii), previne ateroscleroza și menține nivelul trigliceridelor în limitele normale. Medicii recomandă consumul de pește, preferabil de pește gras cel puțin de două ori pe săptămână.

2. Ovăz
Bogat în fibre solubile, ovăzul are proprietatea de a reduce nivelul colesterolului. Acesta acționează ca un burete pentru sistemul digestiv, absorbind colesterolul în exces.

3. Ceapa roşie
Deși mai puţin consumată decât ceapa albă, ceapa roșie este mai sănătoasă, arată un studiu recent. Potrivit cercetătorilor din Hong Kong, aceasta oferă protecţie împotriva bolilor de inimă și reduc nivelul colesterolului "rău".

4. Afine
Fructele de pădure, în special, afinele în mod particular contribuie activ la prevenirea riscurilor de boli cardiace. Conform unui studiu recent, femeile cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani care consumă mai mult de trei porții de afine și fructe de pădure pe săptămână, au un risc mai mic cu 32% să se confrunte cu un atac de cord. Antioxidanții continuți de fructele de pădure contribuie la scădea tensiunii arteriale.

5. Citrice
Femeile care consumă cantitîți mari de flavonoide, cum ar fi cele găsite în portocale și grapefruit, au un risc mai mic cu 19% de a suferi un accident vascular cerebral ischemic. Bogate în vitamina C, citricele sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă.

6. Ceai verde şi negru
Studiile arată că riscul de boli de inimă poate fi redus cu aproximativ 11% consumând ceai verde sau negru. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Australia de Vest, ceaiul reduce riscul de îngroşare al arterelor şi asta datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi.

7. Ciocolata neagră (peste 70% cacao)
Cercetări recente au demonstat că femeile peste 45 de ani pot să reducă riscul de insuficienţă cardiacă dacă mănâncă regulat o cantitate moderată de ciocolată neagră (peste 70% cacao).

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 12:49

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor

Într-o lume plină de opțiuni de gustări și fructe, una dintre ele se distinge ca o adevărată bijuterie a nutriției - rodia.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 11:58

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății

Ceaiul este mult mai mult decât o simplă băutură reconfortantă, este un elixir al sănătății care ne surprinde cu beneficii...

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 10 Mai 2024, 14:02

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă

Cancerul gastric, o afecțiune gravă care afectează stomacul, este asociat adesea cu factori de mediu și stiluri de viață...

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 11:39

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede

Pierderea grăsimii abdominale este departe de a fi ușoară. Procesul necesită o revizuire a obiceiurilor alimentare și a...

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 07:54

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?

Sunteți un fan al jocurilor video de sport? Jurați pe tenisul virtual, iar golful pe o consolă nu are niciun secret pentru...

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Sanatos si verde 02 Mai 2024, 20:03

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?

Respirația dificilă din cauza unui atac de astm poate necesita spitalizare de urgență. O criză de astm fără Ventolin este o...

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Alimentața în postul Paștelui
Sanatos si verde 25 Aprilie 2024, 12:40

Alimentața în postul Paștelui

Persoanele care țin postul Paștelui fac acest lucru din motive spirituale, însă ar trebui avută în vedere și starea de...

Alimentața în postul Paștelui
Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale