Alimente bogate în antioxidanți
Antioxidanții sunt acele substanțe care previn deteriorarea celulelor, proces rezultat în urma oxidării. In organism se formeaza radicali liberi, ce cauzeaza probleme grave la nivelul tesuturilor si celulelor. Antioxidantii pot fi de folos, pot preveni aparitia unor boli de inima, a cancerului sau a imbatranirii premature, eliminand radicalii liberi.
24 Septembrie 2015, 05:27
Cateva beneficii ale consumului de alimente bogate in antioxidanti includ: prevenirea imbatranirii, mentinerea stralucirii si sanatatii pielii, reducerea riscului de aparitie a cancerului, sprijin in procesul de detoxifiere, prelungirea duratei de viata. Cele mai multe fructe, legume si ierburi contin substante antioxidante (vitamina C, beta-caroten, flavonoide sau licopen).
Nu exista un necesar zilnic bine-stabilit pentru antioxidanti, insa aceste niveluri au fost evaluate de catre cercetatori in scorul ORAC, in cadrul caruia se testeaza puterea de a absorbi si elimina radicalii liberi. Masuratorile au fost realizate de un institut din SUA (National Institute of Aging) si se bazeaza pe 100 de grame din fiecare aliment.
Iata lista realizata de specialisti, cu cele mai importante alimente bogate in antioxidanti:
1. Goji
25,000 scor ORAC
2. Afine
14,000 scor ORAC
3. Ciocolata neagra
21,000 scor ORAC
4. Nuci pecan
17,000 scor ORAC