Ascultă Radio Antena Satelor Live

Beneficii ale legumelor de primăvară pentru sănătate

Întotdeauna ne bucură venirea primăverii, atât pentru natura care reînvie, dar și pentru legumele bune pe care le aduce acest anotimp. Primăvară nu o vedem fără ridichi, ceapă verde, usturoi, spanac, urzici, lobodă.

01 Martie 2016, 08:32

Acestea sunt printre legumele care au şi o mare valoare în sănătatea noastră dacă le consumăm primăvară. Efectele pozitive pentru sănătate ale legumelor de primăvară sunt precizate de doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.

Legumele de primăvără – ridichi, ceapă verde, usturoi, spanac, urzici, lobodă – sunt o importantă sursă de energie pentru organism, organism care iese din iarnă obosit, fără vlagă, lipsit de elementele nutriționale. Aceste legume sunt bogate de vitamine, minerale, enzime, fibre, iar ele asigură energia în nutriția organismului şi nutriția celulară.

Ridichile conțin: vitamina C, B6, potasiu, magneziu, cupru, zinc. Ridichile asigură detoxifierea organismului şi, în același timp, o întărire a sistemului imunitar. Calorii aproape sunt 0. Deci calorii minime şi de aceea ridichile sunt recomandate în dietele de scădere în greutate.

Consumul ridichilor este recomandat în afecțiuni pulmonare. Ridichile combat tusea, împiedică dezvoltarea pietrelor la rinichi, ceea ce este foarte important. Deci o cură cu suc de ridichi împiedică dezvoltarea pietrelor la rinichi.

Salata verde este puternic detoxifiant. Conține: vitamina A, C, B1, B2, potasiu, fier, cupru, fosfor şi molibden. Are un aport energetic scăzut – 13 calorii la 100 de grame – şi este recomandat în curele de slăbire. Intensifică tranzitul intestinal, curăță vasele de sânge, reglează activitatea endocrină.

Potasiul din salata verde ajută mult la controlul ritmului cardiac şi al tensiunii arteriale. Cuprul şi fierul sunt necesare pentru formarea celulelor roşii. Foarte important: cu cât salata este închisă la culoare, mai verde închis, cu atât este mai bogată în elemente nutriționale.

Ceapa verde este bogată în antioxidanți şi stimulează procesele de regenerare ale organismului. Conține: vitamina C, potasiu, calciu, quercitină şi fibre. O cură de ceapă are efect diuretic şi antialergic. Ceapa este, de asemenea, depurativă. Ajută la curățarea tenului şi strălucirea pielii. Are efect antibacterian şi detoxifiant şi consumată zilnic contribuie la scăderea colesterolului, a trigliceridelor din sânge, previne instalarea bolilor cardiovasculare.

legume de primavaraUsturoiul verde este extrem de benefic pentru sănătate. Este puternic antibacterian şi conține alicina, care este un antibiotic natural.

Spanacul este renumit pentru combaterea anemiei. Conține mult fier pe 100 de grame şi o substanță numită saponină ce facilitează absorbția fierului şi a iodului, întărind sistemul imunitar şi glandular. Deci spanacul poate să echilibreze funcția glandulară. Saponina are un rol benefic asupra sistemului digestiv. Spanacul conține, de asemenea, vitamina A, B2, B6, C, E, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, zinc, clorofilă care este extrem de benefică la nivelul organismului, este antioxidant şi o să pun accent pe luteină, care este un carotenoid. Să nu uităm faptul că luteina hrănește stratul de macula lutea de la suprafață retinei. Deci o cură cu spanac ajută mult şi poate să prevină, mai târziu, degenerarea maculară. Spanacul remineralizează organismul, ajută la absorbția calciului în oase.

Loboda este similară spanacului ca efect, dar conține foarte multă vitamina C şi vitamina K. Deci are proprietăți depurative puternice şi diuretice. Creşte rezistența vaselor sangvine şi reduce riscul accidentelor vasculare tocmai datorită conținutului mare de vitamina C şi K.

Urzicile sunt bogate în aminoacizi şi minerale. Conțin: vitaminele A, B2, C şi potasiu, clorofilă, săruri minerale, calciu, magneziu, fier, substanțe proteice, acid foliculilor şi amine. Urzica este şi o plantă medicinală, cu multe efecte benefice asupra organismului: regenerează celulele şi țesuturile. Se consumă în curele de detoxifiere şi de pierdere în greutate.

Este recomandat ca aceste plante să se consume sub formă de salate sau crude, pentru că, din păcate, metodele de preparare, prin fierbere etc. diminuează mult cantitatea de vitamine, care se distrug la temperaturi înalte. Chiar şi preparate la abur. Este o preparare mult mai sănătoasă decât fierberea. Chiar se recomandă prepararea la abur.

Rador.ro

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale