Ascultă Radio Antena Satelor Live

Beneficiile ascunse în culorile curcubeului vegetal

Natura are puterea de a ne călăuzi gusturile către ceea ce este benefic și sănătos. Important este ca noi să înțelegem și să conștientizăm faptul că legumele și fructele, cu atât mai mult cele colorate în nuanțe puternice, conțin substanțe care au numeroase beneficii pentru organism.

16 Aprilie 2016, 09:02

Fitochimicalele care se regăsesc în legumele și fructele viu colorate, împreună cu vitaminele și fibrele pe care acestea le conțin, acționează ca antioxidanți puternici, care stimulează sistemul imunitar.

Mai mult decât atât, aceste bogății colorate ale naturii conțin puține calorii, astfel încât, dacă le includem în dietă acestea aduc beneficii multiple atât sănătății, cât și siluetei, fără a crea dezechilibre.

Fiecare culoare care se regăseste în fructe și legume aduce avantaje importante sănătății noastre.

Portocaliu

Alfa și beta carotenul dau legumelor și fructelor o culoare vibrantă, portocalie. Organismul nostru transformă aceste substanțe într-o formă activă a vitaminei A, care menține sănătatea ochilor, oaselor și sistemului imunitar. Oferta portocalie este extrem de bogată. Pe lângă morcovi și cartofi dulci poți încerca caise, mango, portocale, papaya, dovleac, tangerine.

Roșu

Fructele și legumele roșii își iau culoarea din licopen, o fitochimicală care are puterea de a proteja împotriva cancerului de sân și de prostată, dar și puterea de a scădea riscul de atac cerebral. Roșiile, ardeii roșii, sfecla roșie, căpșunile, merele, rodiile, pepenele roșu, zmeura, cireșele și vișinele se numără printre fericitele deținătoare ale acestor proprietăți valoroase.

Galben și verde

Legumele și fructele în aceste culori sunt bogate în luteină și zeaxantină, două fitochimicale care previn degenerarea maculară, principala cauză a pierderii vederii. În plus, legumele cu frunze verzi au și beta caroten. De aceea, este o binecuvântare să incluzi în meniu salata verde, rucola, broccoli, anghinare, spanac, sparanghel, dovlecei, ardei, porumb sau fructe precum : banane, lămâi, pere, pepene galben.

Albastru, violet, purpuriu

Legumele și fructele care au aceste culori sunt bogate în antocianine, antioxidanți asociați cu sănătatea optimă a inimii și a funcțiilor cerebrale. Consumul acestor vegetale poate reduce riscul apariției bolii Parkinson. Include în mesele zilnice fructe de pădure (coacăze, mure, afine, merișoare), prune, vinete, pentru un aport maxim din acești antioxidanți.

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale