Ascultă Radio Antena Satelor Live

CEAIUL DE MUȘEȚEL PREVINE CANCERUL! Uite de ce e atât de bun

Ceaiul de musetel, consumat pentru perioade indelungate, a fost asociat cu un risc mai mic de cancer al tiroidei, potrivit unui studiu de mica amploare realizat in Grecia. Oamenii de stiinta au discutat cu mai multi locuitori din Atena despre stilul lor de viata si obiceiurile lor alimentare si au descoperit ca persoanele care beau mai mult ceai de musetel pentru o perioada mai indelungata prezentau un risc mai scazut de a dezvolta tumori benigne sau maligne la nivelul tiroidei.

22 Aprilie 2015, 13:36

Desi acest studiu nu demonstreaza faptul ca acest tip de ceai previne cancerul, rezultatele analizei se adauga unui numar tot mai mare de cercetari stiintifice anterioare care au subliniat beneficiile medicale ale dietei mediteraneene, care include pe langa carnea de peste, legume proaspete si grasimi sanatoase, o mare cantitate de ceai, a precizat Athena Linos, cercetatoare la Institutul de medicina preventiva Prolepsis din Grecia, coautoare a studiului.Multe persoane care traiesc in Grecia au adoptat dieta mediteraneana. La fiecare 100.000 de persoane din aceasta tara, aproximativ 1,6 sunt diagnosticate cu cancer de tiroida in fiecare an. Prin comparatie, acest raport este de 13,2 la 100.000 si de 5,2 la 100.000 in Statele Unite, respectiv Uniunea Europeana.

"Acest fapt sugereaza ca ar putea fi ceva din dieta grecilor - precum ceaiul - care contribuie la aceasta diferenta", au spus autorii studiului.Cercetatorii greci au analizat ratele de aparitie a cancerului si obiceiurile alimentare pentru un grup de 113 pacienti internati in doua spitale din Atena, diagnosticati cu cancer de tiroida, intre anii 1990 si 1993. Ei au comparat datele acestora cu cele obtinute de la 178 de persoane care nu aveau cancer de tiroida, fiind fie sanatosi, fie diagnosticati cu alte boli, si cu datele recoltate de la 286 de persoane cu noduli tiroidieni benigni.Participantii au oferit informatii despre istoricul lor familial, dietele si obiceiurile lor alimentare, inclusiv despre consumul de alcool, cafea si ceai.Dupa ce au eliminat alti factori de risc precum varsta, sexul si indicele de masa corporala, oamenii de stiinta au descoperit ca pe masura ce consumul zilnic de ceai de tei creste, riscul de a dezvolta orice tip de noduli tiroidieni a scazut considerabil.

Persoanele care beau ceai de musetel de doua pana la sase ori pe saptamana prezentau un risc cu 70% mai mic de cancer tiroidian. Dupa 30 de ani de consum regulat de ceai de musetel, acest risc scade cu aproximativ 80%.Cercetatorii au analizat si legatura dintre riscul de cancer tiroidian si alte doua tipuri de ceai, foarte populare in Grecia - ceaiul de salvie si ceaiul dintr-un amestec de plante, cunoscut sub numele de "ceai de munte". Ei au descoperit ca si aceste tipuri de ceaiuri contribuie la o scadere a riscului de cancer tiroidian, insa legatura statistica nu a fost la fel de consistenta ca in cazul ceaiului de musetel.

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 11:54

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității

Merele, considerate adesea un aliment de bază datorită disponibilității și versatilității lor, sunt mai mult decât o gustare...

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 09:28

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă

Începând de astăzi, timp de două săptămâni, emisiunea „Viața la Țară” lansează campania intitulată „Sănătatea din bucate”....

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare