Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cele 5 beneficii pentru sănătate ale ouălor

Bune pentru siluetă, inimă, creier, ochi și oase, ouăle conțin multe beneficii în coajă. Cu Raphaël Gruman, nutriționist, facem un bilanț al multiplelor puteri ale ouălor și îți oferim 5 motive să mănânci mai multe dintre ele!

Articol de Simona Lazăr, 08 Octombrie 2023, 06:56

Într-un ou de găină care cântărește în medie 60 de grame, găsești în jur de 6 grame de coajă, 37 de grame de alb și 17 de grame de gălbenuș. Și fiecare parte a ouului are interesul ei. Potrivit lui Raphaël Gruman, nutriționist și autor al cărții Mă tratez cu mezonutrienți (ed. Leduc.s), nu mâncăm suficient din ei. Cu toate acestea, ouăle nu sunt lipsite de beneficiile lor
Bogat în proteine, lipide și vitamine, oul are cu siguranță multe comori în coajă. Efectul său de suprimare a poftei de mâncare îl face benefic pentru menținerea în formă, iar conținutul său de vitamine ajută la reducerea îmbătrânirii funcțiilor cognitive. În ceea ce privește sistemul tău cardiovascular, acesta nu este afectat: aminoacizii conținuti în ouă sunt cunoscuți că reglează tensiunea arterială. Și dacă ești predispus la colesterolul rău (LDL), ouăle ar putea fi, de asemenea, o soluție. Cu expertul nostru, elaborăm o imagine de ansamblu asupra puterilor ouălor asupra sănătății.
Pentru a rămâne în formă, mâncați ouă
Tocmai pentru bogăția sa în proteine, oul este recomandat la micul dejun. Acest aliment necesită mult timp pentru a fi digerat de către stomac și, prin urmare, oferă un efect de sațietate timp de câteva ore.
„Oul se întâmplă să fie un concentrat de proteine ​​animale (aproximativ 7 grame pentru un ou de 60 de grame, nota editorului)”, subliniază Raphaël Gruman. Acest lucru îl face un nutrient cu calități nutriționale excelente. De fapt, aceste proteine ​​contin cei opt aminoacizi esentiali pentru satisfacerea nevoilor organismului.
Această densitate de proteine ​​face oul deosebit de umplut. "De aceea îl recomand persoanelor care doresc să slăbească", adaugă nutriționistul nostru. "Efectul său de sațiere vă va reduce rapid pofta de mâncare și vă va împiedica să aveți pofta de gustare între mese. În plus, proteinele complete din ouă vor întări și fibrele musculare. Sunt ideali pentru dieta.
În două ouă sunt 13 grame de proteine, ceea ce este la fel de mult ca într-o friptură de 50 de grame. Dintre toate proteinele alimentare, este cea care se apropie cel mai mult de referința definită de OMS, ca fiind capabilă să asigure cantități suficiente pentru a acoperi nevoile de aminoacizi ale organismului.
Te întrebi dacă ouăle sunt bogate în calorii? „Cu siguranță, este”, subliniază nutriționistul. Dar caloriile sale nu provoacă creștere în greutate. De fapt, raportul proteine/grăsimi nu este atât de important, dacă le comparăm cu cele ale brânzei. Ouăle nu oferă grăsime și nu contin zahar. De asemenea, diabeticii se pot bucura de ea.

Ouă, aliați ai inimii tale
Nu numai că ouăle contribuie la colesterolul bun, dar, mai presus de toate, sunt o modalitate bună de a reduce tensiunea arterială.
„Ouale contin acizi nesaturati care sunt benefici pentru inima. Ele ajută la reducerea colesterolului LDL rău, care poate preveni, prin urmare, riscul de boli cardiovasculare”, explică Raphaël Gruman. Reamintim că colesterolul este o lipidă, care produsă în exces, este propice infarctului când se acumulează pe peretele arterelor.
Dacă unii oameni tind să creadă că ouăle pot crește colesterolul rău, să fie liniștiți: în realitate, grăsimile saturate sunt în principal cele care promovează excesul de colesterol (LDL). Cu toate acestea, în gălbenușul de ou, există foarte puține grăsimi saturate.
În plus, o componentă a albușului de ou este de ajutor în scăderea tensiunii arteriale. A fost un studiu chinez care a făcut această constatare. Ea a identificat RVPSL (un amestec de aminoacizi) care ar putea ajuta la reducerea hipertensiunii. Această descoperire a fost făcută de echipa dr. Zhipeng Yu de la Universitatea Jilin (China), în colaborare cu cercetători americani de la Universitatea Clemson (Carolina de Sud).
Ouăle sunt bune pentru vedere
Știați că prin consumul de ouă acoperiți cel puțin 20% din necesarul zilnic de fier, iod, seleniu, fosfor și vitaminele A, E, B2, B5, B6, B8 și B9? Și se dovedește că aceste vitamine ar putea preveni anumite boli ale retinei, precum cataracta.
Acest aliment este, de fapt, prevăzut cu luteină și zeaxantină, doi carotenoizi (set de molecule) care au puterea de a proteja împotriva anumitor boli ale retinei precum retinopatia diabetică.
În cele din urmă, se spune că luteina conținută în ou îmbunătățește vederea pe timp de noapte și se dovedește eficientă atunci când conduceți noaptea. Experiență testată și aprobată de studii științifice.
Creier: ouă, o armă împotriva bolii Alzheimer
Dacă vrei să-ți menții creierul sănătos cât mai mult timp, ouăle sunt din nou aliatul tău. „Vitamina B6 conținută în ouă ajută la prevenirea tuturor degenerării creierului”, explică Raphaël Gruman. „Acest aliment ar putea, prin urmare, să vă îmbunătățească performanța intelectuală și să reducă efectele îmbătrânirii asupra funcțiilor cognitive.”
De asemenea, menționăm că oul este de departe cel mai bogat aliment în colină (un ou conține 125 mg). S-a dovedit prin numeroase studii că acest tip de vitamina B are beneficii importante pentru creier, în special în memorie și în reducerea riscului de demență. Una dintre ele, publicată în ianuarie 2019, demonstrează că acest nutrient ar putea proteja mai multe generații de boala Alzheimer. În plus, colina ajută la stimularea creierului și îi întărește funcțiile de auto-curățare, au spus oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Arizona.
Vitamina D, cu care este echipat oul, are și un efect protector asupra creierului prin prevenirea demenței.
„Deosebit de bogate în calciu, ouăle au capacitatea de a preveni osteoporoza”, spune Raphaël Gruman. Această boală osoasă combină atât o reducere a densității osoase, cât și modificări ale micro-arhitecturii sale: osul este mai fragil, mai puțin rezistent și, în consecință, crește riscul de fractură (fracturi de col femural). , încheietura mâinii, vertebrelor...).
Concentrați-vă pe ouă pentru a preveni osteoporoza
„Deosebit de bogate în calciu, ouăle au capacitatea de a preveni osteoporoza”, spune Raphaël Gruman.
Această boală osoasă implică o reducere a densității osului și modificări ale micro-arhitecturii acestuia: osul este mai fragil, mai puțin rezistent și, în consecință, crește riscul de fractură (fracturi ale colului femurului, ale încheieturii mâinii, etc.). vertebre...).
Datorită conținutului de calciu al oului (50 mg la 100 g) are o putere preventivă împotriva acestei boli. În plus, nu uitați că gălbenușul de ou este foarte bogat în vitamina D. Această vitamină este, de asemenea, esențială pentru întărirea masei osoase.
Iar daca suferi de osteoartrita la degete, in meniu trebuie puse si ouale, pentru continutul lor de omega 3. „Ouăle sunt unul dintre alimentele capabile să prevină osteoartrita sau artrita”, împărtășește Raphaël Gruman. Într-adevăr, împotriva osteoartritei degetelor și a mâinilor, se recomandă o dietă bogată în acizi grași omega-3.”.
În concluzie, să știți că cel mai bun mod de a consuma ouă pentru sănătate este fierte moale! „Cel mai bine este să-l consumi după ce au fiert albușul și gălbenușul, astfel încât să fie cât mai digerabil posibil”, ne sfătuiește Raphaël Gruman. Pe această poftă bună!

Vitamina D, absolut necesară iarna
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 12:10

Vitamina D, absolut necesară iarna

Vitamina D este unul dintre cei mai importanţi nutrienţi pentru sănătatea noastră, deoarece joacă un rol cheie în reglarea...

Vitamina D, absolut necesară iarna
Beneficiile consumului de castraveţi pentru sănătate
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 12:09

Beneficiile consumului de castraveţi pentru sănătate

Există multe motive pentru a consuma castraveţi în fiecare zi, deoarece sunt hrănitori şi bogaţi în vitamine şi pot fi o bună...

Beneficiile consumului de castraveţi pentru sănătate
Alimente care ne îmbunătăţesc starea de spirit
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 12:03

Alimente care ne îmbunătăţesc starea de spirit

Unele alimente conţin serotonină, denumită şi "hormonul fericirii", deoarece reglează starea de spirit, somnul şi apetitul....

Alimente care ne îmbunătăţesc starea de spirit
Cum ne influențează arhetipurile și inconștientul colectiv și cum să le folosim pentru a ne îmbunătăți viața
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 11:55

Cum ne influențează arhetipurile și inconștientul colectiv și cum să le folosim pentru a ne îmbunătăți viața

Arhetipurile sunt imagini, simboluri și modele comportamentale care există în inconștientul colectiv al omenirii. Acestea...

Cum ne influențează arhetipurile și inconștientul colectiv și cum să le folosim pentru a ne îmbunătăți viața
4 hormoni care ne ajută să slăbim
Sanatos si verde 21 Noiembrie 2023, 11:53

4 hormoni care ne ajută să slăbim

Hormonii pot juca un rol important în controlul greutății noastre și în atingerea obiectivelor noastre de a slăbi. Începutul...

4 hormoni care ne ajută să slăbim
5 greșeli în relația de cuplu și cum să le îndrepți
Sanatos si verde 16 Noiembrie 2023, 10:35

5 greșeli în relația de cuplu și cum să le îndrepți

În mod eronat credem că iubirea este suficientă pentru a avea o relație de cuplu fericită. Relațiile fericite însă nu se...

5 greșeli în relația de cuplu și cum să le îndrepți
Cum să nu mai suferi: vindecă-ți traumele din copilărie
Sanatos si verde 16 Noiembrie 2023, 10:33

Cum să nu mai suferi: vindecă-ți traumele din copilărie

Fiecare dintre noi are propria sa istorie influențată de familie, mediu, evenimentele și oamenii din jurul său. Toate au avut...

Cum să nu mai suferi: vindecă-ți traumele din copilărie
Astenia de toamnă: Cum să combați oboseala și stările de tristețe
Sanatos si verde 14 Noiembrie 2023, 10:36

Astenia de toamnă: Cum să combați oboseala și stările de tristețe

Astenia de toamnă reprezintă un set de simptome și efecte psihologice care te pot afecta în tranziția dintre vară și toamnă....

Astenia de toamnă: Cum să combați oboseala și stările de tristețe