Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cojile de ouă – sursă naturală de calciu. 4 beneficii ale acestora

Oul este un super-aliment, însă puţini cunosc faptul că învelişul său aduce beneficii multiple, fiind o sursă importantă de calciu biovalabil, dens şi bine absorbit.

06 Martie 2016, 09:06

Cojile de ouă abundă în minerale, predominant fiind calciul, care se găseşte într-un procent de 90% ( fiecare ou de dimensiune medie are 750 – 800 mg de calciu). Alte minerale care se găsesc în proporţii semnificative în coaja de ou sunt zincul, fierul, cuprul, manganul, fosforul, fluorul, clorul, siliconul, sodiul, potasiul, zincul, gelatina, colagenul şi molibdenul. Totodată, proteina din coajă de ou este compusă din aminoacizi precum metionina, cisteina, lizina, izoleucina.

Coaja înseamnă 9-12% din greutatea totală a unui ou, iar aceasta conţine carbonat de calciu, un "ingredient" important al antiacidelor gastrice. Bogăţia ascunsă în coaja oului provine de la cele 27 de microelemente ce pot fi absorbite de organism.
Studiile au relevat faptul că, compoziţia cojilor de ouă este similară cu cea a dinţilor noştri. De aceea, cojile de ouă au capacitatea de a furniza calciul necesar pentru a remineraliza dinţii şi pentru a-i face mai puternici.

Cojile de ouă vă pot scăpa de multe probleme de sănătate, printre care amintim:

1. Dureri articulare - membranele de coajă de ou conţin substanţe precum glucozamina şi acid hialuronic care îmbunătăţeşte elasticitatea articulaţilor. Astfel, cojile de ou au fost şi sunt folosite în tratamentul artritei, fiind eficiente în scăderea durerilor articulare.

2. Osteororoza - cojile de ou sunt eficiente şi în tratamentul displaziei congenitale de şold sau a osteoporozei. Studiile au arătat că pudra din coajă de ouă reduce durerea în osteoartrita, creşte mobilitatea şi opreşte pierderea densităţii osoase în cazul femeilor aflate în postmenopauză.

3. Tratează ulcerele şi gastritele
Carbonatul de calciu din coaja de ou acţionează ca un antiacid gastric, fiind un remediu eficient în tulburările gastrice, ulcere şi gastrite. Se spală coaja a două ouă, se mărunţeşte foarte fin, se adaugă trei linguri de suc de lămâie şi jumătate de pahar cu lapte cald. Acest amestec se consumă de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

4. Detoxifică sângele
Mineralele ce se gasesc în coaja de ou contribuie la restabilirea lipsei de calciu de la nivelul sângelui. Spălaţi coaja a cinci ouă, mărunţiţi-o foarte fin şi adaugaţi praful obţinut în doi litri de apă. Beţi câte două pahare zilnic. Puteţi adăuga şi câteva picături de lămâie. Lichidul poate fi ţinut a frigider timp de 7 zile.

Cum se obţine pulberea din coji de ouă:

Spalăţi cojile de ouă în apă călduţă pentru a înlătura albuşul, având grijă să nu înlăturaţi membrana căci aceasta conţine nutrienţi importanţi. Scoateţi-le din apă şi puneţi-le la uscat la aer.
Odată ce cojile de ou sunt uscate complet, le puteţi adăuga într-un blender sau intr-o râşniţă de cafea pentru a obţine din ele o pudră (preferabil râşniţă de cafea).

Pudra obţinută poate fi depozitată într-un borcan de sticlă. Adăugaţi ½ de pudră de coajă de ou în băutura preferată, în lapte sau în smoothie-uri. Pentru a obţine o formă de citrat de calciu, puteţi turna peste cojile de ou sfărămițate puţin oţet de cidru de mere natural sau suc de lămâie.

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Sanatos si verde 02 Mai 2024, 20:03

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?

Respirația dificilă din cauza unui atac de astm poate necesita spitalizare de urgență. O criză de astm fără Ventolin este o...

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Alimentața în postul Paștelui
Sanatos si verde 25 Aprilie 2024, 12:40

Alimentața în postul Paștelui

Persoanele care țin postul Paștelui fac acest lucru din motive spirituale, însă ar trebui avută în vedere și starea de...

Alimentața în postul Paștelui
Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit