Dieta mediteraneană reduce riscul de cancer mamar
Dieta mediteraneană poate reduce riscul de îmbolnăvire de cancer mamar, pe lângă celelalte efecte benefice asupra sănătăţii, conform unui nou studiu realizat în Spania, informează Live Science.
17 Septembrie 2015, 04:44
În cadrul studiului, cercetătorii au observat că femeile cărora li s-a cerut să urmeze o dietă mediteraneană se confruntau cu un risc de îmbolnăvire de cancer mamar cu 68% mai mic decât cele care au urmat o dietă doar cu conţinut redus de grăsime.
Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 4.152 de femei aflate în perioada postmenopauză, sănătoase din punct de vedere clinic şi fără antecedente oncologice. Ele au fost împărţite în trei grupuri, fiecare dintre grupuri primind câte o dietă diferită.
Astfel, unul dintre grupuri a primit o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin (15% din caloriile zilnice obţinute prin această dietă proveneau direct din uleiul de măsline). Un al doilea grup a primit o dietă mediteraneană bogată în nuci, iar pentru cel de-al treilea grup, cel de control, s-a optat pentru mâncare obişnuită cu condiţia reducerii consumului de grăsime.
După aproximativ cinci ani, 35 dintre cele 4.152 de femei care au participat la studiu s-au îmbolnăvit de cancer mamar.
Conform oamenilor de ştiinţă, femeile din grupul care a respectat dieta mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin s-au confruntat cu cel mai scăzut risc de îmbolnăvire de cancer la sân. Cercetătorii au observat o mică scădere a acestui risc şi în cazul femeilor care au urmat dieta mediteraneană pe bază de nuci, însă scăderea a fost insuficientă pentru a fi considerată relevantă din punct de vedere statistic (ar fi putut fi rodul întâmplării).
Dieta mediteraneană conţine numeroşi ingredienţi cu proprietăţi antitumorale, conform unuia dintre autorii acestui studiu, dr. Miguel Martinez-Gonzalez, de la Universitatea din Navarra.