Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miere de Manuka – beneficii și tratamente

Mierea de Manuka, produsa in Noua Zeelanda de catre albinele care polenizeaza florile arbustului cu acelasi nume, este un tip de miere unic, cu nenumarate beneficii pentru sanatate.

16 August 2015, 21:00

Mierea a fost si este folosita in scopuri medicinale de mii de ani, avand in vedere faptul ca este una dintre cele mai bogate surse naturale antimicrobiene. Fie ca este vorba de traditia din Orient sau mitologia greaca, toate culturile din lume au laudat mierea ca fiind o comoara, cu puteri vindecatoare uimitoare.

Cu toate acestea, din cauza industrializarii, mierea nu mai este ceea ce a fost odata. La fel ca multe produse disponibile in comert astazi, exista diferite optiuni si variante. In cazul mierii, oferta este larga, cu mai mult de 300 de soiuri – miere bio sau pasteurizata, cu ceara comestibila adaugata in borcan, lichida sau cristalizata, produsa local sau importata si asa mai departe. Cele mai multe produse vandute pe scara larga contin substante daunatoare, conservanti si coloranti. Insa pentru o miere de calitate, se recomanda intotdeauna un producator autohton, de incredere.

Revenind la mierea produsa in Noua Zeelanda, ceea ce o face cu adevarat deosebita este profilul nutritional unic. Mierea este deja cunoscuta pentru calitatile nutritionale extraordinare, insa mierea de Manuka ofera de 4 ori mai multe beneficii, fiind sursa bogata de aminoacizi, vitamina B (vitamina B6, tiamina, niacina, riboflavina, acid pantotenic), calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu si zinc.

Cum se recunoaste mierea de Manuka de calitate – factorul UMF

In 1981, cercetatorii din Noua Zeelanda au descoperit ca mierea de Manuka are un nivel de enzime mai mare decat cea a mierii obisnuite. Enzimele creeaza peroxid de hidrogen natural care functioneaza ca un antibacterian. Mierea de Manuka este foarte bogata in peroxid de hidrogen, dar si metilglioxal si dihidroxiacetona. Substantele au fost reunite sub denumirea de factorul UMF (Unique Manuka Factor), un standard international care ajuta la identificarea si masurarea calitatii acestui tip de miere. Aceasta este o garantie ca mierea vanduta are proprietati medicinale.

Factorul minim recomandat si recunoscut este UMF5, iar mierea de Manuka cu UMF10+ este considerata ca fiind benefica. Tot ceea ce depaseste UMF16 este de calitate superioara. Potrivit asociatiilor de evaluare a mierii, se testeaza performanta antibacteriana a produsului apicol comparativ cu fenolul, un dezinfectant. Active Manuka Honey Association (AMHA), cei ce realizeaza testele, sustin ca prezenta activitatii non-peroxid poate fi detectata doar printr-o serie de raportari la standardul fenol, iar evaluarea are un raport egal. Asta inseamna ca mierea cu o eticheta cu UMF peste 20 este echivalenta cu o solutie de 20% fenol. Evaluarea variaza in functie de scopul pentru care urmeaza a fi folosita, dar studiile de laborator au aratat ca mierea de Manuka cu UMF12-UMF15 este eficienta impotriva unei game largi de bacterii foarte rezistente.

Nivelul UMF recomandat pentru mierea de Manuka

Intre UMF 0 si 4 – fara proprietati terapeutice
Intre UMF 4 si 9 – nivel similar cu mierea de albine obisnuite, aceleasi beneficii
Intre UMF 10 si 14 – sustine vindecarea rapida si eliminarea bacteriilor
UMF 15 sau mai mult – nivel superior, foarte terapeutic, insa nu se consuma in doze mai mari de o lingura

Mierea de Manuka – beneficii

Beneficiile acestui tip de miere au fost cercetate de foarte mult timp si demonstrate in ultimii ani, din ce in ce mai multi experti in domeniu ii studiaza efectele binefacatoare. Mierea de Manuka poate trata cateva afectiuni, printre care:

Suprapopularea bacteriana intestinala, boala de reflux gastroesofagian si dezechilibre ale sistemului digestiv

Datorita calitatilor antibiotice recunoscute, mierea de Manuka este un medicament excelent pentru orice tulburare asociata cu prezenta unor bacterii. De fapt, intr-un studiu recent, bacteria Clostridium difficile s-a dovedit a fi sensibila la efectele mierii din Noua Zeelanda. Consumul mierii de Manuka este extrem de benefica pentru echilibrarea sistemului digestiv si vindecarea afectiunilor si dezechilibrelor la nivelul stomacului si intestinelor.

In cadrul unor teste, s-a observat ca mierea de Manuka administrata in doze diferite, a ajutat si in cazul peroxidarii lipidice dar si la imbunatatirea parametrilor de antioxidanti prezenti in organism. Administrarea orala de miere de Manuka (doza de 5 g pe kilogram de masa corporala sau 10 g pe kilogram) a redus semnificativ inflamatia colonului si durerile asociate, pentru cei ce sufereau de colita.

Citeste continuarea pe curademiere.ro

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic
Sanatos si verde 13 Septembrie 2025, 10:32

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic

Într-o lume din ce în ce mai aglomerată și dominată de stres, abordările holistice ale sănătății mintale câștigă teren....

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic
Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Sanatos si verde 04 Septembrie 2025, 15:13

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare

În era digitală, ecranele de smartphone-uri, tablete și computere au devenit o parte indispensabilă a vieții noastre. De la...

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Sanatos si verde 01 Septembrie 2025, 10:13

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos

Longevitatea nu înseamnă doar să trăiești mai mult, ci și să trăiești mai bine. Sănătatea, vitalitatea și bucuria de a fi...

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Sanatos si verde 31 August 2025, 13:08

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago

Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente afecțiuni moderne, afectând atât persoanele active, cât și pe cele...

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Sanatos si verde 29 August 2025, 08:18

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv

Graba de dimineață face ca mulți copii să plece la școală fără să mănânce nimic sau, și mai rău, cu un croissant și un suc...

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Sanatos si verde 26 August 2025, 13:56

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate

Plantele medicinale care favorizează somnul odihnitor, susțin sănătatea ficatului și bilei și întăresc imunitatea au fost...

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Sanatos si verde 21 August 2025, 09:37

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat

Apa este elementul esențial al vieții, un adevăr pe care îl știm cu toții, dar pe care îl ignorăm adesea în rutina de zi cu...

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții