Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miere de Manuka – beneficii și tratamente

Mierea de Manuka, produsa in Noua Zeelanda de catre albinele care polenizeaza florile arbustului cu acelasi nume, este un tip de miere unic, cu nenumarate beneficii pentru sanatate.

16 August 2015, 21:00

Mierea a fost si este folosita in scopuri medicinale de mii de ani, avand in vedere faptul ca este una dintre cele mai bogate surse naturale antimicrobiene. Fie ca este vorba de traditia din Orient sau mitologia greaca, toate culturile din lume au laudat mierea ca fiind o comoara, cu puteri vindecatoare uimitoare.

Cu toate acestea, din cauza industrializarii, mierea nu mai este ceea ce a fost odata. La fel ca multe produse disponibile in comert astazi, exista diferite optiuni si variante. In cazul mierii, oferta este larga, cu mai mult de 300 de soiuri – miere bio sau pasteurizata, cu ceara comestibila adaugata in borcan, lichida sau cristalizata, produsa local sau importata si asa mai departe. Cele mai multe produse vandute pe scara larga contin substante daunatoare, conservanti si coloranti. Insa pentru o miere de calitate, se recomanda intotdeauna un producator autohton, de incredere.

Revenind la mierea produsa in Noua Zeelanda, ceea ce o face cu adevarat deosebita este profilul nutritional unic. Mierea este deja cunoscuta pentru calitatile nutritionale extraordinare, insa mierea de Manuka ofera de 4 ori mai multe beneficii, fiind sursa bogata de aminoacizi, vitamina B (vitamina B6, tiamina, niacina, riboflavina, acid pantotenic), calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu si zinc.

Cum se recunoaste mierea de Manuka de calitate – factorul UMF

In 1981, cercetatorii din Noua Zeelanda au descoperit ca mierea de Manuka are un nivel de enzime mai mare decat cea a mierii obisnuite. Enzimele creeaza peroxid de hidrogen natural care functioneaza ca un antibacterian. Mierea de Manuka este foarte bogata in peroxid de hidrogen, dar si metilglioxal si dihidroxiacetona. Substantele au fost reunite sub denumirea de factorul UMF (Unique Manuka Factor), un standard international care ajuta la identificarea si masurarea calitatii acestui tip de miere. Aceasta este o garantie ca mierea vanduta are proprietati medicinale.

Factorul minim recomandat si recunoscut este UMF5, iar mierea de Manuka cu UMF10+ este considerata ca fiind benefica. Tot ceea ce depaseste UMF16 este de calitate superioara. Potrivit asociatiilor de evaluare a mierii, se testeaza performanta antibacteriana a produsului apicol comparativ cu fenolul, un dezinfectant. Active Manuka Honey Association (AMHA), cei ce realizeaza testele, sustin ca prezenta activitatii non-peroxid poate fi detectata doar printr-o serie de raportari la standardul fenol, iar evaluarea are un raport egal. Asta inseamna ca mierea cu o eticheta cu UMF peste 20 este echivalenta cu o solutie de 20% fenol. Evaluarea variaza in functie de scopul pentru care urmeaza a fi folosita, dar studiile de laborator au aratat ca mierea de Manuka cu UMF12-UMF15 este eficienta impotriva unei game largi de bacterii foarte rezistente.

Nivelul UMF recomandat pentru mierea de Manuka

Intre UMF 0 si 4 – fara proprietati terapeutice
Intre UMF 4 si 9 – nivel similar cu mierea de albine obisnuite, aceleasi beneficii
Intre UMF 10 si 14 – sustine vindecarea rapida si eliminarea bacteriilor
UMF 15 sau mai mult – nivel superior, foarte terapeutic, insa nu se consuma in doze mai mari de o lingura

Mierea de Manuka – beneficii

Beneficiile acestui tip de miere au fost cercetate de foarte mult timp si demonstrate in ultimii ani, din ce in ce mai multi experti in domeniu ii studiaza efectele binefacatoare. Mierea de Manuka poate trata cateva afectiuni, printre care:

Suprapopularea bacteriana intestinala, boala de reflux gastroesofagian si dezechilibre ale sistemului digestiv

Datorita calitatilor antibiotice recunoscute, mierea de Manuka este un medicament excelent pentru orice tulburare asociata cu prezenta unor bacterii. De fapt, intr-un studiu recent, bacteria Clostridium difficile s-a dovedit a fi sensibila la efectele mierii din Noua Zeelanda. Consumul mierii de Manuka este extrem de benefica pentru echilibrarea sistemului digestiv si vindecarea afectiunilor si dezechilibrelor la nivelul stomacului si intestinelor.

In cadrul unor teste, s-a observat ca mierea de Manuka administrata in doze diferite, a ajutat si in cazul peroxidarii lipidice dar si la imbunatatirea parametrilor de antioxidanti prezenti in organism. Administrarea orala de miere de Manuka (doza de 5 g pe kilogram de masa corporala sau 10 g pe kilogram) a redus semnificativ inflamatia colonului si durerile asociate, pentru cei ce sufereau de colita.

Citeste continuarea pe curademiere.ro

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale