Ascultă Radio Antena Satelor Live

Migdalul, pomul bunăstării

Migdalul (Prunus dolcis, familia Rosaceae) este cultivat de 6 milenii, provenind din munții Asiei Centrale și de Vest, al căror sol e bogat în minerale.

24 Iulie 2015, 07:52

Acum 2.000-3.000 de ani era cultivat in Spania, Maroc, Grecia si Israel si exportat in China pe Drumul Matasii. In ultima perioada, il gasim in tot mai multe regiuni ale lumii, avand o mare importanta comerciala. Fiind niste fructe foarte delicioase, migdalele au fost considerate multa vreme un semn al bunastarii si al sanatatii.

In Biblie, in cartea Numeri, se spune ca toiagul lui Aaron a inflorit si s-a umplut de migdale coapte – un semn bun inaintea lui Moise. Iar romanii aruncau pumni de migdale peste tinerii casatoriti, ca semn al bunastarii.

Migdalul este foarte sensibil la racirile bruste din timpul primaverii. Iubeste iernile blande si umede, precum si verile fierbinti si uscate, placandu-i soarele direct. De aceea, se poate dezvolta optim si poate face fructe doar in regiunile care au o astfel de clima.

In plus, doar cateva varietati de migdal se autopolenizeaza – toate celelalte au nevoie de polenizare incrucisata pentru a face fructe, fiind nevoie de cel putin doi copaci. Migdalii au radacini bogate, au nevoie de fertilizatori bogati in nitrogen si nu tolereaza un sol prea umed si nedrenat.

Desi rezista la uscaciune, trebuie udati. Primavara, fac flori roz-albicioase, care se transforma in fructe toamna.

Fructul, migdala, e invelit intr-o coaja tare, asemanatoare samburelui de caisa. Este utilizat in dulciuri, in preparate la cuptor, iar uleiul de migdale e si el important. Migdalele pot fi mancate ca atare, sarate sau indulcite. Laptele de migdale indulcit (milk-shake Badam) e una din cele mai populare bauturi racoritoare din India si din alte tari asiatice.

Migdalele sunt folosite in multe mancaruri de orez si curry, in bucataria Orientului Apropiat. Migdale se pun si deasupra inghetatei sau altor deserturi. Sunt prezente in multe tipuri de biscuiti, prajituri, fursecuri etc. Untul de migdale e o alternativa la untul de arahide, pentru cei alergici la acesta din urma.

Migdalele sunt bogate in fibre, vitamine si minerale si sunt incarcate de fitonutrienti, foarte buni pentru sanatate. Continutul de substante nutritive este foarte echilibrat. Migdalele sunt, de asemenea, o sursa de energie. Sunt bogate in acizi grasi mono-nesaturati, cum ar fi acidul oleic si palmitoleic, care ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun.

Migdalele reprezinta o excelenta sursa de vitamina E, un antioxidant lipid solubil puternic, care mentine sanatatea membranelor celulare si care protejeaza pielea de actiunea radicalilor liberi. Contin multe vitamine din grupa B – riboflavina, niacina, thiamina, acid pantotenic, folati, vitamina B6, care toate ajuta la metabolism.

Nu contin gluten, ceea ce le face foarte populare in preparatele fara gluten. Contin multe minerale – fier, magneziu, zinc, seleniu, mangan, potasiu, calciu.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Efectele benefice ale ghimbirului
Sanatos si verde 10 Mai 2025, 00:06

Efectele benefice ale ghimbirului

Ghimbirul (Zingiber officinale) este una dintre cele mai vechi și apreciate plante medicinale din lume, folosită de mii de...

Efectele benefice ale ghimbirului
6 leacuri naturiste pentru lipotimie
Sanatos si verde 09 Mai 2025, 00:02

6 leacuri naturiste pentru lipotimie

Lipotimia (sau leșinul) este o pierdere temporară a conștienței cauzată de o scădere bruscă a fluxului de sânge către creier.

6 leacuri naturiste pentru lipotimie
6 tratamente naturiste eficiente pentru negi
Sanatos si verde 08 Mai 2025, 23:56

6 tratamente naturiste eficiente pentru negi

Negii (verucile) sunt excrescențe benigne ale pielii cauzate de virusul papiloma uman (HPV). Deși sunt de obicei inofensivi,...

6 tratamente naturiste eficiente pentru negi
Cu cât sunt mai coapte, cu atât bananele sunt mai bune pentru sănătate
Sanatos si verde 07 Mai 2025, 10:27

Cu cât sunt mai coapte, cu atât bananele sunt mai bune pentru sănătate

Deși mulți consumatori le evită, considerându-le trecute sau alterate, bananele cu pete maronii sunt, de fapt, cele mai...

Cu cât sunt mai coapte, cu atât bananele sunt mai bune pentru sănătate
Micile obiceiuri zilnice pot avea efecte benefice asupra psihicului
Sanatos si verde 05 Mai 2025, 11:12

Micile obiceiuri zilnice pot avea efecte benefice asupra psihicului

Un studiu realizat de Universitatea Curtin din Australia arată că anumite obiceiuri cotidiene, precum petrecerea timpului în...

Micile obiceiuri zilnice pot avea efecte benefice asupra psihicului
6 leacuri naturiste pentru dureri de spate
Sanatos si verde 03 Mai 2025, 23:25

6 leacuri naturiste pentru dureri de spate

Durerile de spate, fie ele musculare, reumatice, sau posturale, afectează tot mai mulți oameni, indiferent de vârstă.

6 leacuri naturiste pentru dureri de spate
6 leacuri naturiste pentru fiere
Sanatos si verde 02 Mai 2025, 23:22

6 leacuri naturiste pentru fiere

Vezica biliară are rolul de a stoca și elibera bila – o substanță necesară digestiei grăsimilor.

6 leacuri naturiste pentru fiere
7 leacuri naturiste pentru alergii
Sanatos si verde 01 Mai 2025, 23:19

7 leacuri naturiste pentru alergii

Alergiile de primăvară, cauzate în special de polen, praf sau mucegaiuri, pot fi sâcâitoare, dar există numeroase remedii...

7 leacuri naturiste pentru alergii