Ascultă Radio Antena Satelor Live

Migdalul, pomul bunăstării

Migdalul (Prunus dolcis, familia Rosaceae) este cultivat de 6 milenii, provenind din munții Asiei Centrale și de Vest, al căror sol e bogat în minerale.

24 Iulie 2015, 07:52

Acum 2.000-3.000 de ani era cultivat in Spania, Maroc, Grecia si Israel si exportat in China pe Drumul Matasii. In ultima perioada, il gasim in tot mai multe regiuni ale lumii, avand o mare importanta comerciala. Fiind niste fructe foarte delicioase, migdalele au fost considerate multa vreme un semn al bunastarii si al sanatatii.

In Biblie, in cartea Numeri, se spune ca toiagul lui Aaron a inflorit si s-a umplut de migdale coapte – un semn bun inaintea lui Moise. Iar romanii aruncau pumni de migdale peste tinerii casatoriti, ca semn al bunastarii.

Migdalul este foarte sensibil la racirile bruste din timpul primaverii. Iubeste iernile blande si umede, precum si verile fierbinti si uscate, placandu-i soarele direct. De aceea, se poate dezvolta optim si poate face fructe doar in regiunile care au o astfel de clima.

In plus, doar cateva varietati de migdal se autopolenizeaza – toate celelalte au nevoie de polenizare incrucisata pentru a face fructe, fiind nevoie de cel putin doi copaci. Migdalii au radacini bogate, au nevoie de fertilizatori bogati in nitrogen si nu tolereaza un sol prea umed si nedrenat.

Desi rezista la uscaciune, trebuie udati. Primavara, fac flori roz-albicioase, care se transforma in fructe toamna.

Fructul, migdala, e invelit intr-o coaja tare, asemanatoare samburelui de caisa. Este utilizat in dulciuri, in preparate la cuptor, iar uleiul de migdale e si el important. Migdalele pot fi mancate ca atare, sarate sau indulcite. Laptele de migdale indulcit (milk-shake Badam) e una din cele mai populare bauturi racoritoare din India si din alte tari asiatice.

Migdalele sunt folosite in multe mancaruri de orez si curry, in bucataria Orientului Apropiat. Migdale se pun si deasupra inghetatei sau altor deserturi. Sunt prezente in multe tipuri de biscuiti, prajituri, fursecuri etc. Untul de migdale e o alternativa la untul de arahide, pentru cei alergici la acesta din urma.

Migdalele sunt bogate in fibre, vitamine si minerale si sunt incarcate de fitonutrienti, foarte buni pentru sanatate. Continutul de substante nutritive este foarte echilibrat. Migdalele sunt, de asemenea, o sursa de energie. Sunt bogate in acizi grasi mono-nesaturati, cum ar fi acidul oleic si palmitoleic, care ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun.

Migdalele reprezinta o excelenta sursa de vitamina E, un antioxidant lipid solubil puternic, care mentine sanatatea membranelor celulare si care protejeaza pielea de actiunea radicalilor liberi. Contin multe vitamine din grupa B – riboflavina, niacina, thiamina, acid pantotenic, folati, vitamina B6, care toate ajuta la metabolism.

Nu contin gluten, ceea ce le face foarte populare in preparatele fara gluten. Contin multe minerale – fier, magneziu, zinc, seleniu, mangan, potasiu, calciu.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta
Sanatos si verde 11 Mai 2023, 11:14

Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta

Prunele sunt extrem de hrănitoare, cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Acestea conțin multe vitamine și minerale, pe...

Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta
Cum să reduceți inflamația din organism în mod natural
Sanatos si verde 09 Mai 2023, 19:43

Cum să reduceți inflamația din organism în mod natural

Inflamația organismului este un proces fiziologic natural care apare ca răspuns la o leziune sau o infecție. Inflamația ajută...

Cum să reduceți inflamația din organism în mod natural
Cum să scapi de sughiț: Trucuri care ar putea funcționa
Sanatos si verde 09 Mai 2023, 17:18

Cum să scapi de sughiț: Trucuri care ar putea funcționa

Aproape toată lumea a sughițat la un moment dat. În timp ce sughițul dispare de obicei de la sine în câteva minute, el poate...

Cum să scapi de sughiț: Trucuri care ar putea funcționa
Beneficii uimitoare pentru sănătate ale consumului de smochine. De la îmbunătățirea sănătății inimii la sistemul digestiv
Sanatos si verde 09 Mai 2023, 16:58

Beneficii uimitoare pentru sănătate ale consumului de smochine. De la îmbunătățirea sănătății inimii la sistemul digestiv

Smochinele sunt fructe dulci și moi, originare din regiunea mediteraneană, dar sunt acum cultivate în întreaga lume. Acestea...

Beneficii uimitoare pentru sănătate ale consumului de smochine. De la îmbunătățirea sănătății inimii la sistemul digestiv
Este apa minerală mai sănătoasă? Beneficii și efecte secundare
Sanatos si verde 08 Mai 2023, 17:05

Este apa minerală mai sănătoasă? Beneficii și efecte secundare

Apa minerală poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate, în special datorită conținutului său de minerale esențiale.

Este apa minerală mai sănătoasă? Beneficii și efecte secundare
Și nu uita să fii fericit!
Sanatos si verde 30 Aprilie 2023, 21:02

Și nu uita să fii fericit!

Acesta este titlul celei mai recente cărți a lui Christophe André și este adevărat că este un sfat bun. Viața ne duce în...

Și nu uita să fii fericit!
A privi marea - asta stimulează sănătatea mintală
Sanatos si verde 30 Aprilie 2023, 20:56

A privi marea - asta stimulează sănătatea mintală

Potrivit unui studiu din Noua Zeelandă, locuirea într-o casă sau un apartament cu vedere la mare îmbunătățește moralul și...

A privi marea - asta stimulează sănătatea mintală
8 motive sănătoase pentru a râde!
Sanatos si verde 29 Aprilie 2023, 21:15

8 motive sănătoase pentru a râde!

Râsul este excelent pentru sănătatea ta, poate fi chiar o terapie foarte eficientă! Cu toții acceptăm intuitiv această idee....

8 motive sănătoase pentru a râde!