Ascultă Radio Antena Satelor Live

Migdalul, pomul bunăstării

Migdalul (Prunus dolcis, familia Rosaceae) este cultivat de 6 milenii, provenind din munții Asiei Centrale și de Vest, al căror sol e bogat în minerale.

24 Iulie 2015, 07:52

Acum 2.000-3.000 de ani era cultivat in Spania, Maroc, Grecia si Israel si exportat in China pe Drumul Matasii. In ultima perioada, il gasim in tot mai multe regiuni ale lumii, avand o mare importanta comerciala. Fiind niste fructe foarte delicioase, migdalele au fost considerate multa vreme un semn al bunastarii si al sanatatii.

In Biblie, in cartea Numeri, se spune ca toiagul lui Aaron a inflorit si s-a umplut de migdale coapte – un semn bun inaintea lui Moise. Iar romanii aruncau pumni de migdale peste tinerii casatoriti, ca semn al bunastarii.

Migdalul este foarte sensibil la racirile bruste din timpul primaverii. Iubeste iernile blande si umede, precum si verile fierbinti si uscate, placandu-i soarele direct. De aceea, se poate dezvolta optim si poate face fructe doar in regiunile care au o astfel de clima.

In plus, doar cateva varietati de migdal se autopolenizeaza – toate celelalte au nevoie de polenizare incrucisata pentru a face fructe, fiind nevoie de cel putin doi copaci. Migdalii au radacini bogate, au nevoie de fertilizatori bogati in nitrogen si nu tolereaza un sol prea umed si nedrenat.

Desi rezista la uscaciune, trebuie udati. Primavara, fac flori roz-albicioase, care se transforma in fructe toamna.

Fructul, migdala, e invelit intr-o coaja tare, asemanatoare samburelui de caisa. Este utilizat in dulciuri, in preparate la cuptor, iar uleiul de migdale e si el important. Migdalele pot fi mancate ca atare, sarate sau indulcite. Laptele de migdale indulcit (milk-shake Badam) e una din cele mai populare bauturi racoritoare din India si din alte tari asiatice.

Migdalele sunt folosite in multe mancaruri de orez si curry, in bucataria Orientului Apropiat. Migdale se pun si deasupra inghetatei sau altor deserturi. Sunt prezente in multe tipuri de biscuiti, prajituri, fursecuri etc. Untul de migdale e o alternativa la untul de arahide, pentru cei alergici la acesta din urma.

Migdalele sunt bogate in fibre, vitamine si minerale si sunt incarcate de fitonutrienti, foarte buni pentru sanatate. Continutul de substante nutritive este foarte echilibrat. Migdalele sunt, de asemenea, o sursa de energie. Sunt bogate in acizi grasi mono-nesaturati, cum ar fi acidul oleic si palmitoleic, care ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun.

Migdalele reprezinta o excelenta sursa de vitamina E, un antioxidant lipid solubil puternic, care mentine sanatatea membranelor celulare si care protejeaza pielea de actiunea radicalilor liberi. Contin multe vitamine din grupa B – riboflavina, niacina, thiamina, acid pantotenic, folati, vitamina B6, care toate ajuta la metabolism.

Nu contin gluten, ceea ce le face foarte populare in preparatele fara gluten. Contin multe minerale – fier, magneziu, zinc, seleniu, mangan, potasiu, calciu.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică
Sanatos si verde 02 Februarie 2024, 13:23

Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică

Anterior, sfecla roșie era consumată în principal cu scop alimentar. În ultimii ani, sfecla a primit o atenție din ce în ce...

Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică
Proprietăţile incredibile ale ceaiului de ceapă
Sanatos si verde 02 Februarie 2024, 13:13

Proprietăţile incredibile ale ceaiului de ceapă

Ceaiul de ceapă are diverse beneficii pentru sănătate, deoarece ceapa conține numeroase substanțe nutritive și compuși...

Proprietăţile incredibile ale ceaiului de ceapă
Alimente care te ajută să detoxifici organismul pe cale naturală
Sanatos si verde 29 Ianuarie 2024, 12:57

Alimente care te ajută să detoxifici organismul pe cale naturală

Termenul "detoxifiere" poate fi interpretat în mod diferit, iar metodele specifice pot varia. În general, organismul uman are...

Alimente care te ajută să detoxifici organismul pe cale naturală
Sfaturi pentru menținerea aspectului sănătos al părului și unghiilor
Sanatos si verde 11 Ianuarie 2024, 15:14

Sfaturi pentru menținerea aspectului sănătos al părului și unghiilor

Sănătatea firului de par depinde în mare măsură de sănătatea scalpului și invers. Și, orice afecțiune a scalpului va afecta...

Sfaturi pentru menținerea aspectului sănătos al părului și unghiilor
Cancerul și sunătoarea, o floare frumoasă și periculoasă...
Sanatos si verde 09 Ianuarie 2024, 21:06

Cancerul și sunătoarea, o floare frumoasă și periculoasă...

Sunătoarea, frumoasa plantă cu flori galbene, este folosită în mod obișnuit pentru a combate depresia, în special la...

Cancerul și sunătoarea, o floare frumoasă și periculoasă...
Arnica: o floare mică cu beneficii mari!
Sanatos si verde 08 Ianuarie 2024, 21:04

Arnica: o floare mică cu beneficii mari!

Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente eliberate fără prescripție medicală în farmacii. Este, de asemenea, un...

Arnica: o floare mică cu beneficii mari!
Iarna: vitaminele care îți sporesc energia!
Sanatos si verde 07 Ianuarie 2024, 15:37

Iarna: vitaminele care îți sporesc energia!

Nu așteptați să fiți atacați de viruși și alte infecții bacteriene! Începeți de pe acum să vă stimulați organismul! Pe lângă...

Iarna: vitaminele care îți sporesc energia!
Somnul deficitar la vârstnici ar putea avea un impact asupra creierului
Sanatos si verde 03 Ianuarie 2024, 15:23

Somnul deficitar la vârstnici ar putea avea un impact asupra creierului

Într-un studiu publicat pe 4 decembrie 2023 în Journal of the American Medical Association, cercetătorii au sugerat că durata...

Somnul deficitar la vârstnici ar putea avea un impact asupra creierului