Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mii de farmacii, într-o singură plantă: roiniţa

E o plantă înaltă de aproape un metru, cu flori albe-liliachii şi cu frunzele de un verde deschis. Dar ceea ce o distinge printre suratele ei din natură e mireasma pe care o răspândeşte şi care seamănă cu lămâia. La ce este bună această plantă medicinală? Grea întrebare! Nu ne-ar ajunge pagini întregi pentru a răspunde la ea!

17 Iulie 2015, 05:21

Scurt istoric

Originară din Asia Mică şi din ţările mediteraneene, roiniţa era folosită de arabi că întăritor pentru inimă. Dioscoride o elogia ca remediu contra muşcăturilor de scorpioni şi de câini, şi drept calmant contra durerilor de dinţi. Pliniu recomanda roiniţă pentru întărirea vederii şi, preventiv, împotriva albeţei (cataracta), administrată sub formă de picături obţinute din sucul plantei, combinat cu miere.

Sfânta Hildegard van Binger scria: „Cine mănâncă melisa în salate, râde din suflet, pentru că spiritul ei încălzeşte inima”. „Melisa are proprietăţi excepţionale de întărire a inimii, mai ales noaptea, când ea bate neregulat şi produce frică.” „Purifică sângele, alungând tristeţea şi melancolia.”

Herboristul medieval Valentino spunea că melisa dă vise frumoase şi induce somnul uşor, dacă e mâncată imediat după cină. În 1611, călugării carmelitani au inventat o licoare miraculoasă, „spirtul de roiniţă”, a cărui reţetă a fost ţinută secretă până târziu.

Astăzi se ştie că leacul era preparat cu frunze de roiniţă, bucăţi de lămâie, scorţişoară, nucşoara rasă, coriandru şi vin alb. Astrologia asociază roiniţa (numele vine de la roiurile de albine atrase de mirosul ei) cu Soarele şi planeta Jupiter.

Răspândirea

Cunoscută în popor şi sub numele de melisă, mătăciune sau iarba de alămâi, roiniţa creşte mai ales în sudul şi în vestul ţării, unde preferă coastele pietroase şi însorite din pădurile de stejar, de salcâm sau din răriturile de fag. Înfloreşte acum, la sfârşit de mai – început de iunie, şi poate fi găsită cu precădere în vestul ţării – Arad, Timişoara, Caraş Severin, în Bihor, dar şi în zonele sudice ale Olteniei şi Munteniei.

Recoltarea

De la roiniţă se culege partea aeriană (tulpină, frunze, flori), prin tăierea cu grijă, pentru a nu dezrădăcina planta, care va da apoi alte tulpini. Culesul se face pe timp frumos, însorit, în zile fără vânt (vântul favorizează evaporarea uleiurilor volatile din plantă, care sunt un principiu activ foarte important).

Imediat după culegere, tulpinile de roiniţă se pun la uscat în strat subţire, într-un loc umbros şi lipsit de umiditate. Dintr-o jumătate de kilogram de plantă proaspătă, rezultă aproximativ o sută de grame de plantă uscată. În stare proaspătă, frunzele de roiniţă pot fi folosite ca adaos în salatele de crudităţi, cărora le dau o aromă şi o savoare deosebite.

Şapte reţete de preparare a roiniţei

Pulberea. Se obţine prin măcinarea cât mai fină, cu râşniţa electrică de cafea, a tulpinilor uscate de roiniţă. Depozitarea pulberii obţinute astfel se face în borcane de sticlă închise ermetic, ţinute în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum două săptămâni (deoarece uleiurile volatile se evaporă foarte rapid).

De regulă, se administrează de 3-4 ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă rasă, pe stomacul gol.

Citeste continuarea pe ziarulunirea.ro

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:43

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă

Buzele crăpate pot fi nu doar inestetice, dar și dureroase uneori. Această problemă comună poate fi cauzată de expunerea la...

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă
Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:15

Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete

Suplimentele alimentare au devenit o parte integrantă a vieții moderne, promițând să completeze dietele noastre și să ne...

Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete
Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:07

Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea

Ciocolata neagră, un deliciu apreciat de mulți, nu este doar o plăcere gustativă, ci și un aliment cu multiple beneficii...

Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea
Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 11:38

Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric

Cartofii, adesea asociați cu alimentele de confort și preparatele culinare bogate în carbohidrați, au fost mult timp...

Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric
Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă
Sanatos si verde 19 Iunie 2024, 13:54

Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă

Vara, dieta noastră este diferită de cea din timpul iernii - ar trebui să includă alimente mai uşoare, care conţin multe...

Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă
Sanatos si verde 16 Iunie 2024, 23:30

Cum îi ajutăm pe copii să se hidrateze?

Pentru copii, ca și pentru adulți, reflexul de a se hidrata regulat este esențial. Dar pentru a-i ajuta să crească așa cum...

Cum îi ajutăm pe copii să se hidrateze?
Plantele verii benefice sănătății
Sanatos si verde 07 Iunie 2024, 15:57

Plantele verii benefice sănătății

Plantele medicinale pot fi considerate, fără teama de a greși, o adevărată minune a naturii. Înainte ca medicina să evolueze,...

Plantele verii benefice sănătății
Sare contra răceală
Sanatos si verde 05 Iunie 2024, 11:32

Sare contra răceală

E sezonul virozelor și vrând nevrând nu prea putem fenta răcelile în această perioadă. Avem însă la îndemână multe remedii...

Sare contra răceală