Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mii de farmacii, într-o singură plantă: roiniţa

E o plantă înaltă de aproape un metru, cu flori albe-liliachii şi cu frunzele de un verde deschis. Dar ceea ce o distinge printre suratele ei din natură e mireasma pe care o răspândeşte şi care seamănă cu lămâia. La ce este bună această plantă medicinală? Grea întrebare! Nu ne-ar ajunge pagini întregi pentru a răspunde la ea!

17 Iulie 2015, 05:21

Scurt istoric

Originară din Asia Mică şi din ţările mediteraneene, roiniţa era folosită de arabi că întăritor pentru inimă. Dioscoride o elogia ca remediu contra muşcăturilor de scorpioni şi de câini, şi drept calmant contra durerilor de dinţi. Pliniu recomanda roiniţă pentru întărirea vederii şi, preventiv, împotriva albeţei (cataracta), administrată sub formă de picături obţinute din sucul plantei, combinat cu miere.

Sfânta Hildegard van Binger scria: „Cine mănâncă melisa în salate, râde din suflet, pentru că spiritul ei încălzeşte inima”. „Melisa are proprietăţi excepţionale de întărire a inimii, mai ales noaptea, când ea bate neregulat şi produce frică.” „Purifică sângele, alungând tristeţea şi melancolia.”

Herboristul medieval Valentino spunea că melisa dă vise frumoase şi induce somnul uşor, dacă e mâncată imediat după cină. În 1611, călugării carmelitani au inventat o licoare miraculoasă, „spirtul de roiniţă”, a cărui reţetă a fost ţinută secretă până târziu.

Astăzi se ştie că leacul era preparat cu frunze de roiniţă, bucăţi de lămâie, scorţişoară, nucşoara rasă, coriandru şi vin alb. Astrologia asociază roiniţa (numele vine de la roiurile de albine atrase de mirosul ei) cu Soarele şi planeta Jupiter.

Răspândirea

Cunoscută în popor şi sub numele de melisă, mătăciune sau iarba de alămâi, roiniţa creşte mai ales în sudul şi în vestul ţării, unde preferă coastele pietroase şi însorite din pădurile de stejar, de salcâm sau din răriturile de fag. Înfloreşte acum, la sfârşit de mai – început de iunie, şi poate fi găsită cu precădere în vestul ţării – Arad, Timişoara, Caraş Severin, în Bihor, dar şi în zonele sudice ale Olteniei şi Munteniei.

Recoltarea

De la roiniţă se culege partea aeriană (tulpină, frunze, flori), prin tăierea cu grijă, pentru a nu dezrădăcina planta, care va da apoi alte tulpini. Culesul se face pe timp frumos, însorit, în zile fără vânt (vântul favorizează evaporarea uleiurilor volatile din plantă, care sunt un principiu activ foarte important).

Imediat după culegere, tulpinile de roiniţă se pun la uscat în strat subţire, într-un loc umbros şi lipsit de umiditate. Dintr-o jumătate de kilogram de plantă proaspătă, rezultă aproximativ o sută de grame de plantă uscată. În stare proaspătă, frunzele de roiniţă pot fi folosite ca adaos în salatele de crudităţi, cărora le dau o aromă şi o savoare deosebite.

Şapte reţete de preparare a roiniţei

Pulberea. Se obţine prin măcinarea cât mai fină, cu râşniţa electrică de cafea, a tulpinilor uscate de roiniţă. Depozitarea pulberii obţinute astfel se face în borcane de sticlă închise ermetic, ţinute în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum două săptămâni (deoarece uleiurile volatile se evaporă foarte rapid).

De regulă, se administrează de 3-4 ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă rasă, pe stomacul gol.

Citeste continuarea pe ziarulunirea.ro

Sanatos si verde 23 Mai 2024, 14:45

Psoriazis: alimente care ameliorează simptomele

Se consideră că anumite alimente reduc simptomele cauzate de psoriazis (pete uscate, roșii etc.). Altele, însă, ar trebui...

Psoriazis: alimente care ameliorează simptomele
Cum să combateți anxietatea cu ajutorul alimentației
Sanatos si verde 23 Mai 2024, 12:33

Cum să combateți anxietatea cu ajutorul alimentației

Într-o lume din ce în ce mai agitată, anxietatea a devenit o problemă comună pentru multe persoane. Deși există numeroase...

Cum să combateți anxietatea cu ajutorul alimentației
Caisele, savoarea gustului și sănătate într-un singur fruct
Sanatos si verde 23 Mai 2024, 12:27

Caisele, savoarea gustului și sănătate într-un singur fruct

Vara ne aduce o abundență de fructe delicioase, iar caisele sunt cu siguranță printre favoritele sezonului. Aceste fructe...

Caisele, savoarea gustului și sănătate într-un singur fruct
Sanatos si verde 21 Mai 2024, 14:37

Lumina soarelui topește grăsimea! 

Vrei să pierzi câțiva centimetri din talie?Razele soarelui vă pot ajuta.Acestea sunt concluziile unui studiu coreean...

Lumina soarelui topește grăsimea! 
Sanatos si verde 16 Mai 2024, 14:19

Menopauză: ce să mănânci pentru a-ți restabili echilibrul

Menopauza apare în viața femeilor în jurul vârstei de 50 de ani, aducând cu ea o serie de tulburări care nu sunt întotdeauna...

Menopauză: ce să mănânci pentru a-ți restabili echilibrul
Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă
Sanatos si verde 14 Mai 2024, 12:29

Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă

De la aromele lor îmbietoare până la beneficiile lor pentru sănătate, florile de liliac au câștigat un loc de cinste în...

Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă
Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate
Sanatos si verde 14 Mai 2024, 11:41

Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate

În goana noastră zilnică pentru a obține sănătatea și fericirea, uneori uităm că cele mai simple acțiuni pot avea cele mai...

Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate
Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 12:49

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor

Într-o lume plină de opțiuni de gustări și fructe, una dintre ele se distinge ca o adevărată bijuterie a nutriției - rodia.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor