Misterele vindecării rănilor
Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o optimiza și a limita urmările?
Articol de Simona Lazăr, 03 Martie 2025, 21:10
O rană este definită ca o ruptură în structura anatomică normală a pielii și în funcția sa. Cu alte cuvinte, este o ruptură în țesuturile superficiale și profunde care apare ca urmare a unei tăieturi, a unui accident sau a unei intervenții chirurgicale.
Pentru a restabili funcția și estetica țesutului afectat cât mai repede posibil - și, bineînțeles, pentru a evita orice complicații infecțioase - este esențial ca rana să se vindece în cele mai bune condiții posibile.
Naturală și complexă
Fie că este vorba de o rană superficială sau de una mai profundă, vindecarea unei răni este un mecanism imuabil cu mai multe etape, care are loc în cascadă. Acest proces natural este alcătuit din trei faze simultane, ceea ce înseamnă că o fază o conduce întotdeauna pe următoarea și nu poate fi începută până când faza anterioară nu a fost finalizată.
Dezvoltarea corectă a fiecărei faze este, de asemenea, esențială pentru a asigura formarea unei cicatrici de calitate: de exemplu, o rană poate deveni cronică dacă una dintre faze este inadecvată sau durează prea mult!
Prima fază, cunoscută sub numele de faza de descurajare sau inflamatorie, durează între una și patru zile. Aceasta reprezintă curățarea plăgii, o reacție inflamatorie care elimină celulele moarte, corpurile străine și bacteriile și se caracterizează prin roșeață, umflături, durere și creșterea temperaturii zonei lezate.
Formarea de țesut nou
A doua este faza de înmugurire, cunoscută și ca faza de reparare, în timpul căreia dermul produce fibre de colagen pentru a reconstrui pielea. Aceasta durează între una și trei săptămâni.
Aceasta este o etapă crucială, deoarece determină aspectul estetic final al cicatricilor. În această etapă, trei factori - o pierdere prea mare de apă, un nivel ridicat de inflamație sau o supraproducție de colagen - pot duce la formarea de cicatrici roșii sau umflate.
Acesta este motivul pentru care, după cum explică Alexa André, director de comunicare științifică al SVR, „conform recomandărilor clinice internaționale din 2002 privind gestionarea cicatricilor, siliconul este tratamentul de primă linie pentru gestionarea inițială a tuturor cicatricilor și pentru prevenirea cicatricilor hipertrofice și a cicatricilor cheloide. Din faza II, cunoscută sub numele de „reparare”, este important să se aplice un gel de silicon”.
De ce silicon?
Pentru o lungă perioadă de timp, s-a crezut că a lăsa o rană în aer liber sau a o usca cu mercurocrom® sau eozină era cea mai bună soluție. Cu toate acestea, acum știm că umiditatea nu numai că accelerează procesul de vindecare, dar și previne formarea cicatricilor și a crustelor.
Siliconul nu numai că formează o peliculă protectoare flexibilă și rezistentă împotriva agresiunilor externe, dar are și avantajul suplimentar de a menține pielea hidratată, ceea ce o ajută să se repare. Aplicat pe o cicatrice bine închisă, el reduce, de asemenea, mâncărimile, veziculele și tensiunea.
În sfârșit, există faza epidermică, care durează de la trei săptămâni la doi ani și în timpul căreia colagenul se reorganizează pentru a întări pielea și a-i permite să revină la aspectul său inițial. Utilizarea unui gel de silicon”, explică Alexa André, ”are un efect pozitiv asupra aspectului cicatricilor timp de până la doi ani după închiderea plăgii, oferind un rezultat mai plăcut din punct de vedere estetic. Deci trebuie să perseverezi”.
Eficacitatea unui pansament
Studiul Explorer, care a implicat 240 de pacienți din 5 țări, a demonstrat eficacitatea UrgoStart®, pansamentul dezvoltat de Urgo®, în vindecarea ulcerelor piciorului diabetic. UrgoStart® vindecă cu 60% mai mulți pacienți decât un tratament standard și, mai ales, reduce timpul de vindecare la jumătate, de la o medie de 180 de zile pentru un protocol standard la 60 de zile!
„Pentru pacienții diabetici, fiecare zi în care au o rană înseamnă un risc potențial de infecție și, în final, de spitalizare și amputare. Economisirea a 60 de zile înseamnă două luni în care pacientul nu se confruntă cu acest risc, cu o îmbunătățire reală a calității vieții sale și două luni de economii în ceea ce privește costurile de sănătate”, spune Dr. Jacques Martini, diabetolog la Centre de cicatrisation des plaies du pied diabétique, CHU Rangueil (Toulouse) și coordonator francez al studiului Explorer.
Miere, da, dar miere medicală!
Virtuțile mierii în vindecarea rănilor au fost demonstrate, dar cel mai adesea pe o bază empirică. Cu toate acestea, mulți profesioniști din domeniul sănătății sunt foarte interesați, în special în spitale, unde rezistența bacteriană la antibiotice este o adevărată provocare.
Bogată în polifenoli și enzime, mierea curăță rănile, chiar și cele cronice, și optimizează vindecarea. În prezent, eficacitatea mierii a fost dovedită nu numai prin practica curentă, ci și prin studii clinice.
Deoarece efectele obținute pot varia în funcție de compoziția mierii utilizate, Marcel Diouron, farmacist, și David Lechaux, chirurg, au creat Revamil®, o miere medicală complet naturală, dar de calitate farmaceutică. În diferitele sale forme, Revamil® este utilizată în prezent în spitale pentru tratarea rănilor cronice, cum ar fi ulcerele de gambă, plăgile de pat și plăgile piciorului diabetic. O versiune balsam este disponibilă în farmacii.